Меню
Меню
Съвети за избор на климатик за отопление

20.12.2021 12:36:26

Съвети за избор на климатик за отопление

Отоплителният сезон вече започна, а с това неминуемо стартира и търсенето за ефективни уреди за отопление, с които да си осигурим търсения комфорт. Днес изборът между марки и модели климатици и климатични системи е наистина огромен. 

Ето защо, за да направите най-правилния избор, е добре да съобразите няколко важни фактора преди направата на покупка.

В търсенето на климатик първото нещо, което трябва да съобразите, са целите, за които ще бъде използвано устройството. Най-добрият случай е да се доверите на консултацията със специалист в тази област. 

В днешно време онлайн пазаруването промени поведението на голяма част от потребителите, а и на търговците. Съвременните технологии дават възможност за провеждане на консултации и онлайн. И все пак, тук събрахме топ съветите, от които е добре да се ръководите при избора на климатик за настоящия, а и предстоящите отоплителни сезони.

Съобразете целите, за които ще използвате климатика и се доверете на утвърден производител

Това следва да е отправната ви точка в търсенето на климатик. Независимо дали ще търсите климатик за отопление, или охлаждане - това са основните цели при избор на климатични уреди, съвременните устройства се представят еднакво добре и в двата работни режима. 

Въпреки това, става ли въпрос за отопление през студените зимни дни, от първостепенно значение е да се направи по-подробно проучване. 

Препоръчително е да стесните търсенето си само до утвърдени на пазара марки климатици. Тук бихме могли да споменем Daikin, Hitachi, Mitsubishi Electric/Heavy Industry, Panasonic, Gree, Yamato и други. 

Споменатите марки преминават редица тестове в екстремни условия на работа, включително и при ниски температури навън. Насочвайки се към среден и висок клас климатични устройства, си гарантирате, че ще имате топло и уютно жилище, дори когато температурите навън паднат драстично.

Големината и характеристиките на помещението са фактор с определящо значение

Големината на помещението има определящо значение за това от каква климатична мощност се нуждаете, за да постигнете оптимален отоплителен ефект и енергиен разход. 

Тук е важно да отбележим, че колкото по-мощен е един климатик, толкова по-висока е неговата консумация на електроенергия. Мощността на климатика се измерва с киловати (kW) или посредством английската мерна единица за климатична мощност - BTU/h.

За да се ориентирате по-добре в избора на правилната мощност на климатика, имайте предвид следното - за един кубичен метър от помещението е необходима мощност от минимум 0,06 kW за постигане на комфортно отопление.

Така например, ако стаята, която предстои да се отоплява, е с размери 30 кв.м и разстоянието от пода до тавана - 2,7 м, имаме налице кубатура, равна на 81 куб. м. За да се затопли ефективно помещение с такива размери, то на вас ви е необходимо климатично устройство с мощност от минимум 4,86 kW.

Различните помещения се характеризират и с различни структурни особености като например: 

  • височина на тавана
  • изолация на жилището (вътрешна, външна)
  • дограма и стъклопакет
  • големина на прозорците
  • изложение на помещението
  • как се използва помещението - постоянно ли се обитава, или временно и т.н.
  • какви електроуреди има в помещението - електроуредите също излъчват определено количество топлина

Изброените следва да бъдат взети предвид преди направата на покупка. Също така е добре да ги споделите с продавач-консултанта си. Независимо дали купувате във физически магазин, или онлайн такъв, консултацията при търсене на климатик със сигурност ще ви бъде от полза.

Множество модели климатици и системи - кой тип е най-подходящият?

Съвременното потребителско търсене добива все по-широки граници по отношение приложението на климатични системи за дома. По този повод нараства и продуктовото предлагане. Днес можем да избираме между стотици модели и марки климатици. Ако сме наясно какво точно искаме да получим от купуваното устройство, успешната покупка е гарантирана.

Сплит системите например са особено подходящи за отопление на всяко помещение в дома и са едни от най-широко използваните в съвременните домакинства. Можете да избирате още между инверторни и хиперинверторни климатици. 

Този тип устройства се състоят от вътрешен и външен модул, като са проектирани да работят по особено ефективен и щадящ околната среда начин.

Инверторните и хиперинверторните климатици следят температурните изменения в отопляемото помещение, както и тези на външната среда. Автоматизиран изчислителен процес дава възможност на климатика да отдаде точно толкова отоплителна мощ, респективно да използва точното количество електроенергия, за да затопли помещението. 

Мултисплит климатичните системи, от своя страна, са идеални за отопление на няколко помещения в жилището, като за тях се използва едно външно тяло и няколко вътрешни такива (за всяка отделна стая). 

Във всяко от помещенията температурата на топлоотделяне може да бъде регулирана спрямо индивидуалните ви нужди, т.е. отделните вътрешни модули предлагат независим контрол помежду си. 

По отношение на конструкцията, климатиците могат да бъдат разделени още на касети, канални, колонни и таванни климатици, климатизация посредством термопомпени системи  и други. Какъв тип е най-подходящ за вашия дом зависи от конструктивните особености на всяко от помещенията в него и конкретно от тези, в което предстои да бъде инсталиран климатика.

За жилищни сгради най-често използвани са стенните климатици - те се предлагат в компактни размери, отличават се със стилен дизайн, както и с високи нива на икономическо енергийна ефективност. 

Колонните климатици се използват най-вече в търговски и друг тип обществени помещения. Осъвременените климатични системи предлагат идеални решения за отопление за индустриални и производствени помещения в различни размери.

Нивата на шум определят до голяма степен и вашия комфорт у дома

Температурата на въздуха в стаята далеч не единственият и най-важен фактор при избор на климатик за отопление. Всеки един уред, използван в съвременното домакинство, генерира определени нива на шум в пространството. Тенденцията в производството на климатични системи и домакински уреди като цяло се фокусира върху създаването на продукти с минимални нива на шум.

И все пак, нивата на шум, които ще генерира вътрешното и/или външното тяло (ако то се чува вътре, а и в частност у съседите), са от значение за всички обитаващи вашия дом. Покупката на висок клас климатици от доказали се производители гарантира минимални нива на шум по време на работа.

Генерираните нива на шум са от съществено значение, въпреки че много потребители не обръщат внимание на тази характеристика. Представете си, че климатикът е разположен в спалнята ви и шумът, който произвежда, нарушава нощния ви сън или по някакъв начин компрометира качеството почивката ви. 

Това би повлияло отрицателно на вашето здраве. Колкото до външното тяло, ако то е твърде шумно има вероятност съседите ви да негодуват, заради това, че се нарушава техният комфорт. 

Не пропускайте този критерий, когато ви предстои инвестиция в климатик за отопление през зимния период. Всеки продукт, в т.ч. и климатиците, преминава през специализирани тестове, които освен всички други характеристики, определят и нивото им на шумоотделяне по време на работа. 

Шумът се измерва в децибели (dB) и колкото по ниски са тези нива, толкова по-безшумен ще е вашият климатик.

Функция за пречистване и овлажняване на въздуха - задължителен елемент от всеки съвременен климатик

Наред с изискванията за ефективна климатизация на помещенията, за нуждите на съвременния потребител функцията за пречистване на въздуха е от особено значение. Днес повечето модели климатици от среден и премиум клас са оборудвани с тази функционалност. Т.нар. йонизатори за въздух премахват всякакви микроби, вируси и алергени в помещенията, в които климатикът работи.

От друга страна, определена категория климатици са оборудвани със специални функции, които внасят пречистен въздух от външната околна среда. Функцията за контрол на влажността, която предлагат повечето от климатичните устройства днес, е особено полезна за тези, които страдат от респираторни проблеми. 

Всички тези опции предоставят на съвременните климатични устройства възможност да осигурят за ползвателите си чиста, уютна и здравословна среда.

Работна ефективност при екстремно ниски температури

Макар че температурните аномалии у нас са рядко срещани, има райони на страната, в които зимните утрини могат да бъдат изключително мразовити. А и предвид климатичните промени, които наблюдаваме в последните години, никога не знаем с какви стойности под нулата може да ни изненада следващата зимна утрин. 

По тази причина няма да ви бъде излишно да инвестирате в климатично устройство, което работи при особено ниски температури.

Когато говорим за наистина екстремно ниски температури, имаме предвид, че съществуват серии климатици на утвърдени производители, които са проектирани да работят безпроблемно в режим на отопление, когато температурите навън достигнат невероятните -20⁰С например.

Дали имате нужда от климатик, който да предлага отлична работна ефективност при екстремно ниски температури, зависи преди всичко от личните ви предпочитания, начина на използване на климатика, както и атмосферните условия на района, в който живеете.

Таймер и Wi-Fi управление - функцията, от която има нужда всеки дом

Да се програмира точното време за стартиране и спиране на климатика е функционалност, която се интегрира в повече електроуреди, използвани в съвременното домакинство. По отношение на климатиците, таймерът може да подобри значително микроклимата, който поддържа устройството във вашия дом или офис. 

Таймерът може да бъде използван по най-удобния за клиента начин. Активира се със задаването на точен час за стартиране на климатика, както и такъв за изключването му впоследствие.

Наред с таймера, друга полезна и все по-търсене функция при климатиците е наличието на функционален Wi-Fi модул. Това технологично подобрение дава възможност на клиента да контролира работния процес на климатика, където и да се намирате - на покупки, на работа, на разходка и т.н. 

Всички тези подобрения в климатичните системи имат за цел постигане на оптимален комфорт и удобство за клиента, от една страна, а от друга -  минимизиране разходите за електроенергия.

Водещ фактор в избора на климатик за отопление е неговата енергийна ефективност

В производството на широка гама електроуреди днес, в т.ч. климатици и климатични системи, факторът енергийна ефективност има водещо значение. Инверторните и хиперинвенторните климатични системи се утвърдиха като едни от най-енергоспестяващите уреди в последните години.

Когато ще избирате между разнообразие от модели и марки климатици, енергийната ефективност е този критерий, който следва да изведете на преден план. Препоръчително е да инвестирате повече средства за покупката на висок енергиен клас климатик, тъй като тази инвестиция ще ви изплаща многократно в процеса на експлоатация на уреда. 

В обратния случай рискувате да похарчите по-малко пари, но за сметка на това да плащате твърде високи сметки за ток, което практически прави отоплението ви изключително скъпо и енергийно неефективно.

Нуждата от качествен монтаж - предлага ли се, или не от търговеца?

Всяко едно помещение, в което предстои да се инсталира климатик или климатична система от какъвто и да е тип, се характеризира със своите специфики. След покупката на климатик за вашия дом или офис, нуждата от осъществяването на професионален и качествен монтаж не бива да бъде пренебрегвана. 

Голяма част от търговците на климатици включват в цената на климатика и тази за монтажа. В много от случаите това е особено изгоден вариант за получаване на качествен монтаж след покупката, при това на изгодна цена. 

Другият вариант е да се се доверите на фирма, специализирана в предлагането на услуги по монтаж и поддръжка на климатици, като следва да заплатите определена цена.

В заключение на тази точка бихме могли да кажем, че ефективната климатизация на дома, офиса и т.н. зависи от комбинацията на фактори като покупка на качествен продукт с високо ниво на енергийна ефективност, получаване на експертно мнения и не на последно място осигуряване на качествен монтаж.

Цената - важен фактор, който обаче не бива да бъде водещ 

На последно място си струва да поговорим и за цената. Обикновено цената се оказва отправната точка за множество потребители в покупката на климатици. 

Без да  твърдим, че тя е маловажен фактор е важно да отбележим, че тя следва да бъде съобразена, но в никакъв случай да не бъде определяща за направата на покупка на климатик.

Съществува една проста формула, на която си струва да се доверите и вие - бюджетните марки и модели климатици са опция, когато няма да ги използвате за постоянно, тези от среден и висок клас са идеални, когато ще се ползват за основен източник на отопление.

Голямата мощност и високи нива на икономичност, както и редицата подобрения в климатичните системи, са предпоставка за по-високите цени на устройствата от среден и висок клас. От своя страна, тази категория климатични устройства ви предлага по-бързо достигане на желаната температура, дългосрочна и безпроблемна експлоатация, възвръщаемост на инвестицията в кратки срокове. 

Тук обобщихме най-важните съвети, с които е добре да се съобразите при избора на климатик или климатична система за вашия дом. В заключение само ще споменем, че консултацията със специалист преди покупката остава една от най-важните задачи пред всеки бъдещ собственик на климатик.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Климатици

Блог за климатици | Termos.bg

Съвети за избор на климатик за отопление

Съвети за избор на климатик за отопление

Отоплителният сезон вече започна, а с това неминуемо стартира и търсенето за ефективни уреди за отопление, с които да си осигурим търсения комфорт. Днес из Отоплителният сезон вече започна, а с това неминуемо стартира и търсенето за ефективни уреди за отопление, с които да си осигурим търсения комфорт. Днес из 2021-12-20T12:36:31+00:00 Съвети за избор на климатик за отопление

<p><span style="font-weight: 400;">Отоплителният сезон вече започна, а с това неминуемо стартира и търсенето за</span><b> ефективни уреди за отопление,</b><span style="font-weight: 400;"> с които да си осигурим търсения комфорт. Днес изборът между марки и модели климатици и климатични системи е наистина огромен.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето защо, за да направите най-правилния избор, е добре да съобразите няколко важни фактора преди направата на покупка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В търсенето на климатик първото нещо, което трябва да съобразите, са </span><b>целите, за които ще бъде използвано устройството.</b><span style="font-weight: 400;"> Най-добрият случай е да се доверите на консултацията със специалист в тази област.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В днешно време </span><b>онлайн пазаруването</b><span style="font-weight: 400;"> промени поведението на голяма част от потребителите, а и на търговците. Съвременните технологии дават възможност за провеждане на консултации и онлайн. И все пак, тук събрахме топ съветите, от които е добре да се </span><b>ръководите при избора на климатик </b><span style="font-weight: 400;">за настоящия, а и предстоящите отоплителни сезони.</span></p> <h2><b>Съобразете целите, за които ще използвате климатика и се доверете на утвърден производител</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Това следва да е отправната ви точка в търсенето на климатик. Независимо дали ще търсите </span><b>климатик за отопление, или охлаждане</b><span style="font-weight: 400;"> - това са основните цели при избор на климатични уреди, съвременните устройства се представят еднакво добре и в двата работни режима.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки това, става ли въпрос за</span><b> отопление през студените зимни дни,</b><span style="font-weight: 400;"> от първостепенно значение е да се направи по-подробно проучване.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Препоръчително е да стесните търсенето си само до </span><b>утвърдени на пазара марки климатици.</b><span style="font-weight: 400;"> Тук бихме могли да споменем </span><i><span style="font-weight: 400;">Daikin, Hitachi, Mitsubishi Electric/Heavy Industry, Panasonic, Gree, Yamato и други.&nbsp;</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">Споменатите марки преминават редица тестове в екстремни условия на работа, включително и при ниски температури навън. Насочвайки се към </span><b>среден и висок клас климатични устройства,</b><span style="font-weight: 400;"> си гарантирате, че ще имате топло и уютно жилище, дори когато температурите навън паднат драстично.</span></p> <h2><b>Големината и характеристиките на помещението са фактор с определящо значение</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Големината на помещението има определящо значение за това от каква </span><b>климатична мощност</b><span style="font-weight: 400;"> се нуждаете, за да постигнете оптимален отоплителен ефект и енергиен разход.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тук е важно да отбележим, че колкото по-мощен е един климатик, толкова </span><b>по-висока е неговата консумация на електроенергия</b><span style="font-weight: 400;">. Мощността на климатика се измерва с </span><b>киловати </b><span style="font-weight: 400;">(kW) или посредством английската мерна единица за климатична мощност - BTU/h</span><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да се ориентирате по-добре в избора на правилната мощност на климатика, имайте предвид следното - </span><i><span style="font-weight: 400;">за един кубичен метър от помещението е необходима мощност от минимум 0,06 kW за постигане на комфортно отопление.</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така например, ако стаята, която предстои да се отоплява, е с размери</span><b> 30 кв.м</b><span style="font-weight: 400;"> и разстоянието от пода до тавана - 2,7 м, имаме налице кубатура, равна на 81 куб. м. За да се затопли ефективно помещение с такива размери, то на вас ви е</span><b> необходимо климатично устройство с мощност от минимум 4,86 kW.</b></p> <p><b>Различните помещения се характеризират и с различни структурни особености като например:&nbsp;</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">височина на тавана</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">изолация на жилището (вътрешна, външна)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">дограма и стъклопакет</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">големина на прозорците</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">изложение на помещението</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">как се използва помещението - постоянно ли се обитава, или временно и т.н.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">какви електроуреди има в помещението - електроуредите също излъчват определено количество топлина</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Изброените следва да бъдат взети предвид преди направата на покупка. Също така е добре да ги споделите с продавач-консултанта си. Независимо дали купувате във физически магазин, или онлайн такъв, </span><b>консултацията при търсене на климатик със сигурност ще ви бъде от полза.</b></p> <h2><b>Множество модели климатици и системи - кой тип е най-подходящият?</b></h2> <p><b>Съвременното потребителско търсене</b><span style="font-weight: 400;"> добива все по-широки граници по отношение приложението на климатични системи за дома. По този повод нараства и продуктовото предлагане. Днес можем да </span><b>избираме между стотици модели и марки климатици.</b><span style="font-weight: 400;"> Ако сме наясно какво точно искаме да получим от купуваното устройство, успешната покупка е гарантирана.</span></p> <p><b>Сплит системите</b><span style="font-weight: 400;"> например са особено</span><b> подходящи за отопление на всяко помещение</b><span style="font-weight: 400;"> в дома и са едни от най-широко използваните в съвременните домакинства. Можете да избирате още между инверторни и хиперинверторни климатици.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Този тип устройства се състоят от </span><b>вътрешен и външен модул,</b><span style="font-weight: 400;"> като са проектирани да работят по особено ефективен и щадящ околната среда начин.</span></p> <p><b>Инверторните и хиперинверторните климатици</b><span style="font-weight: 400;"> следят температурните изменения в отопляемото помещение, както и тези на външната среда. Автоматизиран изчислителен процес дава възможност на климатика да отдаде точно </span><b>толкова отоплителна мощ, респективно да използва точното количество електроенергия</b><span style="font-weight: 400;">, за да затопли помещението.&nbsp;</span></p> <p><b>Мултисплит климатичните системи</b><span style="font-weight: 400;">, от своя страна, са идеални за отопление на няколко помещения в жилището, като за тях се използва едно външно тяло и няколко вътрешни такива (за всяка отделна стая).&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Във всяко от помещенията температурата на топлоотделяне може да бъде регулирана спрямо индивидуалните ви нужди, т.е. </span><b>отделните вътрешни модули предлагат независим контрол помежду си.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">По отношение на конструкцията, климатиците могат да бъдат разделени още на </span><i><span style="font-weight: 400;">касети, канални, колонни и таванни климатици,</span></i><span style="font-weight: 400;"> климатизация посредством термопомпени системи&nbsp; и други. Какъв тип е най-подходящ за вашия дом</span><b> зависи от конструктивните особености на всяко от помещенията</b><span style="font-weight: 400;"> в него и конкретно от тези, в което предстои да бъде инсталиран климатика.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За жилищни сгради </span><b>най-често използвани са стенните климатици</b><span style="font-weight: 400;"> - те се предлагат в компактни размери, отличават се със стилен дизайн, както и с високи нива на икономическо енергийна ефективност.&nbsp;</span></p> <p><b>Колонните климатици</b><span style="font-weight: 400;"> се използват най-вече в търговски и друг тип обществени помещения. Осъвременените климатични системи предлагат </span><b>идеални решения за отопление за индустриални и производствени помещения</b><span style="font-weight: 400;"> в различни размери.</span></p> <h2><b>Нивата на шум определят до голяма степен и вашия комфорт у дома</b></h2> <p><b>Температурата на въздуха в стаята </b><span style="font-weight: 400;">далеч не единственият и най-важен фактор при избор на климатик за отопление. Всеки един уред, използван в съвременното домакинство, </span><b>генерира определени нива на шум в пространството.</b><span style="font-weight: 400;"> Тенденцията в производството на климатични системи и домакински уреди като цяло се фокусира върху създаването на продукти с минимални нива на шум.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И все пак, нивата на шум, които ще генерира вътрешното и/или външното тяло (ако то се чува вътре, а и в частност у съседите), са от значение за всички обитаващи вашия дом. Покупката на висок клас климатици от доказали се производители </span><b>гарантира минимални нива на шум по време на работа.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Генерираните нива на шум са от съществено значение, въпреки че много потребители не обръщат внимание на тази характеристика. Представете си, че </span><b>климатикът е разположен в спалнята ви</b><span style="font-weight: 400;"> и шумът, който произвежда, нарушава нощния ви сън или по някакъв начин компрометира качеството почивката ви.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това би повлияло отрицателно на вашето здраве. Колкото до външното тяло, ако то е твърде шумно има вероятност съседите ви да негодуват, заради това, че се нарушава техният комфорт.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Не пропускайте този критерий, когато ви предстои </span><b>инвестиция в климатик за отопление през зимния период.</b><span style="font-weight: 400;"> Всеки продукт, в т.ч. и климатиците, преминава през специализирани тестове, които освен всички други характеристики, определят и нивото им на шумоотделяне по време на работа.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Шумът се измерва в </span><b>децибели </b><span style="font-weight: 400;">(dB) и колкото по ниски са тези нива, толкова по-безшумен ще е вашият климатик.</span></p> <h2><b>Функция за пречистване и овлажняване на въздуха - задължителен елемент от всеки съвременен климатик</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Наред с изискванията за ефективна климатизация на помещенията, за нуждите на съвременния потребител </span><b>функцията за пречистване на въздуха е от особено значение. </b><span style="font-weight: 400;">Днес повечето модели климатици от среден и премиум клас са оборудвани с тази функционалност. Т.нар. </span><b>йонизатори за въздух</b><span style="font-weight: 400;"> премахват всякакви микроби, вируси и алергени в помещенията, в които климатикът работи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна, определена категория климатици са оборудвани със</span><b> специални функции, които внасят пречистен въздух</b><span style="font-weight: 400;"> от външната околна среда. Функцията за контрол на влажността, която предлагат повечето от климатичните устройства днес, е особено</span><b> полезна за тези, които страдат от респираторни проблеми.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всички тези опции предоставят на съвременните климатични устройства възможност да осигурят за ползвателите си чиста, уютна и здравословна среда.</span></p> <h2><b>Работна ефективност при екстремно ниски температури</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Макар че температурните аномалии у нас са рядко срещани, има райони на страната, в които</span><b> зимните утрини могат да бъдат изключително мразовити.</b><span style="font-weight: 400;"> А и предвид климатичните промени, които наблюдаваме в последните години, никога не знаем с какви стойности под нулата може да ни изненада следващата зимна утрин.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По тази причина няма да ви бъде излишно да </span><b>инвестирате в климатично устройство, което работи при особено ниски температури.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато говорим за наистина екстремно ниски температури, имаме предвид, че съществуват </span><b>серии климатици на утвърдени производители,</b><span style="font-weight: 400;"> които са проектирани да работят безпроблемно в режим на отопление, когато</span> <span style="font-weight: 400;">температурите навън достигнат невероятните </span><b>-20⁰С </b><span style="font-weight: 400;">например.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дали имате нужда от климатик, който да предлага </span><b>отлична работна ефективност при екстремно ниски температури,</b><span style="font-weight: 400;"> зависи преди всичко от личните ви предпочитания, начина на използване на климатика, както и атмосферните условия на района, в който живеете.</span></p> <h2><b>Таймер и Wi-Fi управление - функцията, от която има нужда всеки дом</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Да се програмира </span><b>точното време за стартиране и спиране на климатика</b><span style="font-weight: 400;"> е функционалност, която се интегрира в повече електроуреди, използвани в съвременното домакинство. По отношение на климатиците, </span><b>таймерът може да подобри значително микроклимата,</b><span style="font-weight: 400;"> който поддържа устройството във вашия дом или офис.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Таймерът може да бъде използван по най-удобния за клиента начин. Активира се със задаването на точен час за стартиране на климатика, както и такъв за изключването му впоследствие.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Наред с таймера, друга полезна и все по-търсене функция при климатиците е</span><b> наличието на функционален Wi-Fi модул</b><span style="font-weight: 400;">. Това технологично подобрение дава възможност на клиента да контролира работния процес на климатика, където и да се намирате - на покупки, на работа, на разходка и т.н.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всички тези подобрения в климатичните системи имат за цел </span><b>постигане на оптимален комфорт и удобство за клиента</b><span style="font-weight: 400;">, от една страна, а от друга -&nbsp; минимизиране разходите за електроенергия.</span></p> <h2><b>Водещ фактор в избора на климатик за отопление е неговата енергийна ефективност</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">В производството на широка гама електроуреди днес, в т.ч. климатици и климатични системи, </span><b>факторът енергийна ефективност има водещо значение.</b><span style="font-weight: 400;"> Инверторните и хиперинвенторните климатични системи се утвърдиха като едни от </span><b>най-енергоспестяващите уреди</b><span style="font-weight: 400;"> в последните години.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато ще избирате между разнообразие от модели и марки климатици, енергийната ефективност е този критерий, който следва да изведете на преден план. Препоръчително е да инвестирате повече средства за покупката на </span><b>висок енергиен клас климатик</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като тази инвестиция ще ви изплаща многократно в процеса на експлоатация на уреда.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В обратния случай рискувате да похарчите по-малко пари, но за сметка на това да </span><b>плащате твърде високи сметки за ток,</b><span style="font-weight: 400;"> което практически прави отоплението ви изключително скъпо и енергийно неефективно.</span></p> <h2><b>Нуждата от качествен монтаж - предлага ли се, или не от търговеца?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Всяко едно помещение, в което предстои да се инсталира климатик или климатична система от какъвто и да е тип, се характеризира със своите специфики. След покупката на климатик за вашия дом или офис, нуждата от осъществяването на </span><b>професионален и качествен монтаж не бива да бъде пренебрегвана.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Голяма част от търговците на климатици включват в цената на климатика и тази за монтажа. В много от случаите това е особено</span><b> изгоден вариант за получаване на качествен монтаж след покупката</b><span style="font-weight: 400;">, при това на изгодна цена.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Другият вариант е да се се доверите на фирма, специализирана в предлагането на услуги по монтаж и поддръжка на климатици, като следва да заплатите определена цена.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В заключение на тази точка бихме могли да кажем, че </span><b>ефективната климатизация на дома</b><span style="font-weight: 400;">, офиса и т.н. зависи от комбинацията на фактори като покупка на качествен продукт с високо ниво на енергийна ефективност, получаване на експертно мнения и не на последно място осигуряване на качествен монтаж.</span></p> <h2><b>Цената - важен фактор, който обаче не бива да бъде водещ&nbsp;</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">На последно място си струва да поговорим и за цената. Обикновено цената се оказва отправната точка за множество потребители в покупката на климатици.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Без да&nbsp; твърдим, че тя е маловажен фактор е важно да отбележим, че тя следва да бъде съобразена, но в никакъв случай </span><b>да не бъде определяща за направата на покупка на климатик.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съществува една проста формула, на която си струва да се доверите и вие - </span><i><span style="font-weight: 400;">бюджетните марки и модели климатици са опция, когато няма да ги използвате за постоянно, тези от среден и висок клас са идеални, когато ще се ползват за </span></i><b><i>основен източник на отопление.</i></b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Голямата мощност и високи нива на икономичност, както и редицата подобрения в климатичните системи, са</span><b> предпоставка за по-високите цени на устройствата от среден и висок клас.</b><span style="font-weight: 400;"> От своя страна, тази категория климатични устройства ви предлага по-бързо достигане на желаната температура, </span><b>дългосрочна и безпроблемна експлоатация</b><span style="font-weight: 400;">, възвръщаемост на инвестицията в кратки срокове.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тук обобщихме </span><b>най-важните съвети, с които е добре да се съобразите</b><span style="font-weight: 400;"> при избора на климатик или климатична система за вашия дом. В заключение само ще споменем, че </span><b>консултацията със специалист</b><span style="font-weight: 400;"> преди покупката остава една от</span> <span style="font-weight: 400;">най-важните задачи пред всеки бъдещ собственик на климатик.</span></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки