Отоплителни уреди

Какво е електрически конвектор?

Какво е електрически конвектор?

Достъпността по отношение на цената и последващата експлоатация на електрическите конвектори ги прави едни от предпочитаните отоплителни уреди днес. Както всички други видове отоплителни тела на пазара, така и този може да бъде открит в широка гама от модели и видове.

И все пак много потребители днес си задават въпроса: какво точно представлява електрическият конвектор? За да бъде отговорът на този въпрос максимално изчерпателен, в следващите редове го разглеждаме в няколко основни аспекта.

Същност и принцип на работа на електрическия конвектор

Както става ясно и от името му, електрическият конвектор се захранва с електрическа енергия. Неговата основна роля е да превърне погълнатата електрическа енергия в топлинна такава. Посредством процеса на конвекция (естественото движение на въздуха в помещението) се постига и равномерното му затопляне. 

На практика, процесът на конвекция следва следния основен принцип на работа: 

 • в сравнително простото устройство на конвектора се намират нагреватели и когато уредът е включен в електрическата мрежа, същите започват да се нагряват.
 • конвекторът засмуква студения въздух, който се намира в най-долната част на помещението, той преминава през нагревателите и затоплен вече излиза в горната част на уреда. 

Този процес се повтаря непрестанно, докато не се затопли целия въздух в помещението, според предварително зададените от нас параметри. След като процесът приключи, уредите, които разполагат с автоматичен термостат, се изключват сами. Когато въздухът в стаята падне под зададения минимум, процесът на конвекция започва отново.

Кои са най-използваните видове електрически конвектори? 

Предвид спецификите си за монтаж и достъпните си цени, два са най-често употребяваните видове конвектори – стенен и подов конвектор. Нека разгледаме по-подробно всеки един от тях.

Стенни електрически конвектори

Този тип електрически конвектори се характеризират с уникален дизайн и компактност. По тази причина са особено удобни за монтиране и отопление на малки стаи, кухни, преходни помещения, спални и т.н. 

Стенните конвектори биха ви предложили отлично решение за отопление на детските стаи, тъй като са изключително безопасни. Дори и да бъдат докоснати от любопитните малчугани, те няма как да се изгорят, тъй като корпусът на конвектора не се нагрява твърде много.

Едни от най-популярните допълнителни функции, с които се отличават конвекторите от този тип, са вентилаторът и автоматичният термостат. Не на последно място, стенните електрически конвектори са евтини – в магазина на Termos.bg можете да закупите такъв на цена от 149,00 лв. до 672,00 лв.

Подови електрически конвектори

Другото функционално и дизайново решение за всеки съвременен дом предлагат подовите електрически конвектори. Тези устройства предлагат изключителна гъвкавост и се отличават с добрата си цена. 

Могат да бъдат преместени от едната в другата стая, когато имате нужда от затопляне, а единственото изискване е в стаята да има изправен електрически контакт, в който да бъде включен.

Някои от моделите подови (преместваеми) конвектори са оборудвани и с вентилатор, който може да бъде използван по желание за по-ефективното отопление на помещенията. 

Макар и да издават малко повече шум, вентилаторите спомагат за отоплението на помещенията. Още повече, че съвременните производители правят всичко възможно да ограничат максимално шума от тях за постигане на максимален комфорт. 

Широк диапазон от мощности и екстри предлагат съвременните подови електрически конвектори. В магазина на Тermos.bg можете да закупите модели на утвърдени марки с мощност от 2000 W  do 3000 W на цени от 64,90 лв. до 349,00 лв.

Предимствата на електрическите конвектори са много повече от недостатъците им

Като всеки един електроуред на пазара и електрическите конвектори имат своите положителни и отрицателни черти. Въз основа на тези фактори, всеки от нас прави своя избор да инвестира или не в покупката на даден продукт.

Ключови предимства на електрическите конвектори :

 • Идеални за затопляне на малки жилища и офиси – в сравнение с другите видове отоплителни уреди, електрическите конвектори затоплят сравнително малки помещения за много кратко време.
 • Изключително безопасни отоплителни уреди – нагревателят, който се намира във вътрешността на конвектора, е покрит с корпус от материал, който не позволява неговото загряване и нараняване при допир. 
 • Без нужда от обслужване – практически купувате уред, който е готов за използване след включване в тока, а грижата за конвектора ви приключва със забърсването на натрупващия се прах по повърхността му през определено време. 
 • Лесен за управление – електрическият конвектор представлява сравнително прост електроуред, който можете да управлявате лесно – сами настройвате температурата, която искате да постигнете, програмируемите конвектори предлагат и по-голяма прецизност по отношение на контрола (може да им бъде зададен час за включване, за намаляване на температурата и други).
 • Безшумен работен режим – висококачествените електрически конвектори ви предлагат отлична работна ефективност, при това на много ниски децибели. Работата на конвектора у дома или в офиса по никакъв начин не би нарушила спокойствието ви, независимо дали гледате телевизия, четете книга, или работите от вкъщи.
 • Компактни размери – съвременните конвектори се предлагат в изключително малки и удобни размери, което позволява позиционирането им почти навсякъде в жилището ви. 
 • Без нужда от специализирана помощ при инсталиране и стартиране – всеки би могъл да закупи и стартира сам процеса на отопление у дома с електрически конвектор, тъй като той не изисква никакво специализирано техническо съдействие.

Основни недостатъци на електрическите конвектори :

 • Използването на електроенергия – много уреди у дома използват електричество, но става ли въпрос за отопление и предвид динамичните цени на електроенергията, много хора отказват да се отопляват на ток именно заради страх от високите сметки. 

Тук е важно да отбележим, че електрическите конвектори от по-висок енергиен клас са проектирани да работят ефективно, без това да повлиява твърде много на сметката ви за ток. 

 • Добре е отопляваното помещение да е добре изолирано – причината е, че при влизане на студен въздух в него, естественият процес на конвекция се забавя и това повлиява както на комфорта ви, така и на работата на конвектора, тъй като той ще се нуждае от повече електричество, за да постигне отново оптималната стайна температура.
 • Липсата на въздушен филтър при някои модели може да се окаже проблем – ако имате висока чувствителност към прах и сух въздух, отоплението с конвектор може да бъде проблем. 

Подобно на всички останали отоплителни уреди, конвекторите изсушават въздуха, а липсата на въздушен филтър (при някои модели), който да се погрижи за качеството на въздуха, може да се отчете като негатив. 

Как се регулира работната температура на електрическите конвектори?

Устройството, което регулира температурата на работа на конвектора, се нарича термостат. Три са най-често срещаните типове термостати, с които разполагат съвременните конвектори.

Те от своя страна са :

 • стандартен механичен термостат – механичният термостат предполага лесна и бърза работа, като осигурява постоянна температура на въздуха, съгласно предварително зададените от вас параметри.
 • електронен термостат – характеризира се с по-високо ниво на ефективност, тъй като той може да поддържа зададената температура с точност 0,1°C. 
 • дигитален термостат – той предлага най-високо ниво на прецизност при управление на конвектора. Може да превключва автоматично между икономичен и стандартен режим на работа. 

Наред с това, че осигурява постоянна температура в помещението, той е отговорен за намаляване на енергийните разходи с до 25%. Предлага възможности за бъдещото планиране на работата на конвектора.

В заключение на тази точка е важно да отбележим, че подобно на климатиците, електрическите конвектори не бива да се изключват през активния отоплителен сезон. 

Дори когато в помещението няма хора, важно е електрическият конвектор да продължи да работи. Необходимо е просто да бъде настроен на по-ниска работна температура – от 20°C например, каквато е стандартната стайна температура. 

Когато се върнете в стаята, можете да увеличите температурата. Така за конвектора ще е много по-лесно да затопли до 25°C или 30°C например стаята, когато преди това е поддържал температура с 5°C – 10°C по ниска. 

Това е един от най-сигурните начини за осигуряване на високи нива на енергийна ефективност при отопление с електрически термостат. В противен случай, последващото затопляне на въздуха може да коства на конвектора твърде много електрическа енергия, респективно и по-високи сметки за ток. 

Как да изчисля от каква мощност на конвектора имам нужда? 

Необходимата отоплителна мощност за едно помещение може да бъде изчислена на база няколко определящи фактора. Сред тях се нареждат кубатурата и изложението на стаята, типа строителство и конструкция, наличието или липсата на изолация, размери на прозорците, наличието на допълнителни топлоизточници и други. 

Съществува проста формула, която може да ви даде приблизителни изчисления за това от какъв конвертор се нуждаете спрямо обема на отопляемото помещение. 

Препоръчително е за всеки кубичен метър в помещението да бъдат предвидени по минимум 45 W мощност. Това ще рече, че ако кубатурата на една стая е 35 куб. м, то минимумът отоплителна мощност, от която се нуждае тя, е 1500 W.

За да изчислите приблизителната мощност на конвектора, от който се нуждаете конкретно за вашата стая или офис, можете да използвате следната формула –

Кубатура на помещението (куб. м) Х Препоръчителната мощност за отопление на 1 куб. м (45 W) = Мощност за отопление, от която имам нужда