Меню
Меню
 • Начало
 • Наръчник за климатизация

Наръчник за климатизация

 • Основни типове климатици.

  Сплит системи - състоят се от две тела: външно и вътрешно. Телата са свързани по между си с тръбопровод, по който се движи хладилен агент (фреон). Сплит системите са най-популярното оборудване за климатизация в жилищни и офисни помещения.

  Мултисплит системи - състоят се от едно външно тяло с висока мощност и няколко вътрешни тела, инсталирани в различни помещения. Основното предимство на тези системи е възможността за независимо климатизиране в няколко стаи, като същевременно поддържат собствен микроклимат във всяка от тях.

  Прозоречни климатици - състоят се от едно устройство, в което са монтирани всички компоненти, включително и компресора. Това е и причината тези климатици да бъдат по-шумни. Този тип климатици са по-евтини и могат да бъдат инсталирани от клиента.

  Мобилни климатици - използват се, когато инсталирането на стационарно оборудване не е възможно. Тези климатици се състоят от едно преносимо устройство и дълъг гофриран канал, чийто край се изважда извън климатизираното помещение.

  VRF системи - могат да се състоят от няколко десетки външни и вътрешни тела, свързани помежду си в различни комбинации. Такива системи имат общ контролен център и се използват за климатизация в сгради, състоящи се от много стаи, всяка от които може да поддържа своята температура и влажност.

 • Разновидности вътрешни тела за сплит системи.

  Стенни климатици - вътрешното тяло е монтирано високо на стената и се вписва перфектно във всеки интериор. Това са най-популярните климатици и са подходящи за повечето жилищни и офис помещения. Този тип климатици заема повече от 80% от глобалния пазар на сплит системи.

   

   

  Подови климатици - вътрешното тяло е разположено на пода, а топлата струя се насочва към краката и равномерно затопля цялото помещение.

   

   

   

  Таванно-подов тип са универсални модели, съчетаващи възможностите за монтаж на пода или под тавана. Вътрешното тяло може да бъде монтирано както под тавана, така и на стената от пода. Предлагат се мощност от 9,000 до 54,000 BTU.

   

   

  Касетъчни климатици - вътрешното тяло е фиксирано между тавана и окачения таван и равномерно разпределя въздуха отгоре надолу. Предлагат се модели с разпределяне на въздуха в 1, 2 или 4 посоки.

   

   

  Канален тип - вътрешното тяло е инсталирано в окачения таван. Дискретно се вписват във всеки интериор, като въздушния поток може да бъде разпределен в няколко помещения или няколко изхода чрез решетки или дифузори.

 • Кой климатик е по-добър - конвенционален или инверторен?

  Когато купувате стандартен модел, получавате отличен надежден климатик с основните необходими функции и класически дизайн на бюджетна цена. Стандартните климатици също се наричат ​​"On-Off", защото намаляват температурата в помещението до зададената стойност и се изключват, когато температурата се повиши, те автоматично се включват.

  Инверторните климатици са по-скъпи, но имат няколко предимства, които се постигат поради плавното регулиране на скоростта на компресора, което позволява на климатика да работи без спирания:

  • Температурата се поддържа без промени, тъй като след достигане на зададената температура компресорът продължава да работи с намалена скорост и поддържа точна температура на въздуха. При стандартните климатици разликата е 2-3°С.
  • Зададената температура се достига по-бързо с 30-50%.
  • Те работят за отопление при температури извън -25°С. Стандарт може да се използва до -5°С.
  • Спестете 25-45% от енергията, защото за поддържане на температурата не е необходимо да се включват и изключват.
  • По-дълъг експлоатационен живот поради непрекъснатата работа на компресора без спирания и пускания, което е една от причините за износване - минималният експлоатационен живот е 10-12 години. Стандартните климатици имат 8-10 години.
  • По-малко шум поради непрекъсната работа при ниски скорости.

 • Как се определя необходимата мощност?

  Изчисляването на мощността в режим охлаждане и режим отопление е различна.

  • В режим охлаждане, за всеки 10 м2 подова площ е необходима 1 кВт отдавана мощност.
  • В режим отопление, за всеки 10 м2 подова площ е необходима 1,4 кВт отдавана мощност.

  Битовите серии климатици са в състояние да осигурят климатизация на помещението до 100 м2. За помещения от 100 до 400 м2, състоящи се от няколко отделни помещения, е необходимо да се инсталират полуиндустриални системи с мощност от 8 до 20 кВт.

  В помещения по-големи от 400 м2 са инсталирани индустриални климатични системи с мощност 20 кВт.

 • Може ли да използваме един климатик за няколко помещения?

  Ако се опитате да охладите няколко стаи наведнъж с един климатик, тогава най-вероятно няма да можете да достигнете желаната температура навсякъде. В стаята, където е инсталиран климатикът, винаги ще бъде много по-студено.

  Ако стаите са съседни, можете да опитате да инсталирате климатик, чието изпълнение е проектирано за общия обем на двете помещения, и вентилатор за подобряване на циркулацията на въздуха, така че охладеният въздушен поток да тече от една стая в друга.

  В режим отопление почти е невъзможно да стоплите няколко помещения с един климатик. Отново в основното помещение където инсталиран климатика ще бъде много по-топло от колкото в другите. Може дори да има обратен ефект - вместо да работи икономично, мощният климатизатор много бързо ще достига желаната температура и ще изключва. След понижаване на температурата отново ще се включва - така ще работи като конвенционален климатик, а не като инверторен.

  За няколко стаи се препоръчва използването на мулти-сплит система с едно външно и няколко вътрешни тела.

 • Може ли да изключвам климатика през зимата?

  За ефективна работа е препоръчително помещението да бъде постоянно темперирано. По този начин климатика ще работи много по-икономично и с по-ниска консумация на енергия.

  Колкото е по-студено помещението, толкова повече се увеличава както отдаваната, така  и консумираната мощност на уреда.

 • Вреден ли е климатикът за здравето?

  Климатикът е абсолютно безвреден за човешкото здраве, при спазване на изискванията за неговата работа. Дори обратното, благодарение на системата за филтриране, тя почиства въздуха от прах, бактерии и миризми. Ако спазвате основните правила за използване на климатика, тогава вероятността да хванете настинка или да се разболеете се намалява до нула.

  • Изтичането на фреон може да бъде вредно за организма. Следователно, по време на монтажа на оборудването, както и по време на неговата планова поддръжка, нашата компания обръща специално внимание на цялостна проверка на херметичността на цялата система.
  • Филтрите, инсталирани в климатика, могат да причинят вреда на хората, ако не бъдат почистени навреме. Не е нужно да се притеснявате, защото по време на годишната поддръжка нашите специалисти извършват целия набор от мерки за почистване на филтрите, както и третират вътрешното тяло на климатика с антибактериален обезмаслител.
  • Препоръчваме да не подлагате тялото си на резки промени в температурата, както и да се излагате на поток от студен въздух за дълго време.

 • Как да оценим нивото на шум на климатика?

  Основният източник на шум във вътрешното тяло на климатика е потокът въздух, преминаващ през вентилатора, топлообменника и въздушните клапи.  Звуците с ниво по-малко от 25 dB са практически неуловими за човешкото ухо. Ако планирате да инсталирате климатик в спалнята, тогава е по-добре да изберете система с ниско ниво на шум в диапазона на шума от 19-21 dB при тих режим на вентилатора (всички битови климатици имат нощен режим, което позволява на компресора да работи много тихо с минимална скорост). Можете да инсталирате по-шумен климатик в хола, който ще работи в диапазона на шума от 30-40 dB. Шумът от климатик, инсталиран в офис сграда, не е критичен, тъй като шума в офиса е по-висок от нивото на шум на климатика.

 • Климатикът вкарва ли въздух от улицата?

  Обикновено климатиците са предназначени само за работа в режим на рециркулация за охлаждане или загряване на въздуха в помещението. Те не могат нито да доставят, нито да отстраняват въздух от стаята. Има модели климатици с функция за смесване на външен въздух от улицата, но те са много по-скъпи и функцията е специално описана в характеристиките на уреда. Като алтернатива можете да използвате компактни и евтини устройства за обработка на въздух наречени рекуператор.

 • Изсушава ли въздуха климатика?

  Охлаждането на въздуха винаги е придружено от неговото изсушаване. Климатик с мощност 12,000 BTU отстранява от 1 до 3 литра вода на час от въздуха. Това не е недостатък, тъй като обезводняването на въздуха не достига критично ниво, влагата бързо се възобновява и нормализира нивото си. Човек се чувства комфортно, ако относителната влажност е от 40 до 60%. Работещият климатик поддържа влагата точно в тези граници. В допълнение, сухият въздух сам по себе си не причинява сериозна вреда на тялото в сравнение с високата влажност, което допринася за развитието на гъбички, бактерии и инфекции.
  Независимо от това, ако ниската влажност в стаята ви притеснява, можете да използвате домашен овлажнител за въздух.

 • Мога ли да инсталирам външното тяло на остъклен балкон?

  Да, но в този случай, преди да стартирате климатика, ще е необходимо да отворите прозореца на балкона, така че външното тяло да не прегрява. Също така, инсталирането на външното тяло в малко затворено пространство, може да увеличи шума, подобно на тонколона.

 • Къде е по-добре да инсталирате климатик в спалнята - над леглото или срещу него?

  Климатикът трябва да бъде поставен над леглото, тъй като студеният въздух излиза хоризонтално и след 2 -3 метра започва да пада надолу. Ако поставите климатика срещу леглото, студеният въздух ще духа директно върху леглото.

 • Къде е по-добре да инсталирате климатик в кухнята?

  Не инсталирайте климатика пред печката, над хладилник или в близост до друг излъчващ топлина въздух. Възможно е топлината от другите уреди, да даде грешна информация на топлинните сензори за реалната температура в помещението.

 • Мога ли да инсталирам климатик в детска стая?

  С правилния избор на място за монтаж и температура, детето няма да настине. Например, не трябва да поставите климатика пред леглото или бюрото, за да избегнете директния поток охладен въздух към детето.

  Не забравяйте да се консултирате с нашия специалист, за да определите правилното място за монтаж на устройството.

 • Какво е включено в стандартния монтаж на климатика и колко струва?

  Професионален монтаж означава високо качество и гаранция на монтажните дейности. Нашите техници притежават сертификат за работа с фреони и са обучени да монтират и сервизират съгласно изискванията и стандартите за работа с климатична и отоплителна техника.

  Какво трябва да знаете за изпълнението на монтажните дейности:

  1. Стандартния монтаж на климатик отнема приблизително 2 часа.
  2. В 14 до 16 ч. не извършваме шумни дейности. Ако само тогава можем да монтираме, моля погрижете се да уведомите съседите.
  3. Използваме пробивна техника и вакуум помпа, които се захранват от електрическата мрежа. Погрижете се в помещението да е налично електрическо захранване. 
  4. Почистваме след себе си и запълваме отворите с акрилен пълнител.
  • Фиксиране на вътрешното тяло  1 бр.
  • Пробиване на отвор в стената  1 бр.
  • Медни тръби за ниско и високо налягане до 3 л.м.
  • Термо изолация за медна тръба до 3 л.м.
  • Отводняваща гофрирана тръба до 3 л.м.
  • Кабел за комуникация до 4 л.м.
  • Изготвяне на захранващ щепсел  1 бр.
  • Закрепяне на външното тяло  1 бр.
  • Захващане на стойките за поставяне на външното тяло – 1 комплект
  • Свързване на тръбите между вътрешното и външното тяло
  • Вакуумиране и включване на климатика
  • Отчитане на работните параметри
  • Пуск на машината

  В цената на стандартния монтаж не влизат следните дейности:

  • Използване на автовишка, скеле или алпинист
  • Демонтаж на стар климатик
  • Демонтаж/монтаж на стъклопакет
  • Монтаж на два етапа
  • Качване над 2 етаж без асансор се таксува допълнително

  Цената на монтажа зависи от типа и мощността на климатика

  7,000-15,000 BTU: 180 лв с ДДС

  7,000-15,000 BTU: 180 лв с ДДС

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки