fbpx

0700 70 008 Консултация по телефон

Климатици

Климатици

В наши дни всеки е виждал, използвал или притежавал климатик и е запознат с начина му на работа. Накратко ще представим как работи климатика, основните съставни части и тяхното действие, както и някои често задавани въпроси. Първият климатик е изобретен на 17 юли 1902 г. от Уилис Кариър за охлаждане на печатница в Бъфало, Ню Йорк. Днес използваме инверторни климатици, които имат много по-добро управление на температурата, значително по-ниска консумация на електроенергия и по-висока ефективност. Като цяло може да кажем, че климатиците са устройства, които преместват енергия във вид на топлина от едно на друго място. Исторически погледнато, основната цел на климатика е била охлаждането на помещения, но с усъвършенстване на технологиите, климатиците приемат допълнителни функции, като отопление, пречистване на въздуха, овлажняване на въздуха, вентилиране, а в някои страни дори намаляват ухапванията от комари.

Основни части на климатиците

Компресор – често се възприема, като най-важната част, определяща мощността на климатика. Компресора служи за повишаване на налягането и температурата на хладилния агент (фреон). Най-често използвания тип хладилен агент за битови климатизатори е тип R410a и новия екологичен фреон R32.

Топлообменник – основната му функция е да отнеме топлината от едно място и чрез фреона да се предвижи на друго място. В климатиците най-често има два топлообменника. Кондензатора е топлообменник, който предвата топлина от горещия фреон към въздуха и Изпратител – топлообменник, който предвата топлина, която се отнема от средата около него (въздуха) В различните режими на работа кондензатора и изпарителя си сменят ролите В режим охлаждане топлообменника на вътрешното тяло е изпарител и той отнема топлина от помещението, а топлообменника на външното тяло е кондензатор и той отдава топлина на околната среда. В режим отопление функциите се обръщат.

Хладилен агент - фреона е хладилен агент, който кипи при много ниска температура, а когато при процеса на кипене има процес на изпарение, съответна отнема топлина. Това е овносвната функция на хладилния агент - да отнема топлина.

Как да изберем климатик?

Най-важният показател при избора на климатична система е подбора на правилната мощност. Приблизителното изчисление предполага използването на 1 kW мощност (в режим охлаждане) за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление, трябва да предвидите минимум 1.5 kW мощност за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление други особености на помещението могат да повлиаят на необходимата мощност - голямо остъкление, етажност (първи или последен етаж), наличие на повече от една външна стена, липса на изолация на помещението и пр. В случай, че един или повече от изброените компоненти присъства е необходимо да предвидите поне 2 kW мощност за всеки 10 кв.м площ.

Видове климатици

Производителите на климатици предлагат разнообразие от видове според приложението и нуждите на помещението. Най-разпространи са сплит системите – състоят се от едно вътрешно и едно външно тяло. Съществуват модели за стенен монтаж, подови климатици, таванни климатици, колонни климатици, климатици за таванен монтаж касетъчен тип и канален тип. Набират популярност моделите с едно външно тяло и няколко вътрешни тела тип мулти сплит система.

Често задавани въпроси

В. Колко често трябва да се „долива“ фреон в климатика? О. Климатичната система е затворен тип, следователно, няма загуба на хладилен агент (фреон), освен в случаите, когато е нарушена целостта на система. В този случай, трябва да потърсите специалист за отстраняване на пропуска, зареждане при нужда с хладилен агент и повторно вакуумиране. В. Вкарва ли климатика мръсен въздух от улицата? О. Не! Климатичните системи за битови нужди работят на 100% рециркулация. Това означава, че не вкарват пресен въздух от улицата, а използват само въздуха в помещението. В. Колко често трябва да се почистват филтрите на климатика? О. Честотата на почистване на филтрите, зависи от това, колко е замърсен възуха в помещението. За битови помещение е препоръчително поне веднъж в месеца. Ако помещението е в близост до натоварен булевард или друг замърсител, препоръчваме почистване на всеки две седмици.

Нашите предложения

Инверторен климатик Hitachi RAK35RPD/RAC35WPD, PERFORMANCE FROST WASH, 12000 BTU

В наличност

Original price was: 1,399.00 лв..Current price is: 1,329.00 лв..

Инверторен климатик Alpin ASW-35KTN, Nordic, WIFI, 12000 BTU, Отопление до -25°С

В наличност

Original price was: 1,399.00 лв..Current price is: 1,349.00 лв..

Инверторен климатик Daikin FTXG25LS/RXG25L, SILVER EMURA, 9000 BTU

В наличност

Original price was: 2,699.00 лв..Current price is: 1,849.00 лв..

Инверторен климатик Gree GWH09ACC-K6DNA1F, FAIRY, 9000 BTU

В наличност

Original price was: 1,507.00 лв..Current price is: 1,319.00 лв..

Инверторен климатик Daikin FTXF25E/RXF25E, SENSIRA, 9000 BTU, Отопляема площ 16-20 кв.м

В наличност

Original price was: 1,760.00 лв..Current price is: 1,672.00 лв..

Инверторен климатик Daikin FTXJ50MW/RXJ50M, WHITE EMURA, 18000 BTU

В наличност

Original price was: 4,399.00 лв..Current price is: 4,179.05 лв..
Количка
Вход в профил

Нямате профил?

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки.
0 Сравни
0 Любими
0 items Количка
Меню