Меню
Меню
Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

14.10.2019 07:37:39

Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

Подовото отопление в комбинация с термопомпа е най-доброто решение за поддържане на равномерна температура в дома и начин да създадете комфортно отопление за цялото жилище. Подът излъчва равномерно количество топлина по цялата си повърхност и по този начин се постига равномерна температура без студени в зони в помещението.

Водното подово отопление, се изгражда от тръби монтирани върху топлоизолационни плочи. Тръбата за подово отопление е изработена от пероксидно омрежен полиетилен и е различна от тръбата, която се използва в отоплителните инсталция с вградена алуминиева вложка. Водата циркулира по тръбите и затопля пода до около 40°C, при което температурата на въздуха в помещението достига 24-26°C, според заданието на стайния термостат.

За да се положи подова настилка над подово отопление, първо се полага изолационната подложка, тръбите за подово отопление, след което се полага замазка. Стандартната циментова замазка изисква 4-5 см дебелина над подовото отопление и полагане на пластификатор в нея.

При използването на паркети в комбинация с подово отопление, температурата на повърхността на пода не трябва да надвишава 27 - 29°C. Когато се монтира за първи път настилката, след нейното полагане, е необходимо покачването на температурата на подовото отопление да става постепенно, за да се адаптира настилката към температурата на пода и да се намали възможността за вътрешно напрежение между дъските.

Естествен паркет от масив или трислоен паркет

И двата варианта са направени от 100% дърво, но докато плътните дървени подове са цели дървени дъски, паркетните настилки се състоят от три слоя дърво, които са залепени заедно под топлина и налягане и се обработват със защитен лак или масло. Различните слоеве са обърнати под ъгъл 90 градуса един към друг, така че дървесните влакна да се движат в различни посоки и по този начин да се намали рискът от удряне, подуване или свиване на дървения материал поради колебанията във влажността или топлината. Горният слой, износващият слой, е с дебелина между 2,5 и 3,2 мм и може да се шлифова 2-3 пъти.

Върху подово отопление може да се монтира трислоен паркет, но има няколко особености, които трябва да се вземат под внимание. Една от тях е вида на дървения материал, подходящи видове дървен материал са например дъб и ясен. Също така, дебелината на паркета не трябва да бъде повече от 15 мм. От значение са и структурата и дебелината на паркета, като най-долния слой паркет влияе на стабилността му.

 

Трислоен паркет - състав

 1. Основен слой от е изработен от иглолистна дървесина. Нишките са насочени напречно спрямо средния слой.
 2. Среден слой от иглолистна дървесина
 3. Горен слой от благородна дървесина от 2,5 до 6 мм
 4. Повърхностен финиш от лак или масло

Подовете от масивна дървесина могат да се повредят от влага както отгоре, така и отдолу, те могат да се надуят, ако е студено и влажно и могат да се свият, ако въздухът е много сух и топъл. Те обаче имат предимството, че могат да бъдат шлифовани многократно, тъй като те се състоят само от дървесен слой, който обикновено варира от около 14-30 мм. Масивния паркет е добър топлоизолатор и затоплянето на помещение в комбинация от масивен паркет и подово отопление, означава по-висока температура на топлоносителя (водата в системата). Нагряването на масивния паркет от топлината на тръбите в подовото отопление може да причини свиване или деформация на настилката, затова този тип настилки не са подходящи в комбинация с подово отопление.

 

Ламиниран паркет

Високата плътносно на ламинираните паркети позволява на топлината да преминава лесно настилката, което ги прави подходящи за монтаж върху подово отопление. Колкото по-голяма е неговата стойност, толкова по-добри са изолационните характеристики на паркета, като стандартно коефициентът на термично съпротивление на повечето видове ламиниран паркет според DIN 4108 варира в граници от 0.10 до 0.15 W/(m*K). Това означава, че за да се усеща максимално ефекта от подовото отопление, трябва да се използват подложки и паркети с възможно най-нисък коефициент на термично съпротивление, за да не действат самите те като изолатор.

При монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление е важно да се съобразите и с вида на подложка, който ще се използва. Специализираните вериги за паркет, предлагат подложки за монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление. При всички случаи е важно да се изибира подложка с по-висока плътност.

Ламиниран паркет - състав

 1. Най-горен слой – защитно покритие от износване, избеляване, нараняване и др.
 2. Декоративен слой – върху него се изобразява действителен декор (дъб, бук, череша, орех, керамична или каменна плочка, екзотични подове и др. ).
 3. Ядро – основният носещ слой – изграден е от HDF (high density fiberboard). Определя издръжливостта на ламинирания паркет. Системата за механично съединяване на отделните дъски една за друга (клик системата) е нанесена върху ядрото.
 4. Най-долният слой – балансиращ слой – осигурява стабилност на ламела и защитава от навлизане на влага в горните част на настилката.

Важно, преди полагане на подовата настилка

Както вече казахме, след полагане на инсталацията за подовото отопление, се нанася замазка. Ако се използва стандартна циментова замазка е необходимо влагането на пластификатор в замазката. Този пластификатор предпазва замазката от напукване. При използването на замазка на калциево-сулфатна основа не е необходимо използването на пластификатор.

 1. След като включите термопомпата в режим отопление, температурата на подовото отопление се повишава с около 5°C на ден.
 2. След постигането на зададената температура, инсталацията се оставя да работи непрекъснато около 7-10 дни, след което се понижава температурата постепенно.
 3. След като подовото отопление се остави изключено за 2-3 дни, следва да се направи инспекция на подовата замазка, тъй като по нея може да са се появили пукнатини или тя да се е отлепила от основата. Изключително важно е да няма никакви пукнатини в замазката, тъй като през тях би излезнала много по-висока температура и това неименуемо би увредило паркета.

Съветваме, преди да стартирате вашият проект, да се консултирате със специалисти, както за изграждането на отоплителната инсталация, така и с доставчика на паркета. В следващата част ще представим няколко проекта, в които използвахме различни типове водно подово отопление, конвектори или радиатори, според заданието на клиента. Към Част 3

 

Коментари

Ина
Ина 29.01.2022 Здравейте, каква дебелина ламинат е подходящо да се сложи при подово?
Iva Yancheva
Iva Yancheva 05.01.2022 Може ли да допълните дали настилка -шлайфан бетон е подходяща за подово?
Иван Иванов
Иван Иванов 29.12.2021 Зравейте , хубави, и весели празници! Интересуваме дали може върху водно подово се нареди дющаме от чам . Благодаря Ви педварително.
Termos
Termos 19.12.2021 Здравейте, смята се че в комбинация на водно подово отопление с паркетна настилка, най-добрия вариант за избор на паркет е трислоен паркет. При този тип паркет поради специфичното разположение на трите слоя, се запазва дългосрочно формата на настилката без да има опасност от деформация на формата на настилката. Търговецът на паркетна настилка, може да ви информира за работната температура на повърхността на паркета, тоест колко градуса максимум може да бъде температурата на повърхността. Най-често това е 26-27С, съответно темпеартурата на водата в тръбите на подовото отопление е добре да не превишава 38-40С.
Светла Милошева
Светла Милошева 18.12.2021 Какъв паркет е подходящ за подово отопление ТЕРМОПОМПА ВЪЗДУХ ВОДА?
Mincho Petrov Uk
Mincho Petrov Uk 21.11.2020 Не сте писали за мокет
Георги ставрев
Георги ставрев 24.10.2019 Много полезно

Остави коментар

Термопомпени системи

Блог за термопомпи въздух-вода | Termos.bg

Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

Подовото отопление в комбинация с термопомпа е най-доброто решение за поддържане на равномерна температура в дома и начин да създадете комфортно отопление Подовото отопление в комбинация с термопомпа е най-доброто решение за поддържане на равномерна температура в дома и начин да създадете комфортно отопление 2020-08-23T12:47:07+00:00 Подходящи настилки за подово отопление. Част 2

<p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Подовото отопление в комбинация с <a href="https://termos.bg/category/termopompeni-sistemi">термопомпа</a> е най-доброто решение за поддържане на равномерна температура в дома и начин да създадете комфортно отопление за цялото жилище. Подът излъчва равномерно количество топлина по цялата си повърхност и по този начин се постига равномерна температура без студени в зони в помещението.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;"><a href="https://termos.bg/category/podovo-otoplenie">Водното подово отопление</a>, се изгражда от тръби монтирани върху топлоизолационни плочи. Тръбата за подово отопление е изработена от пероксидно омрежен полиетилен и е различна от тръбата, която се използва в отоплителните инсталция с вградена алуминиева вложка. Водата циркулира по тръбите и затопля пода до около 40&deg;C, при което температурата на въздуха в помещението достига 24-26&deg;C, според заданието на стайния термостат.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">За да се положи подова настилка над подово отопление, първо се полага изолационната подложка, тръбите за подово отопление, след което се полага замазка. Стандартната циментова замазка изисква 4-5 см дебелина над подовото отопление и полагане на пластификатор в нея. </span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">При използването на паркети в комбинация с подово отопление, температурата на повърхността на пода не трябва да надвишава 27 - 29&deg;C. Когато се монтира за първи път настилката, след нейното полагане, е необходимо покачването на температурата на подовото отопление да става постепенно, за да се адаптира настилката към температурата на пода и да се намали възможността за вътрешно напрежение между дъските.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;"><strong>Естествен паркет от масив или трислоен паркет</strong></span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">И двата варианта са направени от 100% дърво, но докато плътните дървени подове са цели дървени дъски, паркетните настилки се състоят от три слоя дърво, които са залепени заедно под топлина и налягане и се обработват със защитен лак или масло. Различните слоеве са обърнати под ъгъл 90 градуса един към друг, така че дървесните влакна да се движат в различни посоки и по този начин да се намали рискът от удряне, подуване или свиване на дървения материал поради колебанията във влажността или топлината. Горният слой, износващият слой, е с дебелина между 2,5 и 3,2 мм и може да се шлифова 2-3 пъти.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;"><img class="alignleft" src="https://cdncloudcart.com/12317/files/image/screenshot-2019-10-14-at-0-20-49.png" alt="" width="298" height="191" />Върху <a href="https://termos.bg/category/podovo-otoplenie">подово отопление</a> може да се монтира трислоен паркет, но има няколко особености, които трябва да се вземат под внимание. Една от тях е вида на дървения материал, подходящи видове дървен материал са например дъб и ясен. Също така, дебелината на паркета не трябва да бъде повече от 15 мм. От значение са и структурата и дебелината на паркета, като най-долния слой паркет влияе на стабилността му.</span></p> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;"><strong>Трислоен паркет - състав</strong></span></p> <ol> <li><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Основен слой от е изработен от иглолистна дървесина. Нишките са насочени напречно спрямо средния слой.</span></li> <li><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Среден слой от иглолистна дървесина</span></li> <li><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Горен слой от благородна дървесина от 2,5 до 6 мм</span></li> <li><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Повърхностен финиш от лак или масло</span></li> </ol> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Подовете от масивна дървесина могат да се повредят от влага както отгоре, така и отдолу, те могат да се надуят, ако е студено и влажно и могат да се свият, ако въздухът е много сух и топъл. Те обаче имат предимството, че могат да бъдат шлифовани многократно, тъй като те се състоят само от дървесен слой, който обикновено варира от около 14-30 мм. Масивния паркет е добър топлоизолатор и затоплянето на помещение в комбинация от масивен паркет и подово отопление, означава по-висока температура на топлоносителя (водата в системата). Нагряването на масивния паркет от топлината на тръбите в подовото отопление може да причини свиване или деформация на настилката, затова този тип настилки не са подходящи в комбинация с подово отопление.</span></p> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;"><strong>Ламиниран паркет</strong></span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Високата плътносно на ламинираните паркети позволява на топлината да преминава лесно настилката, което ги прави подходящи за монтаж върху подово отопление. Колкото по-голяма е неговата стойност, толкова по-добри са изолационните характеристики на паркета, като стандартно коефициентът на термично съпротивление на повечето видове ламиниран паркет според DIN 4108 варира в граници от 0.10 до 0.15 W/(m*K). Това означава, че за да се усеща максимално ефекта от подовото отопление, трябва да се използват подложки и паркети с възможно най-нисък коефициент на термично съпротивление, за да не действат самите те като изолатор.</span></p> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">При монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление е важно да се съобразите и с вида на подложка, който ще се използва. Специализираните вериги за паркет, предлагат подложки за монтаж на ламиниран паркет върху подово отопление. При всички случаи е важно да се изибира подложка с по-висока плътност.</span></p> <h2><span style="color: #000000; font-size: 10pt;"><img class="alignleft" src="https://cdncloudcart.com/12317/files/image/screenshot-2019-10-14-at-10-01-40.png" alt="" width="335" height="179" />Ламиниран паркет - състав</span></h2> <ol> <li class="text-alignleft"><span style="font-size: 10pt; color: #000000;">Най-горен слой &ndash; защитно покритие от износване, избеляване, нараняване и др.</span></li> <li class="text-alignleft"><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Декоративен слой &ndash; върху него се изобразява действителен декор (дъб, бук, череша, орех, керамична или каменна плочка, екзотични подове и др. ).</span></li> <li class="text-alignleft"><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Ядро &ndash; основният носещ слой &ndash; изграден е от HDF (high density fiberboard). Определя издръжливостта на ламинирания паркет. Системата за механично съединяване на отделните дъски една за друга (клик системата) е нанесена върху ядрото.</span></li> <li class="text-alignleft"><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Най-долният слой &ndash; балансиращ слой &ndash; осигурява стабилност на ламела и защитава от навлизане на влага в горните част на настилката.</span></li> </ol> <h2><span style="font-size: 10pt; color: #000000;">Важно, преди полагане на подовата настилка</span></h2> <p><span style="font-size: 10pt; color: #000000;">Както вече казахме, след полагане на инсталацията за подовото отопление, се нанася замазка. Ако се използва стандартна циментова замазка е необходимо влагането на пластификатор в замазката. Този пластификатор предпазва замазката от напукване. При използването на замазка на калциево-сулфатна основа не е необходимо използването на пластификатор.</span></p> <ol> <li><span style="font-size: 10pt; color: #000000;">След като включите термопомпата в режим отопление, температурата на подовото отопление се повишава с около 5&deg;C на ден.</span></li> <li><span style="font-size: 10pt; color: #000000;">След постигането на зададената температура, инсталацията се оставя да работи непрекъснато около 7-10 дни, след което се понижава температурата постепенно.</span></li> <li><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">След като подовото отопление се остави изключено за 2-3 дни, следва да се направи инспекция на подовата замазка, тъй като по нея може да са се появили пукнатини или тя да се е отлепила от основата. Изключително важно е да няма никакви пукнатини в замазката, тъй като през тях би излезнала много по-висока температура и това неименуемо би увредило паркета.</span></li> </ol> <p><span style="color: #000000; font-size: 10pt;">Съветваме, преди да стартирате вашият проект, да се консултирате със специалисти, както за изграждането на отоплителната инсталация, така и с доставчика на паркета. В следващата част ще представим няколко проекта, в които използвахме различни типове водно подово отопление, конвектори или радиатори, според заданието на клиента. <a href="https://termos.bg/article/termopompi-vazduh-voda-chast-3-2">Към Част 3</a></span></p> <p><span style="color: #000000;">&nbsp;</span></p>

, , ,

Ина Ина

2022-01-29T08:51:04+00:00
Здравейте, каква дебелина ламинат е подходящо да се сложи при подово?

Iva Yancheva Iva Yancheva

2022-01-05T07:03:27+00:00
Може ли да допълните дали настилка -шлайфан бетон е подходяща за подово?

Иван Иванов Иван Иванов

2021-12-29T07:42:06+00:00
Зравейте , хубави, и весели празници! Интересуваме дали може върху водно подово се нареди дющаме от чам . Благодаря Ви педварително.

Termos Termos

2021-12-19T13:27:04+00:00
Здравейте, смята се че в комбинация на водно подово отопление с паркетна настилка, най-добрия вариант за избор на паркет е трислоен паркет. При този тип паркет поради специфичното разположение на трите слоя, се запазва дългосрочно формата на настилката без да има опасност от деформация на формата на настилката. Търговецът на паркетна настилка, може да ви информира за работната температура на повърхността на паркета, тоест колко градуса максимум може да бъде температурата на повърхността. Най-често това е 26-27С, съответно темпеартурата на водата в тръбите на подовото отопление е добре да не превишава 38-40С.

Светла Милошева Светла Милошева

2021-12-18T17:47:01+00:00
Какъв паркет е подходящ за подово отопление ТЕРМОПОМПА ВЪЗДУХ ВОДА?

Mincho Petrov Uk Mincho Petrov Uk

2020-11-21T07:26:40+00:00
Не сте писали за мокет

Георги ставрев Георги ставрев

2019-10-24T04:15:28+00:00
Много полезно
Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки