Помощен център

Здравей, как може да помогнем?

Помощен център Термос

Наръчник за климатизация

Сплит системи – състоят се от две тела: външно и вътрешно. Телата са свързани по между си с тръбопровод, по който се движи хладилен агент (фреон). Сплит системите са най-популярното оборудване за климатизация в жилищни и офисни помещения.

Мултисплит системи – състоят се от едно външно тяло с висока мощност и няколко вътрешни тела, инсталирани в различни помещения. Основното предимство на тези системи е възможността за независимо климатизиране в няколко стаи, като същевременно поддържат собствен микроклимат във всяка от тях.

Прозоречни климатици – състоят се от едно устройство, в което са монтирани всички компоненти, включително и компресора. Това е и причината тези климатици да бъдат по-шумни. Този тип климатици са по-евтини и могат да бъдат инсталирани от клиента.

Мобилни климатици – използват се, когато инсталирането на стационарно оборудване не е възможно. Тези климатици се състоят от едно преносимо устройство и дълъг гофриран канал, чийто край се изважда извън климатизираното помещение.

VRF системи – могат да се състоят от няколко десетки външни и вътрешни тела, свързани помежду си в различни комбинации. Такива системи имат общ контролен център и се използват за климатизация в сгради, състоящи се от много стаи, всяка от които може да поддържа своята температура и влажност.

Стенни климатици – вътрешното тяло е монтирано високо на стената и се вписва перфектно във всеки интериор. Това са най-популярните климатици и са подходящи за повечето жилищни и офис помещения. Този тип климатици заема повече от 80% от глобалния пазар на сплит системи.

 

 

Подови климатици – вътрешното тяло е разположено на пода, а топлата струя се насочва към краката и равномерно затопля цялото помещение.

 

 

 

Таванно-подов тип са универсални модели, съчетаващи възможностите за монтаж на пода или под тавана. Вътрешното тяло може да бъде монтирано както под тавана, така и на стената от пода. Предлагат се мощност от 9,000 до 54,000 BTU.

 

 

Касетъчни климатици – вътрешното тяло е фиксирано между тавана и окачения таван и равномерно разпределя въздуха отгоре надолу. Предлагат се модели с разпределяне на въздуха в 1, 2 или 4 посоки.

 

 

Канален тип – вътрешното тяло е инсталирано в окачения таван. Дискретно се вписват във всеки интериор, като въздушния поток може да бъде разпределен в няколко помещения или няколко изхода чрез решетки или дифузори.

Когато купувате стандартен модел, получавате отличен надежден климатик с основните необходими функции и класически дизайн на бюджетна цена. Стандартните климатици също се наричат ​​”On-Off”, защото намаляват температурата в помещението до зададената стойност и се изключват, когато температурата се повиши, те автоматично се включват.

Инверторните климатици са по-скъпи, но имат няколко предимства, които се постигат поради плавното регулиране на скоростта на компресора, което позволява на климатика да работи без спирания:

 • Температурата се поддържа без промени, тъй като след достигане на зададената температура компресорът продължава да работи с намалена скорост и поддържа точна температура на въздуха. При стандартните климатици разликата е 2-3°С.
 • Зададената температура се достига по-бързо с 30-50%.
 • Те работят за отопление при температури извън -25°С. Стандарт може да се използва до -5°С.
 • Спестете 25-45% от енергията, защото за поддържане на температурата не е необходимо да се включват и изключват.
 • По-дълъг експлоатационен живот поради непрекъснатата работа на компресора без спирания и пускания, което е една от причините за износване – минималният експлоатационен живот е 10-12 години. Стандартните климатици имат 8-10 години.
 • По-малко шум поради непрекъсната работа при ниски скорости.

Изчисляването на мощността в режим охлаждане и режим отопление е различна.

 • В режим охлаждане, за всеки 10 м2 подова площ е необходима 1 кВт отдавана мощност.
 • В режим отопление, за всеки 10 м2 подова площ е необходима 1,4 кВт отдавана мощност.

Битовите серии климатици са в състояние да осигурят климатизация на помещението до 100 м2. За помещения от 100 до 400 м2, състоящи се от няколко отделни помещения, е необходимо да се инсталират полуиндустриални системи с мощност от 8 до 20 кВт.

В помещения по-големи от 400 м2 са инсталирани индустриални климатични системи с мощност 20 кВт.

Ако се опитате да охладите няколко стаи наведнъж с един климатик, тогава най-вероятно няма да можете да достигнете желаната температура навсякъде. В стаята, където е инсталиран климатикът, винаги ще бъде много по-студено.

Ако стаите са съседни, можете да опитате да инсталирате климатик, чието изпълнение е проектирано за общия обем на двете помещения, и вентилатор за подобряване на циркулацията на въздуха, така че охладеният въздушен поток да тече от една стая в друга.

В режим отопление почти е невъзможно да стоплите няколко помещения с един климатик. Отново в основното помещение където инсталиран климатика ще бъде много по-топло от колкото в другите. Може дори да има обратен ефект – вместо да работи икономично, мощният климатизатор много бързо ще достига желаната температура и ще изключва. След понижаване на температурата отново ще се включва – така ще работи като конвенционален климатик, а не като инверторен.

За няколко стаи се препоръчва използването на мулти-сплит система с едно външно и няколко вътрешни тела.

За ефективна работа е препоръчително помещението да бъде постоянно темперирано. По този начин климатика ще работи много по-икономично и с по-ниска консумация на енергия.

Колкото е по-студено помещението, толкова повече се увеличава както отдаваната, така  и консумираната мощност на уреда.

Климатикът е абсолютно безвреден за човешкото здраве, при спазване на изискванията за неговата работа. Дори обратното, благодарение на системата за филтриране, тя почиства въздуха от прах, бактерии и миризми. Ако спазвате основните правила за използване на климатика, тогава вероятността да хванете настинка или да се разболеете се намалява до нула.

 • Изтичането на фреон може да бъде вредно за организма. Следователно, по време на монтажа на оборудването, както и по време на неговата планова поддръжка, нашата компания обръща специално внимание на цялостна проверка на херметичността на цялата система.
 • Филтрите, инсталирани в климатика, могат да причинят вреда на хората, ако не бъдат почистени навреме. Не е нужно да се притеснявате, защото по време на годишната поддръжка нашите специалисти извършват целия набор от мерки за почистване на филтрите, както и третират вътрешното тяло на климатика с антибактериален обезмаслител.
 • Препоръчваме да не подлагате тялото си на резки промени в температурата, както и да се излагате на поток от студен въздух за дълго време.
Основният източник на шум във вътрешното тяло на климатика е потокът въздух, преминаващ през вентилатора, топлообменника и въздушните клапи.  Звуците с ниво по-малко от 25 dB са практически неуловими за човешкото ухо. Ако планирате да инсталирате климатик в спалнята, тогава е по-добре да изберете система с ниско ниво на шум в диапазона на шума от 19-21 dB при тих режим на вентилатора (всички битови климатици имат нощен режим, което позволява на компресора да работи много тихо с минимална скорост). Можете да инсталирате по-шумен климатик в хола, който ще работи в диапазона на шума от 30-40 dB. Шумът от климатик, инсталиран в офис сграда, не е критичен, тъй като шума в офиса е по-висок от нивото на шум на климатика.

Обикновено климатиците са предназначени само за работа в режим на рециркулация за охлаждане или загряване на въздуха в помещението. Те не могат нито да доставят, нито да отстраняват въздух от стаята. Има модели климатици с функция за смесване на външен въздух от улицата, но те са много по-скъпи и функцията е специално описана в характеристиките на уреда. Като алтернатива можете да използвате компактни и евтини устройства за обработка на въздух наречени рекуператор.

Охлаждането на въздуха винаги е придружено от неговото изсушаване. Климатик с мощност 12,000 BTU отстранява от 1 до 3 литра вода на час от въздуха. Това не е недостатък, тъй като обезводняването на въздуха не достига критично ниво, влагата бързо се възобновява и нормализира нивото си. Човек се чувства комфортно, ако относителната влажност е от 40 до 60%. Работещият климатик поддържа влагата точно в тези граници. В допълнение, сухият въздух сам по себе си не причинява сериозна вреда на тялото в сравнение с високата влажност, което допринася за развитието на гъбички, бактерии и инфекции.
Независимо от това, ако ниската влажност в стаята ви притеснява, можете да използвате домашен овлажнител за въздух.

Да, но в този случай, преди да стартирате климатика, ще е необходимо да отворите прозореца на балкона, така че външното тяло да не прегрява. Също така, инсталирането на външното тяло в малко затворено пространство, може да увеличи шума, подобно на тонколона.

Климатикът трябва да бъде поставен над леглото, тъй като студеният въздух излиза хоризонтално и след 2 -3 метра започва да пада надолу. Ако поставите климатика срещу леглото, студеният въздух ще духа директно върху леглото.

Не инсталирайте климатика пред печката, над хладилник или в близост до друг излъчващ топлина въздух. Възможно е топлината от другите уреди, да даде грешна информация на топлинните сензори за реалната температура в помещението.

С правилния избор на място за монтаж и температура, детето няма да настине. Например, не трябва да поставите климатика пред леглото или бюрото, за да избегнете директния поток охладен въздух към детето.

Не забравяйте да се консултирате с нашия специалист, за да определите правилното място за монтаж на устройството.

Професионален монтаж означава високо качество и гаранция на монтажните дейности. Нашите техници притежават сертификат за работа с фреони и са обучени да монтират и сервизират съгласно изискванията и стандартите за работа с климатична и отоплителна техника.

Какво трябва да знаете за изпълнението на монтажните дейности:

 1. Стандартния монтаж на климатик отнема приблизително 2 часа.
 2. В 14 до 16 ч. не извършваме шумни дейности. Ако само тогава можем да монтираме, моля погрижете се да уведомите съседите.
 3. Използваме пробивна техника и вакуум помпа, които се захранват от електрическата мрежа. Погрижете се в помещението да е налично електрическо захранване. 
 4. Почистваме след себе си и запълваме отворите с акрилен пълнител.
 • Фиксиране на вътрешното тяло  1 бр.
 • Пробиване на отвор в стената  1 бр.
 • Медни тръби за ниско и високо налягане до 3 л.м.
 • Термо изолация за медна тръба до 3 л.м.
 • Отводняваща гофрирана тръба до 3 л.м.
 • Кабел за комуникация до 4 л.м.
 • Изготвяне на захранващ щепсел  1 бр.
 • Закрепяне на външното тяло  1 бр.
 • Захващане на стойките за поставяне на външното тяло – 1 комплект
 • Свързване на тръбите между вътрешното и външното тяло
 • Вакуумиране и включване на климатика
 • Отчитане на работните параметри
 • Пуск на машината

В цената на стандартния монтаж не влизат следните дейности:

 • Използване на автовишка, скеле или алпинист
 • Демонтаж на стар климатик
 • Демонтаж/монтаж на стъклопакет
 • Монтаж на два етапа
 • Качване над 2 етаж без асансьор се таксува допълнително

Цената на монтажа зависи от типа и мощността на климатика

Вижте цените на нашите услуги тук.

Заявка за услуга

Заявка за услуга
Огледът на място се заплаща 30 лева, но ние ще приспаднем тази сума от цената при поръчка на климатична техника. При поръчка, ние ще приспаднем 30 лв от вашето плащане.
Уредът е закупен от Termos.bg
политика