Климатици

Хиперинверторен или инверторен климатик?

Хиперинверторен или инверторен климатик?

Все по-наболяла тема става това какъв тип климатик да изберем: конвенционален, инверторен или хиперинверторен. Докато повечето от хората вече са наясно каква е разликата между конвенционалния и инверторния климатик, все още има много неясноти около това по какво точно се различават хиперинверторните от инверторните.

Сама по себе си, думата “хиперинверторен” говори за нещо повече от просто инверторен. Но какви са техните характеристики, разлики и за какви цели са подходящи? От Termos.bg сме подбрали най-добрата информация за вас, за да може да решите сами за себе си кой климатик е по-добър и защо.

Характеристики на инверторните климатици

Инверторните климатици се основават на инверторната технология. Казано на кратко, тя представлява възможност за контролиране на оборотите и скоростта на компресора. Това от своя страна е предпоставка за съхранение на енергия и по-нисък разход за охлаждане или отопление.

Инверторната технология и инверторните климатици са представени на света за първи път през 1980 година от производителя Toshiba. Към момента няма производител, който да не използва този метод при създаването на нови модели климатици.

Методът се е доказал с високата си ефективност и икономичност през годините. Точно и заради това всички марки и потребители имат пълно доверие на инвертора, когато стане дума за климатици. 

Инверторните системи и компресори могат да варират в различните модели климатици, в зависимост от това от кой производител са създадени. Технологията се основава на комбинацията между амплитудно-импулсна модулация (АИМ, англ. PAM) и широчинно-импулсна модулация (ШИМ, англ. PWM) и контрола над оборотите на компресора. 

Този тип климатици не спират да работят. Вместо това, те намаляват интензивността на работата си. По този начин практично избягват включването на пълни обороти, което води до голям разход на енергия.

Инверторните климатици могат да достигнат желаната температура в стаята до 25% по-бързо от конвенционалните и да спестят до 40% електроенергия. В резултат на което, получавате желания ефект по-бързо, на по-ниска цена.

Характеристики на хиперинверторните климатици

Хиперинверторните климатици също се основават на инверторната технология. Думата “хипер” означава някой или нещо, което притежава прекалено много от дадено качество. В този случай за хиперинверторни климатици се приемат тези, които са от най-висок енергиен клас и имат пълно разнообразие от полезни функции.

Терминът “хиперинверторен” е търговско наименование, породено от серията Diamond на гиганта в индустрията – Mitsubishi Heavy Industries. Те кръщават най-добрата си иновативна гама климатични системи “hyper inverters” поради съчетанието на най-новите технологии и изключително високата степен на енергоспестяване. 

Оттогава думата става нарицателно име за най-високия клас климатици на пазара. Към момента може да срещнете хиперинверторни климатици от производители, различни от Mitsubishi Heavy Industries.

Този тип климатици предоставят несравним комфорт с множеството си режими и функции. Най-отличителните им характеристики са, разбира се, високият енергиен клас и тяхната енергийната ефективност в режим на отопление и охлаждане.

Освен тях, те разполагат с пречистватели и филтри за въздух, самопочистващи се системи, голям температурен диапазон на работа (от минусови до високи температури), интелигентни сензори и редица настройки, позволяващи най-добрата персонализация.

Отличават се и с високата първоначална инвестиция, което все още възпира повечето от хората да направят такава покупка. Въпреки това, все повече потребители дават добри отзиви за ефективността, комфорта и намалените месечни сметки, което кара хората да направят точно този избор.

Сравнение между инверторен и хиперинверторен климатик

Тъй като в основата си инверторните и хиперинверторните климатици използват една и съща технология, не можем да говорим за огромни разлики.

Това, което със сигурност се отличава при хиперинверторните модели, е че имат изключително добра система против замръзване. Това ги прави идеални за работа при ниски температури навън (до -20℃). От друга страна, инверторните климатици обикновено работят безупречно при малко по-високи температури (от -10℃ и нагоре). 

Ако говорим за шум, е редно да отбележим, че хиперинверторните климатици са почти незабележими в дома ви. Използват технология, която позволява най-ниско ниво на шум (19 dB), която няма да повлияе на спокойствието в дома ви и на съня ви. 

Някои инверторни климатици също попадат в категория с най-ниско ниво на шум на вътрешното тяло.

И инверторните и хиперинверторните модели разполагат с интелигентни технологии, които засичат присъствието на човек или хора в стаята. Имат еко режим, режим за сън, енергоспестяващ и много други. Предлагат високо ниво на персонализация, като най-новите модели могат да се управляват заедно и с други домашни уреди чрез телефона ви дори от разстояние.

Най-голямата разлика е, че при избора на инверторен климатик ще се наложи да направите компромис поне с едно нещо. Ако разгледате предложенията ни на хиперинверторни климатици обаче, ще забележите че компромис няма да е необходим, тъй като те съчетават най-добрите функции в себе си. 

Това от своя страна се отразява и на цената за покупката им. 

За какви цели са подходящи?

За да обобщим казаното по-горе, нека да видим кой климатик за каква цел е подходящ.

Инверторните климатици са подходящи за хора, които живеят на места с по-благоприятни климатични условия и не се нуждаят от абсолютно всички възможни функции в един уред. Също така е подходящ и за хора, които нямат възможност да си позволят толкова висока първоначална инвестиция.
От друга страна хиперинверторните климатици ще осигурят по-бърз ефект и прекрасен начин на работа дори и при най-ниските температури. Събират най-добрите технологии в себе си, без да правят компромис с нито един фактор. Осигуряват най-ниски нива на шум и пълен комфорт в помещението.