Меню
Меню
Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата?

31.01.2022 06:48:04

Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата?

Източник на изображението: Unsplash.com

Все повече хора използват климатик за отопление през зимата. Независимо дали е основен или второстепенен ресурс на отопление, може да срещнете някои особености при поддръжката и настройката му.

В тази статия ще се запознаем с някои основни неща, които трябва да знаем за работата на климатика през зимата. Някои от тях са защо е възможно да замръзна, за какви звуци да внимаваме, какво е режим “дефрост” и какви са правилните настройки за максимален комфорт и ниски сметки за ток.

Защо климатикът замръзва през зимата?

Както може би вече знаете от други наши публикации, инверторните климатици в режим на охлаждане основно работят чрез затопляне на външното тяло и охлаждане на вътрешното тяло. 

В режим на отопление през зимата, климатиците функционират точно по обратния начин - охлаждат външното тяло и затоплят вътрешното. Има няколко възможности, поради които климатикът ви замръзва през по-студените месеци.

Минусова температура

Най-логичното обяснение, е че температурата навън е под 0. Събраната вода в или извън външното тяло на климатика ви лесно би замръзнала при температури от -10℃ или -20℃. Но това далеч не е единственото обяснение.

По-студено външно тяло от заобикалящата го среда

Както споменахме по-горе, външното тяло е добре охладено, когато климатикът работи в режим на отопление. То винаги е с няколко градуса под действителната температура навън. 
Точно поради тази причина, ако живеете в регион с високи нива на влажност, например сте в близост до река или море, влагата, която се събира по външното тяло, може да се заскрежи и замръзне заради по-ниската температура на самия уред. Това важи и при случаи на гъста мъгла.

Проблем с хладилния агент

Друг вариант за замръзване е да има наличен проблем с налягането на хладилния агент в климатика. Налягането може да падне, ако има теч на хладилен агент. 

Добрите новини са, че не трябва да се притеснявате твърде много за това, тъй като повечето климатици имат внедрен индикатор, който засича този тип проблеми и ви сигнализира своевременно.

Какво представлява функцията „дефрост“?

Функцията “дефрост” е функция на климатика, която позволява на външното тяло да се размрази, когато настъпи едно от изредените събития. Разбира се, ако имате теч на хладилен агент, е редно да потърсите професионалист, който да се заеме с проблема.

В другите два случая на замръзване функцията “дефрост” е една прекрасна възможност лесно да се справите с леда. Технологията всъщност е много семпла. Инженерите са решили да се възползват от двете възможни функции на климатика - режим на отопление и режим на охлаждане.


Функцията “дефрост” всъщност превключва климатика от режим на отопление в режим на охлаждане. По този начин външното тяло се загрява, за да охлади вътрешното и по този начин размразява натрупалата се ледна маса. Това може да се случи в порядъка от 5 до 10 минути, след което режимът отново се променя, за да отоплява помещението.

Намалява ли мощността на климатика през зимата?

Работата на климатиците се свежда до промяна на температурата в помещението. Този процес е пряко свързан с температурата на околната среда навън.

Повечето от климатиците работят безупречно в режим на охлаждане през топлите летни месеци. От друга страна, не всички климатици имат възможност да се справят с предизвикателствата на ниските температури.

Предлагат се инверторни климатици, които могат да издържат и на най-тежките условия. По-голямата част от тях обаче срещат затруднения с температури по-ниски от -10℃, като мощността им пада въпреки консумацията на енергия. 

За сметка на това, почти всички модели хиперинверторни климатици могат да работят с пълния си капацитет и безупречна мощност дори при -20℃.
За да направим избора ви по-лесен, на сайта на Термос ще намерите “препоръчителен обем на отопление” и “отдавана мощност при -10℃/-20℃) в поле “характеристики” за всички видове климатици. Този обем и мощност ще ви помогнат да се ориентирате дали този климатик ще бъде достатъчен, за да отоплите дома или офиса си.

Тези фактори обаче могат да варират в зависимост от това дали помещението е изолирано, какво е изложението му и др. Също така е важно да вземете предвид дали климатикът ще е основен или второстепенен източник на топлина.

Нормално ли е климатикът да издава звуци през зимата?

Може би вече сте забелязали звуците, които издават външните тела на климатиците през зимата. Може да имате свой собствен, а може просто да сте ги чули, когато минавате по улицата.

При всички случаи тези звуци най-често се определят като “тракане” или “чукане”. Тук ще обсъдим какви са вариантите това да се случва и какво да предприемете.

Замръзване на външното тяло

Представете си натрупан лед във външното тяло на климатика ви. Не е задължително да се вижда отвън, за да го има. Това тяло има и мощни вентилатори с перки, които се въртят по време на работа. 

Когато перките се въртят те могат да се удрят по леда и затова да чувате шум, който се определя като “тракане” или “чукане”. Опитайте да включите функцията “defrost” и проверете дали шумът изчезва.

Износени части

Ако шумът не изчезва чрез размразяване, то най-вероятно климатикът ви има някоя или някои износени части. Ако има износени части, те могат да предизвикват по-голяма вибрация по време на работа и така отново да създават звуци.

Това е напълно нормално с времето, но ако климатикът ви е сравнително нов, се консултирате със специалист.

Как да се справим с течащата вода от външното тяло през зимата?

Причините за течаща вода от външното тяло могат да варират. Може да се случи заради студените температури, запушена дренажна тръба или друг фактор и редно да се вземат мерки. При някои се налага специфичен елемент да се почисти, а други изискват професионална намеса.

През зимните сезони се включва функцията “дефрост”, която размразява ледени образувания и ги превръща във вода. Тази вода следва да изведе от външното тяло.

Повечето експерти препоръчват да се инсталира допълнителна кондензна вана, която да събира оттичащата се размразена вода към място, което няма да пречи на вас или на съседите ви. Тя се поставя под външното тяло на климатика и разполага с тръба, който отвежда водата.

Трябва ли да изключваме климатика през зимата?

Отговорът на този въпрос е: Не, не трябва да изключваме климатика през зимата. Това разбира се важи за сгради и помещения без централна климатизация.

Постоянната работа на климатика води до няколко позитивни ефекта.
Единият от тях е, че така уредът работи по-равномерно и без екстремно увеличаване в мощността. Когато консумацията на мощност не е висока, разходите за ток също не са високи. 

Друго преимущество е че равномерната работа на климатика позволява да се постигне постоянна и комфортна температура в отопляваното помещение. 

Съвременните инверторни климатици предлагат разнообразие от режими и функции, от които можете да се възползват. Те включват ваканционен, седмичен, 24-часов режим, еко и нощен, както и много други.

Това ни води до следващата ни точка.

Кои са най-добрите настройки на климатика в режим на отопление?

Направихме проучване кои са най-добрите настройки според специалисти инженери. Те всички стигат до едно и също заключение, когато става дума за това кои са най-подходящите настройки на климатика в режим на отопление.

Подбрахме ги за вас под формата на няколко точки :

  • Избягвайте да настройвате климатика за работа на максимална мощност. Максималната мощност води до по-голяма кондензация. Колкото повече кондензация има, толкова по-често ще се включва функция “дефрост”. Тя консумира енергия, но не отоплява помещението. Така ще имате по-голям разход на енергия и по-малка ефективност. 
  • Оптимални градуси, когато сте в помещението - между 22℃ и 25℃
  • Оптимални градуси, когато не сте в помещението - 5℃ по-малко. Т.е. Между 17℃ и 20℃.
  • За равномерно отопление на стаята насочете жалузите (решетките) на вътрешното тяло, така че да сочат към земята. Топлината ще се издигне нагоре заради разликата в плътността между топлия и студения въздух.
  • Възползвайте се от различните функции и режими на климатика.
  • Превключете на нощен режим преди да си легнете.
  • Използвайте автоматичен режим на вентилатора, когато излизате от дома си.
  • Когато се приберете и желаете да се затопли по-бързо, превключете вентилатора на по-висока степен (скорост).

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Климатици

Блог за климатици | Termos.bg

Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата?

Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата ? - Termos.bg

Източник на изображението: Unsplash.comВсе повече хора използват климатик за отопление през зимата. Независимо дали е основен или второстепенен ресурс на Източник на изображението: Unsplash.comВсе повече хора използват климатик за отопление през зимата. Независимо дали е основен или второстепенен ресурс на 2022-01-31T06:48:40+00:00 Какво трябва да знаем за работата на климатика през зимата?

<p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">Източник на изображението: Unsplash.com</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Все повече хора използват </span><b>климатик за отопление през зимата</b><span style="font-weight: 400;">. Независимо дали е основен или второстепенен ресурс на отопление, може да срещнете някои особености при поддръжката и настройката му.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия ще се запознаем с някои </span><b>основни неща, които трябва да знаем за работата на климатика през зимата</b><span style="font-weight: 400;">. Някои от тях са защо е възможно да замръзна, за какви звуци да внимаваме, какво е режим &ldquo;дефрост&rdquo; и какви са правилните настройки за максимален комфорт и ниски сметки за ток.</span></p> <h2><b>Защо климатикът замръзва през зимата?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както може би вече знаете от други наши публикации, инверторните климатици в режим на охлаждане основно </span><b>работят чрез затопляне на външното тяло и охлаждане на вътрешното тяло.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В режим на отопление през зимата, климатиците функционират точно по обратния начин - охлаждат външното тяло и затоплят вътрешното. Има няколко възможности, поради които </span><b>климатикът ви замръзва през по-студените месеци.</b></p> <h3><b>Минусова температура</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Най-логичното обяснение, е че </span><b>температурата навън е под 0.</b><span style="font-weight: 400;"> Събраната вода в или извън външното тяло на климатика ви лесно би замръзнала при температури</span><b> от -10℃ или -20℃.</b><span style="font-weight: 400;"> Но това далеч не е единственото обяснение.</span></p> <h3><b>По-студено външно тяло от заобикалящата го среда</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Както споменахме по-горе, </span><b>външното тяло е добре охладено, когато климатикът работи в режим на отопление</b><span style="font-weight: 400;">. То винаги е с няколко градуса под действителната температура навън.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Точно поради тази причина, ако </span><b>живеете в регион с високи нива на влажност,</b><span style="font-weight: 400;"> например сте в близост до река или море, влагата, която се събира по външното тяло, може да се заскрежи и замръзне заради</span><b> по-ниската температура на самия уред.</b><span style="font-weight: 400;"> Това важи и при случаи на гъста мъгла.</span></p> <h3><b>Проблем с хладилния агент</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Друг вариант за замръзване е да има </span><b>наличен проблем с налягането на хладилния агент в климатика.</b><span style="font-weight: 400;"> Налягането може да падне, ако има теч на хладилен агент.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Добрите новини са, че не трябва да се притеснявате твърде много за това, тъй като </span><b>повечето климатици имат внедрен индикатор,</b><span style="font-weight: 400;"> който засича този тип проблеми и ви сигнализира своевременно.</span></p> <h2><b>Какво представлява функцията &bdquo;дефрост&ldquo;?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Функцията &ldquo;дефрост&rdquo; е</span><b> функция на климатика, която позволява на външното тяло да се размрази,</b><span style="font-weight: 400;"> когато настъпи едно от изредените събития. Разбира се, ако имате теч на хладилен агент, е редно да потърсите професионалист, който да се заеме с проблема.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В другите два случая на замръзване функцията &ldquo;дефрост&rdquo; е една</span><b> прекрасна възможност лесно да се справите с леда</b><span style="font-weight: 400;">. Технологията всъщност е много семпла. Инженерите са решили да се възползват от двете възможни функции на климатика - </span><b>режим на отопление и режим на охлаждане.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Функцията &ldquo;дефрост&rdquo; всъщност</span><b> превключва климатика от режим на отопление в режим на охлаждане.</b><span style="font-weight: 400;"> По този начин външното тяло се загрява, за да охлади вътрешното и по този начин размразява натрупалата се ледна маса. Това може да се случи в порядъка </span><b>от 5 до 10 минути, след което режимът отново се променя,</b><span style="font-weight: 400;"> за да отоплява помещението.</span></p> <h2><b>Намалява ли мощността на климатика през зимата?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Работата на климатиците се свежда до промяна на температурата в помещението. Този процес </span><b>е пряко свързан с температурата на околната среда навън.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повечето от климатиците работят безупречно в режим на охлаждане през топлите летни месеци. От друга страна, не всички климатици имат възможност да се справят с предизвикателствата на ниските температури.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Предлагат се </span><b>инверторни климатици, които могат да издържат и на най-тежките условия. </b><span style="font-weight: 400;">По-голямата част от тях обаче срещат затруднения с температури по-ниски от -10℃, като мощността им пада въпреки консумацията на енергия.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За сметка на това, почти всички модели хиперинверторни климатици </span><b>могат да работят с пълния си капацитет и безупречна мощност дори при -20℃.</b><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">За да направим избора ви по-лесен, на </span><b>сайта на Термос </b><span style="font-weight: 400;">ще намерите &ldquo;препоръчителен обем на отопление&rdquo; и &ldquo;отдавана мощност при -10℃/-20℃) в поле &ldquo;характеристики&rdquo; за всички видове климатици. Този обем и мощност ще ви помогнат да се ориентирате дали този климатик ще бъде достатъчен, за да</span><b> отоплите дома или офиса си.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тези фактори обаче могат да варират в зависимост от това дали помещението е изолирано, какво е изложението му и др. Също така е важно да вземете предвид </span><b>дали климатикът ще е основен или второстепенен източник на топлина.</b></p> <h2><b>Нормално ли е климатикът да издава звуци през зимата?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Може би вече сте забелязали </span><b>звуците, които издават външните тела на климатиците през зимата.</b><span style="font-weight: 400;"> Може да имате свой собствен, а може просто да сте ги чули, когато минавате по улицата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При всички случаи тези звуци най-често се определят като &ldquo;тракане&rdquo; или &ldquo;чукане&rdquo;. Тук ще обсъдим какви са вариантите това да се случва и какво да предприемете.</span></p> <h3><b>Замръзване на външното тяло</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Представете си </span><b>натрупан лед във външното тяло </b><span style="font-weight: 400;">на климатика ви. Не е задължително да се вижда отвън, за да го има. Това тяло има и </span><b>мощни вентилатори с перки</b><span style="font-weight: 400;">, които се въртят по време на работа.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато перките се въртят</span><b> те могат да се удрят по леда</b><span style="font-weight: 400;"> и затова да чувате шум, който се определя като &ldquo;тракане&rdquo; или &ldquo;чукане&rdquo;. Опитайте да включите функцията &ldquo;defrost&rdquo; и проверете дали шумът изчезва.</span></p> <h3><b>Износени части</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако шумът не изчезва чрез размразяване, то </span><b>най-вероятно климатикът ви има някоя или някои износени части.</b><span style="font-weight: 400;"> Ако има износени части, те могат да предизвикват по-голяма вибрация по време на работа и така отново да създават звуци.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това е напълно нормално с времето, но ако климатикът ви е сравнително нов, се </span><b>консултирате със специалист.</b></p> <h2><b>Как да се справим с течащата вода от външното тяло през зимата?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Причините за течаща вода от външното тяло могат да варират. Може да се случи заради студените температури, запушена дренажна тръба или друг фактор и редно да се вземат мерки. При някои се налага </span><b>специфичен елемент да се почисти</b><span style="font-weight: 400;">, а други изискват професионална намеса.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">През зимните сезони се </span><b>включва функцията &ldquo;дефрост&rdquo;,</b><span style="font-weight: 400;"> която размразява ледени образувания и ги превръща във вода. Тази вода следва да изведе от външното тяло.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повечето експерти препоръчват да се</span><b> инсталира допълнителна кондензна вана, която да събира оттичащата се размразена вода</b><span style="font-weight: 400;"> към място, което няма да пречи на вас или на съседите ви. Тя се поставя под външното тяло на климатика и разполага с тръба, който отвежда водата.</span></p> <h2><b>Трябва ли да изключваме климатика през зимата?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Отговорът на този въпрос е:</span><i><span style="font-weight: 400;"> Не, не трябва да изключваме климатика през зимата. </span></i><span style="font-weight: 400;">Това разбира се важи за сгради и помещения без централна климатизация.</span></p> <p><b>Постоянната работа на климатика</b><span style="font-weight: 400;"> води до няколко позитивни ефекта.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Единият от тях е, че така уредът</span><b> работи по-равномерно и без екстремно увеличаване в мощността.</b><span style="font-weight: 400;"> Когато консумацията на мощност не е висока, разходите за ток също не са високи.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друго преимущество е че равномерната работа на климатика позволява да се постигне </span><b>постоянна и комфортна температура в отопляваното помещение.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съвременните </span><b>инверторни климатици</b><span style="font-weight: 400;"> предлагат разнообразие от режими и функции, от които можете да се възползват. Те включват ваканционен, седмичен, 24-часов режим, еко и нощен, както и много други.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това ни води до следващата ни точка.</span></p> <h2><b>Кои са най-добрите настройки на климатика в режим на отопление?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Направихме проучване кои са </span><b>най-добрите настройки според специалисти инженери</b><span style="font-weight: 400;">. Те всички стигат до едно и също заключение, когато става дума за това кои са </span><b>най-подходящите настройки на климатика в режим на отопление.</b></p> <p><b>Подбрахме ги за вас под формата на няколко точки :</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Избягвайте да настройвате климатика за работа на максимална мощност. Максималната мощност води до по-голяма кондензация. Колкото повече кондензация има, толкова по-често ще се включва функция &ldquo;дефрост&rdquo;. Тя консумира енергия, но не отоплява помещението. Така ще имате по-голям разход на енергия и по-малка ефективност.&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Оптимални градуси, когато сте в помещението - между 22℃ и 25℃</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Оптимални градуси, когато не сте в помещението - 5℃ по-малко. Т.е. Между 17℃ и 20℃.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">За равномерно отопление на стаята насочете жалузите (решетките) на вътрешното тяло, така че да сочат към земята. Топлината ще се издигне нагоре заради разликата в плътността между топлия и студения въздух.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Възползвайте се от различните функции и режими на климатика.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Превключете на нощен режим преди да си легнете.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Използвайте автоматичен режим на вентилатора, когато излизате от дома си.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Когато се приберете и желаете да се затопли по-бързо, превключете вентилатора на по-висока степен (скорост).</span></li> </ul>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки