Климатици

Историята на Daikin – от малък стартъп до глобален климатичен гигант

Историята на Daikin - от малък стартъп до глобален климатичен гигант

Какво е Daikin?

Daikin е името на японска марка, зад която стои международният конгломерат Daikin Industries Limited. Въпреки японските си корени, към момента те са мултинационална компания с лидерско присъствие в областта на климатичните решения на почти всички континенти.

Те обаче специализират не само в производството на климатици. Развитието и влиянието на компанията расте през годините, като към момента Daikin вече е синоним на качество в решенията за отопление, вентилация, климатизация и хладилна техника (ОВКХ).

Историята на Daikin - от малък стартъп до глобален климатичен гигант

Източник на изображението: Unsplash.com

Кой е основателят на компанията?

Основателят на компанията Daikin е Акира Ямада. Акира Ямада е японски инженер, който е започва своята кариера в артилерийския арсенал в Осака (OAA) през 1909 г. Това се случва след една година военна служба след като завършва тогавашното Технологично училище на Кокура в Кюшу със специалност металостроене.

Следват няколко години, прекарани на различни позиции в ОАА, през които Ямада допринася за редица иновации и подобрения в работните процеси на арсенала. През 1918 г. трудът му се отплаща с повишение в първия цивилен ръководител на Завода за гилзи към ОАА.

Още докато работи в OAA, Ямада се запознава с главния ръководител Цунесабуро Мацуи, който малко по-късно участва в основаването на Osaka Shindosho Limited Partnership и бъдещата Toyo Yasuri Shindo (TYS) Co., Ltd. 

Акира Ямада напуска ОАА и започва работа в TYS през 1919 г. Една година по-късно става ръководител на завод и работи заедно с Мацуи – човекът, на който Ямада казва, че дължи най-много.

През 1924 г. Ямада напуска TYS и създава компанията Osaka Kinzoku Kogyosho Limited Partnership (ОКК), което е и началото на историята на Daikin. 

История на марката през годините

Началото на най-голямата компания производител на климатични системи в света Daikin започва през далечната 1924 г. Тогава тя носи името Osaka Kinzoku Kogyosho, а дейността е основно пресоване и изтегляне на метали, машинна обработка на части и производство на компоненти за самолети.

1930 – 1950

Фокусът на производството се задържа няколко години до 1931 г., когато е изобретен фреонът – заместител на предходните опасни хладилни агенти. Тогава Daikin започват собствени тестове, които продължават години наред.

1936 е важна за компанията, тъй като това е годината, когато представят “Mifujirator” – първата климатична система за влакове в Япония. Същата е предоставена и на японския военноморски флот през 1938 г. Това обаче далеч не е техният пробив на пазара. 

1950 – 1970 

Всъщност ключова е годината 1951, когато Daikin разработва първия компактен (самостоятелен) климатик. Казано с други думи, това е първият климатик, при който всички основни компоненти се намират в един модул. Междувременно производството на компанията се разширява, като отварят редица нови фабрики и съоръжения на различни локации.

В следващите години марката продължава да развива използваните технологии и химически вещества, за да достигне нови върхове в климатичните системи и хладилните агенти.

Ето и какво се случва и малко преди началото на 60-те:

 • 1956 г. – Инсталират устройство в изследователски кораб в Антарктика, което служи като система за отопление.
 • 1958 г. – Представят компактен ротационен компресор, а с него и първия климатик в Япония, използващ този вид компресор. Разработват и първия климатик с термопомпа.

До момента на преименуване на компанията на Daikin Kogyo Co., Ltd. през 1963 г., главният им център за технологични проучвания вече е открит, а мащабното производство на търговски климатици е започнало.

През 1969 г. Daikin разработва климатична система за охлаждане на множество стаи с едно единствено външно тяло, още наречена мулти сплит система Daikin. Също така започват и продажба на климатици чрез съвместната търговска компания Clark Daikin в Австралия.

Daikin

1970 – 1990

Малко по-късно, през 1972 г., продължават да се разрастват със създаването на Daikin Europe N.V. в Остенде, Белгия. Производството на техни климатици в Европа започва с пълна сила през 1973 г., а през 1975 г. пускат на пазара първите пречистватели за въздух Daikin

Компанията се преименува на Daikin Industries, Ltd. през 1982 г.

През 80-те години на XX век, Daikin продължава развитието на своите проучвания и технологии, като се фокусират върху небезизвестния променлив обем на хладилния агент (от англ. Variable Refrigerant Volume – VRV). Тази революционна технология се използва и до днес. 

Освен върху VRV, през този период компанията се фокусира и върху разрастването на продажбите си. Това начинание се увенчава с успех и през 1984 г. става първата компания в света производител на над 1 милион компактни климатици – същата година, в която пускат на пазара първия инверторен климатик Daikin.

Напредъкът им продължава неспирно и до началото на 90-те години. През 1985 г. Разработват първата мулти сплит система с термопомпа и топла вода, а през 1987 г. инсталират VRV система, способна да достигне различна температура на всеки етаж от многоетажна сграда. 

1990 – 2010

Още в началото на 90-те, Daikin разраства производството и продажбите си, когато през 1990 г. Daikin Industries (Thailand) Ltd. е създадена в Тайланд. Започват да произвеждат климатици едва година по-късно, а по същото време се разрастват и в Съединените щати. През 1992 г. се установяват и в Дюселдорф, Германия.

През следващите години се случват немалко неща. Компанията разработва система за онлайн мониторинг на фирмени климатици в търговски предприятия и отваря вратите на фабрика, чиято основна цел е да дава възможност за работа и развитие на хора с увреждания.

Започват да продават и първия на пазара стаен климатик със суинг компресор за спестяване на енергия. Това е и периодът, когато фокусът се измества върху опазване на околната среда и създаване на по-екологични хладилни агенти и дългосрочни ОВКХ решения. Daikin придобиват редица сертификати и удостоверения за качество в областта.

Между 2000 и 2010 г. компанията продължава да отваря нови предприятия и да разгръща дейността си в държави като Аржентина, Китай, Полша, Франция, Тайван и др. Започва и съвместна работа с други компании за производството на хидравлични масла и флуорни охлаждащи вещества.

Разработват и технологията на био филтър, който улавя грипни инфекции във въздуха. Създава се и Daikin Applied Systems Co, Ltd., която предлага централизирани климатични и охладителни системи и всички свързани услуги като продажби, монтаж, сервиз и поддръжка. 

Започват да продават и разнообразие от серии климатици, включително UX Series, Ururu Sarara F Series, Ururu Sarara R Series и др. Технологиите, използвани при производството на различните уреди, напредват все повече и се появяват функции като Flash Streamer, Daikin Altherma, DESICA и др.

2010 – до днес

Развитието на технологиите, продуктите и техните характеристики драстично скача и до 2012 г. Daikin се превръща в първата компания, която използва революционния хладилен агент R-32 при производството на уреди като климатици и термопомпи.

На пазара се появяват редица нови продукти:

 • Eco-ZEAS80 – енергоспестяващ инверторен климатик
 • Daikin Altherma – термопомпена система въздух-вода за жилищни сгради
 • ZESTIA – хладилен агрегат за морски контейнери
 • ZEAS series – с изцяло алуминиев микроканален топлообменник
 • Urusara 7 – първите климатици с хладилен агент R-32 за дома
 • DESICA HOME AIR – контролно устройство за влажност и вентилация на цяла сграда
 • Clear Force Z – въздухопречиствател със Streamer технология и автоматичен контрол на влажността
 • FIVE STAR ZEAS – първите климатици с хладилен агент R-32 за бизнеса
 • VRV X Series – с подобрена целогодишната ефективност
 • Risora – стенен климатик за дома
 • Carrime – преносим пречиствател за въздух
 • Urusara X – домашни климатици с подобрени вентилация и функция за намаляване на влажността; и още много други.

Освен с напредъка в технологиите и предлаганите продукти, през тези години Daikin продължава да разширява дейността си и се снабдява с редица сътрудничества и много дъщерни фирми по цял свят. Печели и важни отличия и награди за своя принос към по-зелено и устойчиво бъдеще

Към днешния ден гигантът в производството на климатични системи и ОВКХ решения Daikin осигурява работни места за над 80 000 човека по цял свят, а през 2024 г. ще отпразнува и 100-годишнината от създаването си.

Daikin

Източник на изображението: Unsplash.com

Иновативни разработки и технологии от началото до днес

Daikin е една от компаниите с най-голям принос в индустрията на климатични решения. Преди почти 100 години започва като бизнес за метални тръби за радиатори, но впоследствие се превръща в причината да познаваме климатиците такива, каквито са днес, със своите иновативни разработки и технологии.

Ето и някои от по-значителните моменти за компанията:

 • Производство на хладилни агенти на флуорна основа
 • DAIFLON, POLYFLON, DAI-EL, NEOFLON, DAIFREE, PFA, ETFE и система за възобновяване на флуорокарбон
 • Първите климатици в единично тяло
 • Климатици за дома с ротационен компресор
 • Първите климатици с функция и на охлаждане, и на отопление
 • Производство на хидравлични помпи за масло
 • Мулти сплит системи, още наричани мулти сплит климатици
 • Термопомпа с десикант и контрол на влажността
 • Инверторен климатик
 • Климатик за работа при ниски температури
 • Система за мрежово обслужване на климатици
 • Мулти сплит климатик с топла вода
 • Енергоспестяващ „Super Inverter ZEAS“
 • Първата VRV климатична система за големи сгради
 • Първият климатик с функция за контрол над влажността на въздуха
 • VRV Loop за повторно ползване на хладилния агент.

Бъдещи перспективи

Една от корпоративните ценности на технологичния гигант Daikin е непрекъснато усъвършенстване и промяна към по-добро.

Вземайки предвид тяхната история в технологичните иновации, екологичните решения и цялостната им бизнес философия, можем да бъдем сигурни, че Daikin ще продължи с положителното си въздействие за целия свят – от подобряване на комфорта в дома и офиса, до съхраняване на околната среда. 

Daikin

Източник на изображението: Unsplash.com

Често задавани въпроси

Кога и кой основава компанията Daikin?

Daikin е основана от Акира Ямада през 1924 г. в Осака, Япония.

Допринася ли за развитието на климатичните системи Daikin?

Като един от световните лидери при климатичните решения, Daikin е оставила своя отпечатък в развитието и подобрението на технологиите при тези уреди.

Фокусира ли се Daikin върху опазването на околната среда?

Една от основните ценности на Daikin е едно по-зелено бъдеще, като техните уреди са разработени с мисъл за околната среда.