Грижа за въздуха

Как работи влагоуловителят и кога ни е необходим?

Как работи влагоуловителят и кога ни е необходим?

Качеството на въздуха, който дишаме у дома, в офиса или друг тип затворено пространство, представлява изключително важен аспект от ежедневието ни. Рядко се замисляме за последствията, които некачественият и влажен въздух може да нанесе върху здравето. 

Фактори като температура, влажност и замърсеност не бива да бъдат пренебрегвани, особено когато става въпрос за ограничени пространства, каквито са работното такова и домът ни.

Зимата е онзи период от годината, в който времето, прекарано у дома, нараства значително за сметка на това, в което сме навън. Могат да бъдат идентифицирани два основни проблема с въздуха в затворени помещения – сухота и влажност. 

И двете крайности на този показател оказват неблагоприятен ефект върху обитателите му и могат да доведат до дискомфорт и поява на редица здравословни проблеми с белодробен характер. 

За да минимизира влиянието на тези два проблема, индустрията днес се стреми да интегрира системи за овлажняване и пречистване на въздуха в редица климатични устройства. Такива например има в множество нови марки и модели климатици. Тяхната ефективност обаче често се оказва недостатъчна за потребителя.

По тази причина редица клиенти са склонни да инвестират в допълнителни устройства за повишаване качеството на въздуха у дома. Сред често използваните такива са уредите за борба с влагата, познати като влагоуловители, пречистватели за въздух и въздухоовлажнители

Тук обръщаме внимание на първия и най-широко разпространен като че ли уред – влагоуловителя. Как работи влагоуловителят и кога наистина имаме нужда от такъв? На този важен въпрос отговаряме в следващите редове. 

Кога въздухът е влажен и належаща ли е нуждата от покупка на влагоуловител? 

Докато сухотата на въздуха е проблем, който може да бъде решен сравнително лесно, то при влажността нещата не са толкова прости. С високи нива на влажност се приема въздух, чиито стойности надвишават 60%.

Влагата във въздуха е сериозен проблем, който влияе неблагоприятно на човешкото здраве. Хората, предразположени към заболявания на дихателната система или такива със склонност към развитие на различни алергии са особено потърпевши в това отношение.

Освен здравословният аспект на проблема, с времето той придобива и материален характер. Влагата намира отражение по стените на помещението, водейки до образуването на мухъл. Ако не бъдат взети мерки навреме, тя ще започне да разрушава имуществото ви, пропивайки се в стените и различни мебели от обзавеждането ви.

Влагоуловителят може да ви бъде от полза и когато искате да увеличите значително процеса по изсъхване на боята, след като сте правили освежителен или пък цялостен жилищен ремонт например.

Липсата на сушилня налага съхненето на дрехите през зимата да продължава значително по-дълго от нормалното. Прането би могло да изсъхне много по-бързо при наличие на влагоабсорбатор, който да спомогне за поглъщане на отделяната от тях влага.

Как работи влагоуловителят? 

Ако някое от гореспоменатите условия е налице и във вашето жилище, важно е да предприемете мерки за справяне с проблема, докато е време. В противен случай рискувате здравето си, това на близките ви и целостта на имуществото си.

Работата на влагоабсорбаторите е проста, но в същото време изключително полезна за всяко съвременно домакинство. Както се подразбира от името му, влагоуловителят поглъща излишната в помещението влага. 

По този начин качеството на въздуха се подобрява, а целостта на мебелите и вещите ви е гарантирана. Липсата на влага в помещението елиминира риска и от появата на мухъл и плесени. 

Пазарът днес предлага различни видове влагоуловители. Кой вид уред ще изберете зависи от множество фактори, които станаха тема на друг наш материал. Тук ще разгледаме основните видове влагоабсорбатори, изхождайки от функционалността им.

Електрически влагоуловител (с компресор)

Този модел уреди са високо ефективни и и широко използвани в домакинствата. Влагоабсорбаторите с компресор работят на принципа на кондензацията на водни пари. Тук имаме 4 основни компонента – компресор, изпарител, кондензатор и вентилатор. 

Влажният въздух преминава през уреда, изстудява се до степен, че да се превърне във вода и се утаява в резервоара на уреда. Изсушеният и студен въздух се загрява повторно и се връща в помещението затоплен.

Влагоуловител с изсушител

Функцията на влагоуловителя с изсушител е подобна на този с компресора, като вместо с компресор, той разполага с абсорбиращ филтър. Излишната влага, погълната от филтъра, впоследствие се връща в помещението, но вече затоплена и без да нанася каквито и да било материални или здравословни щети. 

Влагоуловител с абсорбираща сол (таблетка/гел)

Този тип влагоабсорбатори основават работата си на таблетка или специален гел, поставящи се в уреда. Влагоабсорбиращите функции на този тип уреди са изключително ограничени. 

По тази причина при твърде високи нива на наличие на влага в помещенията не биха могли да ви бъдат от полза. Друг техен недостатък е нуждата от консумативи, които следва да се заменят периодично. Подходящи са за помещения с малка квадратура и за събиране на малки количества текуща влага.

Каква е причината за повишаване нивата на влагата в дома ни през зимата?

Липсата на вентилация в помещенията през зимата е основният проблем за повишаване нивото на влажност в жилището ви. Когато в отопляемото помещение температурата е значително по-висока от тази навън, съвсем естествено се получава кондензационен процес. 

При липса на въздушна вентилация, образувалата се влага няма как да напусне помещението и започва да се пропива в стените и мебелите. Влажният въздух става и по-студен, податлив е на задържането на различни миризми, вируси и други, които се запазват в него и се предават на дишащите го.  

Има ли друг начин за справяне с влагата освен с влагоуловител?

Както вече споменахме в самото начало, съвременната климатична техника позволява да се справите с влагата и с едно устройство – вашият климатик или друг отоплителен уред, разполагащ с подобна функция.

Прост и лесно изпълним метод за минимизиране на влагата у дома е дърпането на пердетата в светлата част на денонощието. Слънчевите лъчи, макар и не толкова силни през зимата, могат да спомогнат за намаляване на влагата. 

Друг алтернативен вариант е осигуряването на вентилация в стаите. С други думи, проветрявайте регулярно помещенията, като отваряте прозорец сутрин и вечер за около 10-ина минути например. 

Ако ефективността на тези методи е недостатъчна или се отоплявате с централно отопление или по друг начин, за да гарантирате качеството на въздуха, е нужно да се доверите на качествен влагоуловител.

Влагоуловител – как се използва?

Станал особено популярен в последните няколко години, добре е да знаете как да използвате този полезен уред по най-правилния начин, за да гарантирате безпроблемната му работа.

Съвременните електрически влагоуловителни уреди са оборудвани с хидростат. Той има подобна на функцията на термостата, интегриран в конвекторите за отопление. 

Термостатът възобновява работата на нагревателния елемент, след като температурата в отопляемото жилище падне под зададения от клиента минимум (например 20°C). Хидростатът, от своя страна, стратира работата на влагоуловителя тогава, когато влагата в помещението се покачи в определени нива (измерена в %).

Хидростатът гарантира известна независимост от ваша страна, тъй като той автоматизира процеса по стартиране и изключване на уреда. Не е нужно сами да правите преценка дали да включите, или не влагоабсорбаторът. 

Благодарение на наличието на датчици в уреда, той става достатъчно интелигентен, за да го определи самостоятелно. Това пести и електричество, макар че влагоуловителите са определяни като едни от най-малките консуматори в едно домакинство.

По отношение на експлоатационния живот на уреда, значение имат фактори като интензивност на употребата и количеството влага, което ще се налага да “поглъща” годишно влагоуловителят ви. Няма да сбъркате, в случай че се доверите на доказани производители като българските Tesy или китайският световен лидер Gree.

За ефективната работа на влагоуловителя у дома е добре да следвате следните прости, но доказано работещи съвети.

Ограничете достъпа на въздух отвън, когато влагоуловителят ви работи

Отварянето на прозорец или врата ще допринесе за навлизането на влажен въздух отвън, който ще накара влагоуловителят да работи много повече, отколкото е необходимо. В същото време няма да има същия влагоабсорбиращ ефект за жилището ви, както ако всички врати и прозорци в помещението за затворени.

Поставете уреда в средата на помещението, далеч от топлинен източник

По този начин се цели осигуряване на максимална работна ефективност на уреда. Поставен в средата на помещението, влагоуловителя успява да улавя равномерно разпределението на влагата във въздуха без едни участъци да останат сухи за сметка на други. 

Близостта до топлинен източник може да наруши ефективния работен процес на уреда, затова е добре да го локализирате далеч от такива.

Дръжте уреда винаги изправен

За да се гарантира безпроблемната работа на влагоуловителя за дълъг период от време, е важно да държите уреда винаги изправен. Без оглед на това дали го транспортирате от една до друга точка, пренасяте го от едно помещение в друго, или е позициониран за използване, влагоабсорбаторът винаги трябва да бъде изправен.

В заключение

Влагоуловителят е част от съвременното оборудване, който освен за предпазване дома ви от влага, се грижи и за пълноценното ви здраве. Липсата на влага в жилището минимизира разпространението на плесени и мухъл, които са причинители на алергии и друг тип  белодробни заболявания.

Днес можете да избирате между различни модели влагоуловители, предлагащи и редица допълнителни екстри. Освен че се грижат за премахването на излишната влага, те имат и специални филтри, които имат положително влияние за повишаване качеството на въздуха, който дишаме. 

В случай че се сблъсквате с проблема влажност у дома, покупката на подобно устройство не е за пренебрегване. Инвестицията в качествен влагоуловител не е толкова голяма, а в същото време е изключително полезна за всички вкъщи.