Меню
Меню
Предимства и недостатъци на климатиците

28.03.2022 13:14:38

Предимства и недостатъци на климатиците

Ако допреди няколко години наличието на климатично устройство у дома бе лукс, днес този тип устройства срещаме във все повече домакинства. Широкото им разпространение се дължи на преимуществата, които имат този тип уреди. 

Въпреки това за много потребители, на които им предстои да направят инвестиция в покупката на климатик, съществуват редица колебания по отношение на това дали да заложат на нов климатик и какъв да е той. 

В следващите редове ще се фокусираме върху предимствата и недостатъците на климатиците. Какъв тип устройство ще използваме, за да затопляме дома си през зимата и да го охлаждаме през лятото, е едно от най-важните решения, които следва да направим. Ако изборът е неправилен, това би ви коствало редица загуби. В тази връзка, направата на информиран избор има определящо значение. 

За целта е важно да знаете, че съществуват редица фактори, които трябва да бъдат съобразени. Такива са квадратурата на климатизираните помещения, изолацията, изложението на жилището и много други. Тези фактори са изключително важни при предстояща инвестиция в климатик, чиито плюсове и минуси предстои да разгледаме.

Климатикът - същност, принцип на работа, видове

Същност

Климатикът е съвременен уред за отопление и охлаждане на помещения от всякакъв вид и с различен обем. Използва се активно както за жилищни цели, така и за индустриални. Предвид двата си работни режима, уредът е подходящ за употреба целогодишно.

Принцип на работа

Най-общо казано, работата на климатика се състои в пренос на въздух от една среда в друга. Това налага наличието на две тела - вътрешно и външно. Външното тяло пренася въздуха отвън вътре.

В режим на отопление въвежданият в помещението въздух е топъл, в режим на охлаждане - студен. За да осъществява ефективно отопление и охлаждане, климатикът има нужда от хладилен агент (фреон).

Температурните промени пряко влияят на работата на климатика, особено ако става въпрос за по-стар модел. Това ще рече, че при твърде студено време навън на уреда ще му бъде и по-трудно да затопли дадено помещение. 

И обратно - колкото по-горещо е навън, толкова по-трудно ще бъде на климатика да охлади. Съвременните климатични системи са изключително усъвършенствани и влиянието на атмосферната температура върху работата им е минимизирано.

Основни видове климатици

Инвенторни 

Характеризират се с променливия си работен капацитет. Преобразувайки променливото напрежение в постоянно, дават възможност да се регулира и работната му мощност. Това е гарант и за по-голяма икономичност от гледна точка на електрическо потребление. 

Инверторните климатици са все по-масово употребявани в домакинства, търговски обекти и офиси. Работят значително по тихо от конвенционалните си събратя, които предстои да разгледаме. 

Конвенционални

Характеризират се с поддържането на постоянни работни обороти. При достигане на зададена от потребителя температура компресорът им изключва. Когато температурата в помещението спадне под зададената, датчик регистрира тази промяна и задейства компресора отново. Този процес продължава непрекъснато.

Климатиците и техните предимства

Масовото разпространение на климатиците в световен мащаб, както за лични, така и за индустриални цели, се обуславя от немалкото предимства на този тип електроуреди.

Отличен избор при търсене на мултифункционалност

Климатиците са идеалното решение за всеки, който търси един уред, предоставящ две основни функции - отопление и охлаждане. Всички климатични системи днес са способни да осигурят на ползвателите си еднакво добри показатли както по отношение на отопление, така и за охлаждане. Потребителят сам избира температурата, до която устройството иска да достигне, спрямо индивидуалните си предпочитания. 

Чистота и удобство

След осъществяване на професионален монтаж на вътрешното и външното климатично тяло, потребителят е освободен от каквито и да било задължения по отношение на устройството си. 

Включен в електрическата мрежа и посредством дистанционно управление, клиентът определя режима на работа и температурата. Уредът е в състояние да осигури комфортния климат в помещението. Климатикът няма нужда от почти никаква поддръжка, като изключим периодичното почистване на филтрите на вътрешния панел и годишната профилактика, извършвана от специалисти. 

Той осигурява чистота и комфорт, на които не бихте могли да се насладите, ако се отоплявате с твърдо гориво, посредством котел, камина или друг вид печка.

Икономия и редица допълнителни екстри

Инверторните климатици са определяни като едни от най-високо енергийно ефективните електрически уреди на пазара. Това им качество се основава на усъвършенствания работен режим. 

Множество са и допълнителните екстри, които влияят на качеството на живот на съвременния потребител. Климатичните системи от ново поколение регулират влажността в помещението - фактор с водещо значение за минимизиране риска от поява на мухъл и плесени.

Някои модели климатици са оборудвани със системи за почистване на въздуха от болестотворни бактерии и вируси. Технологиите напредват значително и се интегрират успешно в най-новите модели климатици. 

Днес те предлагат възможност за смарт управление при отдалечен достъп. Набор от автоматизирани процеси спомагат за осигуряване на оптимален комфорт при минимум електрозагуби, превръщат климатика в предпочитан електроуред.

Климатиците и техните недостатъци

Употребата на климатични устройства безспорно носи много преимущества за ползвателите си, но е редно да обърнем внимание и на недостатъците им.

Неравномерно разпределение на въздушния поток

Това може да бъде съществен проблем, в случай че помещението, в което се инсталира климатикът, е твърде малко. Въздушната струя не бива да е насочена директно към обитателите на помещението. Това често води до здравословни проблеми и схващания, особено когато климатикът е в режим на охлаждане.

Днес климатиците от висок клас разполагат с интелигентни системи за равномерно разпределение на въздушния поток. Наред с другите интелигентни системи, това спомага за значително по-доброто представяне на уреда ви.

Висок енергиен разход при неправилна употреба

Редица са характеристиките, които следва да бъдат съобразени при избора на подходящ климатик за индивидуалните ви нужди. Така например различните модели климатици, заедно с техните характеристики, покриват различна кубатура.

В случай че капацитетът на климатика не отговаря на кубатурата на вашето помещение, това може да доведе до висок енергиен разход. Причината е, че той непрекъснато ще бъде в работен режим и в крайна сметка няма да достигне желаната от вас комфортна температура.

Спонтанното включване и изключване на климатика също е една от причините за повишен енергиен разход на климатика. Екепсертите препоръчват уредът да поддържа непрекъсваем работен режим. Това ще допринесе за по-високата ефективност на уреда и значително ще намали електрозагубите.

Нарушаване естетиката на фасадата на сградата

Докато вътрешните климатични модули се предлагат в множество вариации и впечатляват със стила си, външните модули отсъпват в това отношение. Разбира се, това винаги е проблем, освен ако не сте твърде взискателни по отношение фасадата на сградата на дома ви. 

Ако живеете в апартамент, фасада, наситен с климатично модули, надали ви прави особено впечатление. Още повече, че ако функционалностите на климатика ви удовлетворяват напълно, естетиката на сградата надали ще представлява съществен недостатък.

Как да вземем информирано решение при покупка на климатик?

Като при всеки друг избор и тук следва да съобразите основните критериите, по които да се ръководите, за да направите най-правилния избор. 

Съобразете мощността на уреда

Наред с размерите на помещението, тук следва да бъдат съобразени още условията, при които климатикът ще работи, а именно: надеждна изолация, дограма, изложение на помещението, климатични особености на района.

Консултацията е експерт при покупка на какъвто и да е уред, в т.ч. и климатик, е наложителна, за да се направи най-правилният избор. Различните модели климатици се предлагат в различни мощности и с налични разнообразни характеристики.

Среден или висок клас климатично устройство

Всеки производител на климатични уреди днес включва в портфолиото си уреди от среден енергиен клас. По-големите на пазара предлагат и  висок клас климатични устройства. Истината е, че колкото по-висок е класа на вашето устройство, толкова по-икономично ще е то.

В днешните условия все повече потребители се стремят към използването на висок клас уреди. Търсенето им се обуславя основно от увеличаващи се цени на електроенергията и нарастващо негативно влияние върху природата в резултат на човешката дейност.

Производител (марка)

След като бъдат съобразени горните критерии, можете да преминете и към избора на конкретна марка и модел климатично устройство. Много често потребителите срещат различни модели климатици, с едни и същи характеристики, но на различни производители. Оттук често настъпва и объркване. Марките климатици най-общо бихме могли да ги разделим на две категории - бюджетни марки и такива от висок клас.

Марки от висок клас

Тук фигурират световни производители на климатични системи. Покупката им представлява висока инвестиция, която се изплаща сравнително бързо. Производители като Mitsubishi Electric, Daikin и Fujitsu гарантират високо качество и надеждност. Препоръчително е да се доверите на марка от този клас, в случай че се намирате в район с екстремни климатични промени. 

Бюджетни марки

Бюджетни марки като Gree, Midea и други са идеални за тези от вас, които не биха искали или нямат възможност да направят твърде голяма инвестиция. Климатиците от този клас са идеални за сравнително по-рядко ползване - например само за охлаждане през лятото или ако се намирате в район, в който климатичните промени са малко вероятни и са сравнително благоприятни.

Какви са съществените разлики между двете категории марки?

Начинът, по който климатиците се представят в режим на отопление, показва и основната разлика между двете категории климатични устройства. Високият клас климатици се характеризират с по-голяма мощност и температура на въздушния поток. Те осигуряват нужната топлина много по-бързо и се отличават с високото си ниво на енергийна ефективност.

По отношение на бюджетните марки, клиентът получава добро качество за вложената цена. Тяхното представяне може да се различава по един или няколко показателя в сравнение с аналозите им от високия сегмент.

Независимо кой уред ще изберете, важно е той да отговори в най-пълна степен на потребителското ви търсене.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Климатици

Блог за климатици | Termos.bg

Предимства и недостатъци на климатиците

Предимства и недостатъци на климатиците - Termos.bg

Ако допреди няколко години наличието на климатично устройство у дома бе лукс, днес този тип устройства срещаме във все повече домакинства. Широкото им разп Ако допреди няколко години наличието на климатично устройство у дома бе лукс, днес този тип устройства срещаме във все повече домакинства. Широкото им разп 2022-03-28T13:14:43+00:00 Предимства и недостатъци на климатиците

<p><span style="font-weight: 400;">Ако допреди няколко години </span><b>наличието на климатично устройство у дома</b><span style="font-weight: 400;"> бе лукс, днес този тип устройства срещаме във все повече домакинства. Широкото им разпространение се дължи на преимуществата, които имат този тип уреди.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки това за много потребители, на които им предстои да направят</span><b> инвестиция в покупката на климатик,</b><span style="font-weight: 400;"> съществуват редица колебания по отношение на това дали да заложат на нов климатик и какъв да е той.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В следващите редове ще се фокусираме върху предимствата и недостатъците на климатиците. Какъв тип устройство ще използваме, за да </span><b>затопляме дома си през зимата и да го охлаждаме през лятото</b><span style="font-weight: 400;">, е едно от най-важните решения, които следва да направим. Ако изборът е неправилен, това би ви коствало редица загуби. В тази връзка, направата на информиран избор има определящо значение.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За целта е важно да знаете, че съществуват редица фактори, които трябва да бъдат съобразени. Такива са квадратурата на климатизираните помещения, изолацията, изложението на жилището и много други. Тези фактори са </span><b>изключително важни при предстояща инвестиция в климатик, </b><span style="font-weight: 400;">чиито плюсове и минуси предстои да разгледаме.</span></p> <h2><b>Климатикът - същност, принцип на работа, видове</b></h2> <h3><b>Същност</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Климатикът е </span><b>съвременен уред за отопление и охлаждане на помещения</b><span style="font-weight: 400;"> от всякакъв вид и с различен обем. Използва се активно както за жилищни цели, така и за индустриални. Предвид двата си работни режима, </span><b>уредът е подходящ за употреба целогодишно.</b></p> <h3><b>Принцип на работа</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Най-общо казано, работата на климатика се състои в пренос на въздух от една среда в друга. Това налага наличието на</span><b> две тела - вътрешно и външно. </b><span style="font-weight: 400;">Външното тяло пренася въздуха отвън вътре.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В</span><b> режим на отопление </b><span style="font-weight: 400;">въвежданият в помещението въздух е топъл, в режим на охлаждане - студен. За да осъществява ефективно отопление и охлаждане, </span><b>климатикът има нужда от хладилен агент (фреон).</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Температурните промени пряко влияят на работата на климатика, особено ако става въпрос за по-стар модел. Това ще рече, че при твърде студено време навън на уреда ще му бъде и по-трудно да затопли дадено помещение.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И обратно - колкото по-горещо е навън, толкова по-трудно ще бъде на климатика да охлади.</span><b> Съвременните климатични системи са изключително усъвършенствани</b><span style="font-weight: 400;"> и влиянието на атмосферната температура върху работата им е минимизирано.</span></p> <h3><b>Основни видове климатици</b></h3> <h4><b>Инвенторни&nbsp;</b></h4> <p><b>Характеризират се с променливия си работен капацитет</b><span style="font-weight: 400;">. Преобразувайки променливото напрежение в постоянно, дават възможност да се регулира и работната му мощност. Това е </span><b>гарант и за по-голяма икономичност</b><span style="font-weight: 400;"> от гледна точка на електрическо потребление.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторните климатици са все по-масово употребявани в домакинства, търговски обекти и офиси.</span><b> Работят значително по тихо </b><span style="font-weight: 400;">от конвенционалните си събратя, които предстои да разгледаме.&nbsp;</span></p> <h4><b>Конвенционални</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Характеризират се с </span><b>поддържането на постоянни работни обороти</b><span style="font-weight: 400;">. При достигане на зададена от потребителя температура компресорът им изключва. Когато температурата в помещението спадне под зададената,</span><b> датчик регистрира тази промяна и задейства компресора отново</b><span style="font-weight: 400;">. Този процес продължава непрекъснато.</span></p> <h2><b>Климатиците и техните предимства</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Масовото разпространение на климатиците в световен мащаб, както за лични, така и за индустриални цели, се обуславя от немалкото предимства на този тип електроуреди.</span></p> <h3><b>Отличен избор при търсене на мултифункционалност</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Климатиците са идеалното решение за всеки, който търси един </span><b>уред, предоставящ две основни функции - отопление и охлаждане. </b><span style="font-weight: 400;">Всички климатични системи днес са способни да осигурят на ползвателите си еднакво добри показатли както по отношение на отопление, така и за охлаждане. Потребителят сам избира температурата, до която устройството иска да достигне, спрямо индивидуалните си предпочитания.&nbsp;</span></p> <h3><b>Чистота и удобство</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">След осъществяване на</span><b> професионален монтаж на вътрешното и външното климатично тяло, </b><span style="font-weight: 400;">потребителят е освободен от каквито и да било задължения по отношение на устройството си.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Включен в електрическата мрежа и посредством </span><b>дистанционно управление</b><span style="font-weight: 400;">, клиентът определя режима на работа и температурата. Уредът е в състояние да осигури комфортния климат в помещението. </span><b>Климатикът няма нужда от почти никаква поддръжка,</b><span style="font-weight: 400;"> като изключим периодичното почистване на филтрите на вътрешния панел и годишната профилактика, извършвана от специалисти.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Той осигурява чистота и комфорт, на които не бихте могли да се насладите, ако се отоплявате с твърдо гориво, посредством котел, камина или друг вид печка.</span></p> <h3><b>Икономия и редица допълнителни екстри</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторните климатици са определяни като едни от </span><b>най-високо енергийно ефективните електрически уреди на пазара.</b><span style="font-weight: 400;"> Това им качество се основава на усъвършенствания работен режим.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Множество са и допълнителните екстри, които влияят на качеството на живот на съвременния потребител. Климатичните системи от ново поколение</span><b> регулират влажността в помещението </b><span style="font-weight: 400;">- фактор с водещо значение за минимизиране риска от поява на мухъл и плесени.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои модели климатици са </span><b>оборудвани със системи за почистване на въздуха от болестотворни бактерии и вируси</b><span style="font-weight: 400;">. Технологиите напредват значително и се интегрират успешно в най-новите модели климатици.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Днес те предлагат възможност за смарт управление при отдалечен достъп. Набор от автоматизирани процеси спомагат за </span><b>осигуряване на оптимален комфорт при минимум електрозагуби, </b><span style="font-weight: 400;">превръщат климатика в предпочитан електроуред.</span></p> <h2><b>Климатиците и техните недостатъци</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Употребата на климатични устройства безспорно носи много преимущества за ползвателите си, но е редно да обърнем внимание и на недостатъците им.</span></p> <h3><b>Неравномерно разпределение на въздушния поток</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Това може да бъде съществен проблем, в случай че помещението, в което се инсталира климатикът, е твърде малко. </span><b>Въздушната струя не бива да е насочена директно към обитателите на помещението.</b><span style="font-weight: 400;"> Това често води до здравословни проблеми и схващания, особено когато климатикът е в режим на охлаждане.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Днес климатиците от висок клас разполагат с </span><b>интелигентни системи за равномерно разпределение на въздушния поток.</b><span style="font-weight: 400;"> Наред с другите интелигентни системи, това спомага за значително по-доброто представяне на уреда ви.</span></p> <h3><b>Висок енергиен разход при неправилна употреба</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Редица са характеристиките, които следва да бъдат съобразени при избора на подходящ климатик за индивидуалните ви нужди. Така например различните модели климатици, заедно с техните характеристики, покриват различна кубатура.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В случай че </span><b>капацитетът на климатика не отговаря на кубатурата на вашето помещение, </b><span style="font-weight: 400;">това може да доведе до висок енергиен разход. Причината е, че той непрекъснато ще бъде в работен режим и в крайна сметка няма да достигне желаната от вас комфортна температура.</span></p> <p><b>Спонтанното включване и изключване на климатика</b><span style="font-weight: 400;"> също е една от причините за повишен енергиен разход на климатика. Екепсертите препоръчват уредът да поддържа непрекъсваем работен режим. Това ще допринесе за по-високата ефективност на уреда и значително ще намали електрозагубите.</span></p> <h3><b>Нарушаване естетиката на фасадата на сградата</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Докато </span><b>вътрешните климатични модули</b><span style="font-weight: 400;"> се предлагат в множество вариации и впечатляват със стила си, външните модули отсъпват в това отношение. Разбира се, това винаги е проблем, освен ако не сте твърде взискателни по отношение фасадата на сградата на дома ви.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако живеете в апартамент, фасада, наситен с климатично модули, надали ви прави особено впечатление. Още повече, че ако </span><b>функционалностите на климатика ви удовлетворяват напълн</b><span style="font-weight: 400;">о, естетиката на сградата надали ще представлява съществен недостатък.</span></p> <h2><b>Как да вземем информирано решение при покупка на климатик?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Като при всеки друг избор и тук следва да съобразите основните критериите, по които да се ръководите, за да направите най-правилния избор.&nbsp;</span></p> <h3><b>Съобразете мощността на уреда</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Наред с размерите на помещението, тук следва да бъдат съобразени още условията, при които климатикът ще работи, а именно: </span><i><span style="font-weight: 400;">надеждна изолация, дограма, изложение на помещението, климатични особености на района.</span></i></p> <p><b>Консултацията е експерт при покупка</b><span style="font-weight: 400;"> на какъвто и да е уред, в т.ч. и климатик, е наложителна, за да се направи най-правилният избор. Различните модели климатици се предлагат в различни мощности и с налични разнообразни характеристики.</span></p> <h3><b>Среден или висок клас климатично устройство</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки производител на климатични уреди днес включва в портфолиото си</span><b> уреди от среден енергиен клас</b><span style="font-weight: 400;">. По-големите на пазара предлагат и&nbsp; висок клас климатични устройства. Истината е, че колкото по-висок е класа на вашето устройство, толкова по-икономично ще е то.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В днешните условия все повече</span><b> потребители се стремят към използването на висок клас уреди</b><span style="font-weight: 400;">. Търсенето им се обуславя основно от увеличаващи се цени на електроенергията и нарастващо негативно влияние върху природата в резултат на човешката дейност.</span></p> <h3><b>Производител (марка)</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">След като бъдат съобразени горните критерии, можете да преминете и към </span><b>избора на конкретна марка и модел климатично устройство</b><span style="font-weight: 400;">. Много често потребителите срещат различни модели климатици, с едни и същи характеристики, но на различни производители. Оттук често настъпва и объркване. Марките климатици най-общо бихме могли да ги разделим на две категории - бюджетни марки и такива от висок клас.</span></p> <h4><b>Марки от висок клас</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Тук фигурират световни производители на климатични системи. Покупката им представлява </span><b>висока инвестиция, която се изплаща сравнително бързо</b><span style="font-weight: 400;">. Производители като </span><a href="https://termos.bg/vendor/mitsubishi-electric"><b>Mitsubishi Electric</b></a><b>, </b><a href="https://termos.bg/page/daikin"><b>Daikin</b></a><b> и Fujitsu</b><span style="font-weight: 400;"> гарантират високо качество и надеждност. Препоръчително е да се доверите на марка от този клас, в случай че се намирате в район с екстремни климатични промени.&nbsp;</span></p> <h4><b>Бюджетни марки</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Бюджетни марки като</span> <a href="https://termos.bg/vendor/gree"><b>Gree</b></a><b>, Midea</b><span style="font-weight: 400;"> и други са идеални за тези от вас, които не биха искали или нямат възможност да направят твърде голяма инвестиция. Климатиците от този клас са </span><b>идеални за сравнително по-рядко ползване</b><span style="font-weight: 400;"> - например само за охлаждане през лятото или ако се намирате в район, в който климатичните промени са малко вероятни и са сравнително благоприятни.</span></p> <h4><b>Какви са съществените разлики между двете категории марки?</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Начинът, по който климатиците се представят в режим на отопление, показва и основната разлика между двете категории климатични устройства. </span><b>Високият клас климатици се характеризират с по-голяма мощност и температура на въздушния поток</b><span style="font-weight: 400;">. Те осигуряват нужната топлина много по-бързо и се отличават с високото си ниво на енергийна ефективност.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По отношение на </span><b>бюджетните марки, клиентът получава добро качество за вложената цена.</b><span style="font-weight: 400;"> Тяхното представяне може да се различава по един или няколко показателя в сравнение с аналозите им от високия сегмент.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо кой уред ще изберете, важно е той да отговори в най-пълна степен на потребителското ви търсене.</span></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки