Климатици

Вредно ли е да се спи на включен климатик?

Вредно ли е да се спи на включен климатик?

Летата у дома, в офиса или където и да е, днес са много по-приятни, благодарение на работата на съвременните климатични системи. Летните горещини могат да са особено неудобно изживяване, което може да доведе до нарушение на съня, дискомфорт и други негативни последици.

Вредно ли е обаче да се спи на включен климатик в режим на охлаждане? Този въпрос си задават мнозина настоящи и бъдещи ползватели на устройството. Какво трябва да знаем при използването на климатиците през лятото и конкретно за съня на включен климатик? Отговорите на тези въпроси даваме в следващите редове.

Какво трябва да знаем при използването на климатична инсталация? 

Циркулацията на един и същ въздух в стаята може да бъде определена като основен негативен аспект при инсталацията на климатична система. Ако климатикът, инсталиран в помещението, не разполага със система за пречистване на въздуха, микроорганизмите, попаднали във въздуха, ще продължават да витаят в помещението. 

В случай че в помещението има повече от един човек, всеки от тях е потенциален носител на вирусни и бактериални инфекции, от които бихте могли да се заразите. 

Циркулиращият въздух, освен носител на болестотворни организми, носи и прахови частици, които са силен алерген. Климатизираното помещение може да е причина за развитие на алергия и/или изостряне на същата. За да се елиминират подобни рискове и с оглед на това да се осигури оптимален комфорт при употреба на климатични системи, днес се използват пречистватели и овлажнители за въздух.

Дали и доколко климатичните инсталации ще бъдат полезни за вашето здраве зависи най-вече от начина, по който ще използвате климатика. Спането на по-хладен въздух дори се препоръчва от експерти, а климатикът е уредът, който може да ви осигури постоянна температура в помещението. Въпреки това винаги трябва да имате едно наум, става ли въпрос за спане при включен климатик.

Минуси на климатичните инсталации

Съвременните климатици са незаменимо средство за осигуряване на удобство както през летните, така и през зимните месеци. Макар че носят редица ползи за ползвателите, които нерядко са ставали тема на нашия блог, си струва да обърнем внимание на негативите им. Кои са най-честите негативни последици, които могат да се появят при продължителна употреба на климатик? 

Боледуване и хронична умора 

Различни изследвания, проведени сред хора, които биват продължително изложени на циркулиращ въздух в резултат на употребата на климатична система, установяват по-високи рискове от поява на хронични главоболия, умора и боледуване. Сред симптоматиката се нареждат още дразнене на лигавиците и затруднено дишане (особено сред хора, страдащи от астма и/или различни алергии). 

Могат да предизвикат сухота на кожата 

Климатичните системи носят потенциален риск от изсушаване на въздуха. Както споменахме, това често е причина паралелно с инсталирането на климатичната инсталация да бъдат купувани и овлажнители за въздух. Продължителното излагане на климатик може да бъде причина и за намаляване влажността на кожата. Затова е важно хората, които са предразположени към наличие на по-суха такава, да използват хидратиращи козметични средства.

Потенциално обостряне на хронични заболявания

Астма, алергии, артрит, неврит и други са само част от списъка с хронични заболявания, чиято симптоматика би могла да бъде изострена при сравнително продължително излагане на климатик. Ако страдате от такива, добре е да имате едно наум при употребата на климатик.

Резки температурни разлики 

Температурните разлики между климатизирано помещение и околната температура са изключително стресови за организма. През лятото, да речем, за работещите в офиса часове наред, излагането на околна температура навън е много трудна адаптация. 

Освен това е и изключително вредно да стоите в твърде силно охладено помещение, а след това да излезете в горещината. Когато регулирате температурата на климатика, от първостепенно значение е да съобразите температурата на охлаждане и атмосферната такава. 

Защо трябва да се намери оптимална температура при сън?

Да се събудите от студ в разгара на лятото, освен некомфортно, е и нездравословно. Причина за това може да бъде климатикът, който е оставен да работи на твърде ниска температура. 

Температурата в помещението по време на сън не трябва да е твърде ниска, а да се поддържа на подходящото ниво. Можете да оставите климатика да работи дори по време на сън, но не на твърде ниски температури, които да нарушат комфорта, а впоследствие и здравословното ви състояние. 

Другият често срещан проблем, до който може да доведе спането на твърде ниска температура, са схващанията и болките в мускулите. Това означава, че ще се наруши качеството на съня ви, а болката и дискомфортът след събуждане ще бъдат само едно “чудесно” допълнение. 

Как да разбера коя е най-добрата температура за спане? 

След като изяснихме рисковете от това да спите на включен климатик на твърде ниска температура, логично е да си зададем въпроса: как да разбера коя е най-добрата температура за сън? 

Истината е, че трудно би могла да бъде определена най-добрата температура за сън, тъй като при всеки човек тя би била индивидуална. И все пак, за общоприета нормална температура на въздуха в стаята са приети стойностите между 21°C и 22°C. разбира се, тези стойности могат да варират в различна посока. 

В никакъв случай не бива помещението да е твърде студено, ако отглеждате малки деца, бебета и/или в домакинството има възрастни хора. Ако някой от живущите има хронични заболявания, боледува често и/или има някакъв риск за здравето му, екстремно високите и/или екстремно ниски температури могат да бъдат опасни.

Климатикът – незаменим уред за всеки съвременен дом 

Климатикът остава незаменима част от домакинството/офиса, независимо от потенциалните си вреди, които, както видяхме, могат да бъдат минимизирани. Ключът за това да поддържате оптимална температура и качество на въздуха у дома е в правилната употреба на вашия климатик. 

Приложението на климатика във всеки съвременен дом, работен офис и/или друго помещение има своето ключово значение. За целта е важно да се доверите на сигурен доставчик на климатични инсталации, както и да изберете най-правилната спрямо индивидуалните ви нужди.

Имайте предвид, че съвременни климатични системи и уреди са от висок клас и освен висока енергийна ефективност, могат да ви предложат редица допълнителни екстри – овлажняване и пречистване на въздуха, интелигентни работни режими и други. 

Всички те, наред с правилната експлоатация на вашия климатичен уред, свеждат до минимум потенциалните вреди и негативни ефекти от употребата на климатик.