Климатици

Замръзнал климатик – причини и решения

Замръзнал климатик - причини и решения

Домакинствата и/или индустриите, които използват за отопление през зимата климатично устройство, нерядко се срещат с проблема замръзнал климатик. Много потребители обуславят замръзването на външното климатично тяло с ниските външни температури и особеностите на климата в съответния район.

Без да пренебрегваме този фактор, истината е, че замръзването е резултат от процеса на взаимодействие на устройството с околната среда и образуващата се влага във въздуха. 

Наличието на водоем в близост до отопляемото жилище, офис или каквото и да е помещение, и/или друг воден източник, наред с наличието на гъста мъгла, са все фактори, които допринасят за замръзването на климатика. 

И все пак, има няколко причини, поради които е напълно възможно да се сблъскате със замръзнал климатик. Предстои да ги обобщим в следващите редове, като видим и съответните им решения.

Защо външното тяло на климатика замръзва? 

Основна причина за това неблагоприятно явление през студените дни от годината е повишената влажност на въздуха, но не само. Когато климатикът работи в режим на отопление, външното тяло е в процес на охлаждане, а вътрешното се затопля с помощта на движението на хладилния агент (фреон). 

Разликата в температурата на въздуха и на топлообменника, в комбинацията с нивото на влажност, водят до образуването на скреж. Когато навън има гъста мъгла, процесът се ускорява в пъти. През лятото ефектът е обратен – външното тяло се затопля, докато вътрешното се охлажда.

Отвъд естествения процес по замръзване на климатика, има още няколко основни причини, поради които може да се стигне до замръзване. При някои от тях бихме могли да се справим сами с размразяването му, при други е необходимо да потърсим професионално съдействие. 

Ниско ниво на фреон

Причина

Нивото на хладилния агент, известен като фреон, следва да поддържа определено налягане. Респективно, то трябва да се поддържа в точно определено количество, за да се осигури оптималната работа на климатика. 

Течът на фреон е често срещан проблем в климатичните системи, който може да доведе до нарушения в нормалната им работа. С времето се налага и порфилкатичното му допълване в системата. Ниското ниво на фреон всъщност може да доведе и до замръзването на външния топлообменник през зимата.

Решение

Съвременните климатични системи са достатъчно интелигентни, за да установят подобен “пробив” в системата. Обикновено когато имаме налице теч от системата, на устройството излиза сигнал за грешка, който налага да се свържете с представители на оторизиран сервиз, който да ви окаже нужното съдействие. 

Още повече, че нуждата от годишна профилактика на климатика е в състояние да идентифицира наличието на подбен момент и той да бъде отстранен навременно преди настъпването на зимния отоплителен сезон. 

Екстремно ниски температури

Причина

Климатът у нас не предполага изключителен спад в температурите, дори и в най-студените зимни дни. Все пак има региони в страната, в които температурите достигат нива много под нулата, което не изключва вероятността климатик от среден клас да замръзне. 

В тези случаи някои модели климатици са проектирани да работят при екстремно ниски температури. Това са модели от най-висок клас, предназначени за работа при ниски температури, отличаващи се с непоколебими показатели по отношение на работна ефективност и икономия на енергия, дори когато навън е много студено. 

Решение

В случай че причината за замръзването на климатика ви е достигането на екстремни градуси под нулата, можете да се погрижите сами за решението на този проблем. Преминете от режим на отопление в режим на охлаждане за около 5 минути. 

По този начин топлообменникът ще започне да се загрява, а образувалият се по него лед ще се разтопи много по-бързо. 

В зависимост от слоя образувал се лед, може да се наложи климатикът да работи в този режим за повече от 5 минути. В случай че няма ефект от тази ваша намеса, обърнете се към специалист по климатични системи, който да ви съдейства за отстраняването на проблема в кратки срокове.

Липса на кондензна ваничка

Причина

Редица потребители омаловажават този малък, но ключов момент при употребата на климатик в дома или офиса си. Вследствие на кондензационния процес водата се оттича в дъното на външното тяло и благодарение на ниската температура замръзва. Подобен неблагоприятен ефект може да наруши ефективния работен процес на вашето устройство.

Решение 

Инсталирането на кондензна ваничка е лесно и достъпно решение. Такава може да бъде поставена още при самия монтаж на климатика, като тя няма да наруши по никакъв начин неговата работа, в който и да е от сезоните. Тя ще позволи на водата да се оттича свободно. 

Кондензната ваничка има инсталирана термоглава, която позволява извеждането на водата без тя да замръзне, независимо от ниските атмосферни температури. От друга страна, наличието на вана предотвратява изтичането на водата върху первази и/или съседни климатици под вашето жилище. 

Последните могат да доведат до редица неблагоприятни последствия за съседите ви, избрали да се отопляват именно с климатик. 

Функцията дефрост и нейното значение за съвременните климатични системи

Днес климатичните системи се оборудват с високотехнологични системи, които осигуряват на ползвателите им комфорт и удобство от най-висок клас. Функцията дефрост например  е една от задължителните “екстри”, с които съвременните климатиците разполагат. 

Нейното действие е просто и особено ефективно за устройството. Изразява се в това да предпази климатичната система от замръзване и да осигури нормалното ѝ функциониране през зимния период. 

В зависимост от избрания модел климатик, дефрост системата може да функционира на базата на различни алгоритми. Температурните датчици на всяко устройство са настроени така, че да стартират и приключват процеса по размразяване при достигане на определени температурни показатели.

Практически режимът дефрост не влошава комфорта ви у дома. При климатичните системи от ново поколение интервалът от време, в който устройството преминава към режим на охлаждане и после пак към отопление, трае няколко минути. 

Това се случва на няколко цикъла до пълното предотвратяване на процеса по замръзване на външното климатично тяло. Макар че при всеки климатик времето може да варира, един цикъл е със средна продължителност между 5 и 10 минути.

Важно е да знаете, че по време на дефрост режима е възможно климатикът да започне да духа леко студен въздух в помещението. Това не бива да ви притеснява, тъй като е напълно нормален процес, когато климатикът включи тази автоматична функция. 

Както вече споменахме, предвид краткотрайността на процеса, дефрост режимът не би могъл да доведе до охлаждане на помещението дотолкова, че да изпитате дискомфорт.