Отоплителни уреди

Как да изберем отоплител за баня?

Как да изберем отоплител за баня?

Когато мислим за отопление на дома, често подценяваме отоплението на банята, макар че при всяко влизане за душ си мислим колко по-приятно би било вътре да е топло, особено ако имаме малки деца.

За щастие на съвременния потребител, производителите на различни уреди за това помещение са помислили за широк спектър от варианти. Остава да решим как да изберем отоплители за баня сред голямото разнообразие от видове.

Какви трябва да бъдат изискванията към отоплителите?

Банята е санитарно помещение, което се отличава с висока влажност, пространството в нея е ограничено и отоплителят ще има директен контакт с парата. Съвременните отоплители разполагат с определена степен на влагозащита, както и с вградена защита от токов удар. 

Обикновено размерите на отоплителите са максимално компактни с оглед на размерите на баните, които в повечето случаи не са големи.

Сред останалите изисквания към даден отоплител е да бъде нискотемпературен за избягване на изгаряния, ако има директен контакт с него.

Макар и компактен, отоплителят трябва да има достатъчно мощен нагревател, за да може да осигури комфортна температура от поне 25°.

Сред какви видове отоплители за баня можем да избираме?

Поради голямото разнообразие от предложения за отопление в банята, понякога потребителят се колебае как да избере най-подходящия вариант. Добре е предварително да сме запознати с предимствата на уреда, към който сме се насочили, но и с неговите слаби страни.

Когато потърсите информация за различните възможности, ще се учудите с какво разнообразие е наситен съвременният пазар по отношение на отоплителите за баня.

Например вие ще откриете : 

  • конвектори 
  • електрически лири 
  • вентилаторни 
  • инфрачервени печки и др. 

Когато претеглите всяка възможност, включително съобразена с квадратурата на банята си, ще решите кой метод е подходящ за вас.

Електрически лири

Отоплението с електрическа лира за баня е познат и много използван метод. Макар че работят на ток, лирите са много икономични. Нагряването на водата, маслото или друга течност в тях създава комфортна топлина. 

Ако не разполагате с централно парно отопление, лирата е добро решение. Монтирането ѝ на стената не е трудно и така поставен, уредът може да се използва и за сушене на кърпи.

Ако банята обаче е по-голяма, може да ви е трудно да я затоплите само с електрическа лира.

Конвекторна печка

Електрическите конвекторни печки за баня също се монтират на стената и поради компактните си размери не отнемат много от пространството.

Оборудвани са с термостат, включващ и изключващ съобразно настроената температура. Затоплянето с тях е сравнително бързо и повечето притежават много добра влагозащита. Макар че не са много мощни, изискват по-висока първоначална инвестиция.

Вентилаторни печки за баня

Основните им предимства са ниската първоначална цена и способността им да затоплят бързо. Ако изберете обаче печка с нисък клас на влагозащита, уредът ще се повреди бързо. Освен това не може да се каже, че този тип отопление е от най-енергоспестяващите.

Все пак, ако решите да разчитате на такава печка, използвайте модел с термостат, възможност за регулиране на температурата и управление на въздушния поток за максимална ефективност.

Мултифункционални вентилаторни печки

Нивото им на ефективност е същото като на обикновените вентилаторни печки, но разполагат с допълнителни функции като например добавени повече контакти, сешоар или ароматизатор и др. Ако решите, че този вариант ви устройва, трябва да предпазите отворения контакт по някакъв начин, например с предпазна завеса или добра вентилационна система.

Инфрачервени печки

За момента те се възприемат като най-модерното отопление за баня. За да генерират комфортна температура, си служат с лъчиста топлина. Имат малки размери, преносими са и можете да намерите по-изгодни модели като цена, но водоустойчивите са по-скъпи. 

Ако уредът няма защита, банята ще трябва да се затопля предварително, а след това печката да бъде изнесена отвън. Също така няма да стоплите добре банята, ако е с големи размери.

Акумулиращи радиатори за баня

Електрическите отоплители с акумулираща функция са по-различни заради акумулиращия си панел, който комбинира кварц и алуминиев оксид. Съчетанието от акумулиращия топлина кварц и отличните свойства на алуминия като неин проводник ще допринесат за икономията на енергия и максималния комфорт.

Температурата се достига бързо и се поддържа по-продължително време. Подобни уреди разполагат с функция „Отворен прозорец” и автоматично спират работа за пестене на енергия.

Имат дълъг гаранционен срок – 7 г. и естетически ултратънък дизайн. Като недостатък може да се счита по-високата цена.

Как да изберем добър отоплител за баня?

След като сте се запознали с видовете отоплителни според начина им на функциониране, може би вече сте се ориентирали към подходящ за вас. Има обаче и други фактори, които може да повлияят на избора ви.

Отоплител според разположението

Има отоплители, които са свободно стоящи, обикновено с малки размери и лесно могат да се включат в контакт. Ако живеете под наем и не планирате дълго задържане там, мобилният отоплител е добър вариант, стига да бъдете внимателни и да пазите уреда от намокряне.

Много място спестяват стенните конвектори, акумулиращите радиатори и електрическите лири. Мога да задоволят всякакви нужди, като някои може да получите в комплект с рафт за кърпи или с огледало.

Таванските отоплители имат предимството да бъдат използвани и като вентилатори, което е практичен начин банята да бъде винаги суха и безопасна. Те затоплят много бързо, но някои хора не ги предпочитат заради това, че при използването на вентилатора се получава повече прах и силен поток горещ въздух.

Според размерите

Когато сте наясно с размерите на банята, ще можете да изчислите приблизително с каква мощност трябва да бъде търсеният отоплител. Добре е да може да осигури поне 75W на кв. м. При баня от 10 кв. м, търсете уред със 750W мощност. Ако живеете в по-студен район, мощността трябва да бъде по-висока.

Друго, за което трябва да внимавате, са размерите на уреда. Съобразно пространството в банята ви, той трябва да се побере по планирания от вас начин.

Важна е също дълбочината, ако изберете стенен модел, тъй като той не трябва да бъде прекалено отдалечен от стената.

Начин на контрол

Изборът на контрол може да бъде от значение за вас, в зависимост от желанието ви за удобство. Най-добрите отоплители разполагат с цифров контролен панел и LED дисплей. Таванният модел изисква дистанционно управление. Съществуват и уреди със стандартни превключватели, с които могат да се включват и изключват.

Безопасна употреба

Задължително се уверете, че избраният от вас модел има защита от водни пръски, защото в противен случай при късо съединение може да възникне пожар. 

Инсталирането на уреда може да стане в различни зони: във ваната или над нея, в душ кабината или на душа, в пространството извън тях. Степента на защита търсете в спецификациите, а като добър вариант е IP 24. 

Относно загряването на повърхността, обикновено уредите разполагат със защита от прегряване. Инфрачервените печки предлагат хладна повърхност, което елиминира риска от изгаряне.

С различни екстри

Допълнителните екстри, които вървят заедно с отоплителя, никога не са излишни, а полезни и създаващи допълнителен комфорт. Това може да бъде вградена етажерка за кърпи, модул за тавана с вентилатор и различни светлини и др.

 Безшумна работа

Шумът навсякъде е неприятен, дори и в банята. Ако харесвате отоплител с вентилатор, той ще вдига определен шум, но поне изберете да бъде с ниво 60dB или по-ниско. Напълно безшумно работят маслените и инфрачервените конвектори.

С допълнителни функции

Уредите от ново поколение за отопление на баня се предлагат на потребителите с все повече вложени автоматизации, различни сензори и комфортни функции. Някои например се включват веднага щом влезете в банята, благодарение на сензора за движение.

Детекторът за отворен прозорец отчита дали е отворен прозорецът или вратата и изключва отоплителя, за да предотврати загряването му.

Много от уредите притежават :

  • настройки за топъл и студен въздух
  • 2 степени на мощност
  • таймер за денонощно или седмично програмиране и др.

Електрическите лири могат да са с функция за затопляне на кърпи, със защита против замръзване и др.

Монтаж

Понеже повечето отоплители от типа на конвекторите изискват професионално монтиране на стената или тавана, трябва да решите дали искате такъв модел, или някой преносим с керамичен нагревател. Голяма част от устройствата пристигат с монтажно оборудване и инструкции, но някои изискват оторизиран специалист.

Енергоефективност

В зависимост от вида на отоплителя и модела, консумацията на електроенергия може да бъде различна. Принципно вентилаторните печки потребяват повече.

Отоплителите с прецизен термостат могат да направят икономия на електрическа енергия до 25%, в сравнение с механичния вариант термостат. Наличието на термостат гарантира също поддържането на постоянна температура.

Разбира се, съществува оптимална възможност да отоплявате банята си с подово отопление – водно или електрическо, но това е много скъпа инвестиция, за която си заслужава да се замислите занапред.

Избирайки уред за отопление на баня, се ръководете и от производителя. Интересувайте се кои марки имат лидерски позиции в този бранш и заложете на качествен отоплител.

Въпросът за цената също е важен, но трябва да помислите и за разходите в дългосрочен план, както и за енергоспестяващия рейтинг. След като видите максималната мощност, може да изчислите колко ще ви струва отоплението с такова устройство.

Понякога инвестицията в скъп отоплител в дългосрочен план е по-добрият вариант, дори монтажът също да е на по-висока цена.