Грижа за въздуха

Позитивни ефекти от употребата на пречиствател за въздух

Позитивни ефекти от употребата на пречиствател за въздух

Всички сме чували какво е пречиствател на въздух, но знаем ли всъщност какви са неговите ефекти? Разбира се, той подобрява качеството на въздуха и намалява нивото на прахови частици в помещението. Но какво означава това на практика?

В тази статия може да прочетете за някои от многото позитивни ефекти от употребата на пречиствател за въздух.

Намалява алергичните реакции

Пречиствателите на въздух имат способността да намалят нива на прахови частици, мухъл, спори, мъртви клетки, косми от домашни любимци и други замърсители. Те могат да предотвратят неприятни реакции, предизвикани от пролетни и есенни алергии, алергии към плесен, прахови акари и животни.

Ако Вие или Ваш любим човек страдате от алергия, е необходимо да знаете, че типът на филтъра е от значение. За пречистване на въздуха в дома, може да изберете HERA филтър, който спира частици с размер до 0,3 микрона.

Бори се с астмата и други дихателни проблеми

Астматичните пристъпи и някои от дихателните проблеми се предизвикват от неспецифични дразнители, като прахове, озон, газове, миризми или студен въздух. 

Пречиствателите на въздух с HEPA филтър успешно залавят вредни частици от въздуха и освобождават чист въздух. Статистики сочат, че хора с дихателни проблеми, използващи пречистватели, отчитат подобрение в симптомите си.

Важно е да не използвате пречистватели, които водят до повишени нива на озон в помещението, тъй като озонът води до раздразнение на дихателните пътища.

Позитивни ефекти от употребата на пречиствател за въздух

Намалява миризмите в стаята

Пречиствателите на въздух премахват различни миризми от въздуха в стаята, като например цигарен дим, животински миризми и дори вкусните ухания, идващи от кухнята. С такова устройство ще намалите времето на отворени прозорци през студените зимни месеци. 

Интензивността на миризмите намалява в зависимост от типа на филтъра. Тук важно условие е избраният пречиствател на въздух да разполага с филтър с активен въглен. Активният въглен улавя молекулите, които създават определена миризма, и освобождава преминаващия въздух от тях. 

Йонизаторът е пречиствател на въздух, който отделя положителни и отрицателни йони, атакува миризмите и ги отстранява от въздуха.

Премахва животински косми от въздуха

Един от най-често срещаните проблеми, на които се натъкват собствениците на домашни любимци, е прекаленото натрупване на животински косми. Те са навсякъде – по дивана, по земята, във въздуха и по дрехите ни.

Добрият пречиствател на въздух улавя животинските косми и ги задържа в себе си, като не позволява последващото им разпространение. Благодарение на пречиствателя, можете да поканите алергични към животни хора в изолирани от домашни любимци стаи.

Спомага съня, издавайки успокояващи звуци

В днешното забързано ежедневие е важно да се отърсим от стреса и да се отдадем на качествена почивка.

Пречиствателите на въздух подобряват цялостното качество на съня ни по различни начини. Освен че осигуряват пречистване на въздуха в помещението от замърсявания, те издават и успокояващи звуци, които помагат да заспим по-бързо и да не се събуждаме от странични звуци. 

Самите звуци и тяхната сила зависят от модела и настройката на пречиствателя. Някои модели използват така наречения “розов шум”, който е тих звук на заден план. Шумът, в комбинация с подобреното качество на въздуха на помещението, ще Ви помогне да заспите по-бързо и по-дълбоко.

Позитивни ефекти от употребата на пречиствател за въздух

Убива микроби и бактерии

Изследвания сочат, че пречиствателите на въздух са в състояние да помогнат срещу разпространението на въздушно-преносими микроби и бактерии, като някои от тях не само улавят, но и убиват микроби и бактерии. 

Важно е да се знае, че пречиствателят улавя единствено тези клетки, които са във въздуха. HEPA филтрите са тези, които могат да уловят голяма част от тях, дори и тези с размер до 0,3 микрона, но не ги унищожават. 
Съществуват ултравиолетови пречистватели, които могат да убият микроби и бактерии изцяло, като при тях обаче е необходимо клетката да бъде изложена на лъчите поне няколко секунди. Към момента тяхната ефективност е максимална, ако ултравиолетовите лъчи са насочени към филтъра, в който са уловени клетките.

Пречиствателите на въздух подобряват качеството на въздуха в помещението и намаляват наличните микроби и бактерии във въздуха. Благодарение на тях нивото на чистота в много медицински заведения, като болници и домове за възрастни, е значително подобрено. Въпреки допълнителната помощ, която този тип устройства предлага, добрата хигиена и регулярното проветряване не трябва да се пренебрегват.

Намалява стреса

Един от най-наболелите въпроси днес е “Как да намалим стреса в ежедневието си?”. Това може да бъде повлияно от редица фактори, но един от тях е, че повечето хора живеят в големи, шумни и замърсени градове. 

Токсините във въздуха около нас могат да повишат нивата на кортизол, които са пряко свързани със нивата на стрес при хората. Този тип уреди са в състояние да осигурят пречистване на въздуха, като карат нивата на кортизол да спадат, а спокойствието и продуктивността да се увеличат. 

Предпазва от замърсяването навън

В случай че живеете в голям град или в близост до индустриална зона, е сигурно, че сте се сблъсквали със замърсения въздух, навлизащия прах през прозорците, постоянното миене на тераси и бърсане на повърхности в къщата.

Пречиствателите на въздух, използващи HEPA филтър, намаляват замърсяването на помещението и подобряват качеството на въздуха, който влиза отвън, с 23%. Активният въглен, от друга страна, успешно филтрира газове, дим и миризми. 

Затова пречиствателите на въздух, които разполагат с филтър с активен въглен са изключително полезни за домове, които са разположени в близост до местности, застрашени от горски пожари. 

Намалява разпространението на вируси и заразни болести

Колко пъти сте се сблъсквали с това член на семейството да се разболее и след това всички в дома Ви да паднат жертва на вируса?

Йонизаторите генерират положителни и отрицателни йони, които обграждат вируси и бактерии във въздуха и ги неутрализират. Според проучвания, йонизаторите са 99% ефективни при унищожаване на вируси и алергени.

Пречиствателите на въздух успешно намаляват нивото на болестотворни микроби и бактерии в помещението и по този начин могат да предпазят Вас и Вашето семейство от заразни болести.

Позитивни ефекти от употребата на пречиствател за въздух

Бори се с комарите

Да, това може да бъде изненадващо, но в действителност това е друго предимство на пречиствателя. 

Причината е, че някои от високите класове пречистватели на въздух имат вградено устройство, което убива комари. Те използват атрактивна за насекомите светлина, която ги привлича и устройството ги улавя в “капан”. Някои използват въздух, за да ги дехидратират, а други – лепенки. 

При всички случаи са много полезни през летните месеци.

Предпазва Вас и стените Ви от мухъл

Мухълът е вид гъба, като продължителното излагане към някои видове е много опасно за здравето ни. Вдишването на токсините от тези видове е вредно за дихателните пътища, особено при малки деца и бебета. За съжаление, може да сме изложени на мухъл и неговите токсини преди да можем да го видим с очите си. 

Пречиствателите на въздух с HEPA филтър успешно се борят и улавят микроскопичните клетки в помещението. Така стените в стаята ще останат блестящи, както и Вашето здраве.

Предотвратява главоболие

Главоболието може да бъде причинено от различни фактори, между които некачествен сън, високи нива на стрес и въздушни алергени. 

Пречиствателите на въздух значително намаляват възможността за главоболие, причинено от тези фактори. Те не само помагат да се намали интензивността на болката, но и предотвратяват честите главоболия.

Чисти въздуха, когато готвите

Колко често сте се отказвали да сготвите вкусни храни, като например пържена риба, само защото знаете, че къщата Ви няма да се отмирише в следващите 3 дни?

Пречиствателите на въздух могат да помогнат и на този Ваш проблем. Тези, които разполагат с филтър с активен въглен, пречистват въздуха от всякакъв тип миризми, включително тези от кухнята.

Влияе добре на кожата

Както добре знаем, замърсяването на кожата води до раздразнение, сърбеж, пъпки, алергични реакции и редица други неприятности. 

Тъй като пречиствателите на въздух намаляват нивото на дразнителите в помещението, положителното им влияние върху кожата е логично.

Позитивни ефекти от употребата на пречиствател за въздух

Допринася за по-здравословен живот

Пречиствателите на въздух носят много ползи за здравето ни, като подобряват качеството на въздуха, намаляват разпространението на вируси и бактерии, подобряват качеството на сън, намаляват стреса и се борят с дихателни проблеми. Благодарение на тях, може да се насладите на една по-безопасна и здравословна среда за Вас и Вашето семейство. 

Важен фактор е правилният избор, в комбинация с коректната употреба. Един от най-честите съвети за употреба на пречиствател на въздух и поддържане на качеството на въздуха е редовната смяна на филтъра. В допълнение, трябва да се има предвид, че прекомерното отделяне на озон във въздуха има негативно влияние върху дихателни проблеми.

Ако винаги сте искали да водите по-здравословен начин на живот, може лесно да подобрите условията, в които живеете, с нов пречиствател на въздух.