Меню
Меню
Колко ток харчи климатикът? Инверторен/Конвенционален

31.01.2022 06:50:33

Колко ток харчи климатикът? Инверторен/Конвенционален

Източник на изображението: Pixabay.com

Вече почти няма човек, който да не знае колко огромна е разликата между инверторните и конвенционалните климатици. 

Инверторните климатици разполагат с по-голяма енергийна ефективност, водят до по-ниски сметки за ток, имат в пъти повече функции от конвенционалните и като цяло допринасят за по-пълноценен комфорт с помещението и постоянна температура.

Но така ли е всъщност? В тази статия ще обясним защо инверторният климатик харчи по-малко ток от конвенционалния, използвайки конкретни примери.

Техническо обяснение и сравнение между разхода на електроенергия на инверторните и конвенционалните климатици

При избора на климатик е редно да се вземат предвид различни фактори, за да осигурите най-икономичното му представяне. Ако тези фактори се подминат, дори и най-енергоспестяващият климатик на теория може да има големи загуби. Но за това ще говорим след малко.

Първо е важно да се уточнят техническите параметри на климатиците, за да можем да направим сравнение между тях.

Енергийна ефективност

Енергийната ефективност на климатиците може да намерите на техния етикет. Класовете варират от А+++ (най-високият и енергоспестяващ) до G (най-ниският възможен). Енергиен клас А+++ е тъмнозелен на цвят, а G е тъмночервен. Климатици с енергиен клас G вече не се произвеждат, поради европейски и световни наредби. 

Как се изчислява енергийната ефективност на един климатик?

Енергийната ефективност при климатиците се изчислява според тяхната ефективност в даден сезон. Основно се разделя на два сезона - летен и зимен. 

През летния сезон климатикът се използва главно за охлаждане. Съкращението тук е SEER. За отопление през зимата се използва съкращението SCOP.

Какво са SEER и SCOP?

Вече разбрахме, че това са съкращения, определящи ефективността на един климатик в даден сезон и режим (охлаждане и отопление).

Ако навлезем в детайли, можем да кажем, че числото, определящо SEER и SCOP, представлява коефициент на съотношението между консумираната мощност и отдаваната мощност на климатика. Консумираната мощност представлява това колко ток е необходим на уреда, за да изпълни функцията си. Отдаваната мощност е отдаваното отопление или охлаждане към помещението.

Колкото по-високо е числото на SEER и SCOP, толкова по-висок е енергийният клас на климатика. Най-високите, които може да срещнете са SEER≥8.50 и SCOP≥5.10. Те съответно спадат към енергиен клас А+++. 

Кой да изберем и защо?

При конвенционалните климатици съществува възможност той да бъде само изключен или включен на пълна мощност. 
От друга страна, инверторните климатици използват специална инверторна технология, която контролира мощността на компресора. По този начин той е постоянно включен, но работи единствено с мощността, която всъщност му е необходима, за да поддържа зададената температура.
Това от своя страна има много предимства. Най-забележителното от тях, е че се наблюдава значително намаление на консумираната мощност при инверторните климатици. Това води до намалени разходи за ток за месеца. 

Инверторната технология също така влияе и на ефективността на климатика. Той има възможност да достигне желаната температура много по-бързо от конвенционалния климатик, благодарение на високите обороти, които компресорът може да достигне. След това се включва по-плавна и равномерна скорост, която пък спомага температурата в помещението да не се покачва и пада под точно зададената.

В допълнение, конвенционалните климатици са добри в режим на охлаждане, но не вършат добра работа в режим на отопление. Така тяхната ефективност не може да се сравни с тази на инверторните.

С две думи, инверторните климатици предлагат много по-голям комфорт и много по-нисък разход на ток от конвенционалните.

Наистина ли е така?

Според проведено проучване на Националния център за инженерни изследвания и развитие (NERD) на Шри Ланка написаното горе се потвърждава.

Те са провели експеримент с един инверторен и един конвенционален климатик с еднакъв капацитет. Използвали са офис помещение с еднакви характеристики и климатични условия за тестване и на двата климатика.

В продължение на 6-седмичен период те засичат консумираната електроенергия на всеки климатик, като ги оставят да работят по 8 часа на ден. Накрая сравняват данните и получават крайните резултати под формата на средноаритметично консумирана електроенергия на ден.

Оказва се, че конвенционалният климатик използва 13.5 kWh, докато инверторният значително по-малко - 8.7 kWh. Заключението на учените е, че инверторният климатик има капацитета да спести до 35% електроенергия в сравнение с конвенционалния.

Кога и двата могат да имат по-голям разход на електроенергия и защо?

Тези факти говорят сами за себе си и е красноречиво, че конвенционалните климатици консумират повече електроенергия и водят до по-големи разходи за ток на месец. Създадена е нова, превъзхождаща ги технология. Точно и поради тази причина ще срещнете все по-малко и по-малко конвенционални климатици като предложения на пазара.

Въпреки това, колкото и невероятно да звучи, дори и инверторният климатик може да доведе до високи сметки за ток. Това може да се случи, когато не е избран правилно за конкретното помещение и при неправилна употреба и експлоатация.

Фактори, които да вземем предвид

Има някои основни неща, които трябва да се вземат предвид преди да се избере инверторен климатик. Описали сме ги подробно в друга наша статия. 

На първо място е редно да съобразим квадратурата и кубатурата на помещението, което желаем да отопляваме или охлаждаме. Според конкретни изчисления можем да получим мощността на климатика, която ще ни е необходима, за да контролираме температурата ефективно. 

Ако се вземе климатик с малка мощност за помещение с голям размер, ефективността му няма да е такава, каквато сме очаквали, а също така сметките ни за ток на месец ще са големи.

Други важни фактори, отнасящи се към помещението са:

  • Вид дограма
  • Изолация и дебелина
  • Колко врати и прозорци има и с каква големина са те
  • Изложение на помещението
  • На кой етаж е
  • Какво е предназначението му
  • В кой климатичен регион се намира
  • Какви са максималните и минималните температури, с които ще трябва да се справя климатикът
  • Какъв е видът строителство
  • Други.

Правилна експлоатация и настройки

Правилната експлоатация и коректните настройки също са от голяма важност, когато говорим за това колко харчи климатикът. 

Както вече знаем, преимуществото на инверторния климатик е контролираната работа на компресора. Ако постоянно включвате и изключвате климатика, идеята на технологията се губи, а заедно с нея и икономичността му. 

В случай че климатикът работи постоянно, температурата в помещението ще се поддържа на едно ниво през целия ден (или нощ). Ако обаче уредът спре, температурата ще се промени и то драстично. Когато включите климатика отново, той ще заработи на максимални обороти, докато не я постигне. Високите обороти водят и до високи сметки.

Затова е важно да настроите климатика така, че да работи според вашите нужди. Може да промените температурата и силата на мощността в зависимост от това кога се прибирате вкъщи или кога излизате. Инверторните климатици разполагат и с нощни, еко и множество други режими, които са създадени, за да намалят разхода на енергия.
Редовното почистване на филтри и профилактичните проверки на климатика също са важни, за да сте сигурни, че функционира коректно и икономично.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Климатици

Блог за климатици | Termos.bg

Колко ток харчи климатикът? Инверторен/Конвенционален

Колко ток харчат различните видове климатици? - Termos.bg

Колко ток харчи климатикът и кой е по-икономичен - инверторният или конвенционалният? Защо инверторният климатик е най-доброто и икономично решение за дома? Колко ток харчи климатикът и кой е по-икономичен - инверторният или конвенционалният? Защо инверторният климатик е най-доброто и икономично решение за дома? 2022-01-31T06:50:53+00:00 Колко ток харчи климатикът? Инверторен/Конвенционален

<p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">Източник на изображението: Pixabay.com</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вече почти няма човек, който да не знае</span><b> колко огромна е разликата между инверторните и конвенционалните климатици.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторните климатици разполагат с по-голяма енергийна ефективност, водят до по-ниски сметки за ток, имат в пъти повече функции от конвенционалните и като цяло допринасят за по-пълноценен комфорт с помещението и постоянна температура.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но така ли е всъщност? В тази статия ще обясним</span><b> защо инверторният климатик харчи по-малко ток от конвенционалния</b><span style="font-weight: 400;">, използвайки конкретни примери.</span></p> <h2><b>Техническо обяснение и сравнение между разхода на електроенергия на инверторните и конвенционалните климатици</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">При избора на климатик е редно да се вземат предвид различни фактори, за да осигурите най-икономичното му представяне. Ако тези фактори се подминат, дори и </span><b>най-енергоспестяващият климатик </b><span style="font-weight: 400;">на теория може да има големи загуби. Но за това ще говорим след малко.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първо е важно да се уточнят </span><b>техническите параметри на климатиците</b><span style="font-weight: 400;">, за да можем да направим сравнение между тях.</span></p> <h3><b>Енергийна ефективност</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Енергийната ефективност на климатиците може да намерите на техния етикет. </span><b>Класовете варират от А+++ (най-високият и енергоспестяващ) до G (най-ниският възможен). </b><span style="font-weight: 400;">Енергиен клас А+++ е тъмнозелен на цвят, а G е тъмночервен. Климатици с енергиен клас G вече не се произвеждат, поради европейски и световни наредби.&nbsp;</span></p> <h4><b>Как се изчислява енергийната ефективност на един климатик?</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Енергийната ефективност при климатиците се </span><b>изчислява според тяхната ефективност в даден сезон. </b><span style="font-weight: 400;">Основно се разделя на два сезона - летен и зимен.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">През летния сезон климатикът се използва главно за охлаждане. Съкращението тук е SEER. За отопление през зимата се използва съкращението SCOP.</span></p> <h5><b>Какво са SEER и SCOP?</b></h5> <p><span style="font-weight: 400;">Вече разбрахме, че това са </span><b>съкращения, определящи ефективността на един климатик в даден сезон и режим</b><span style="font-weight: 400;"> (охлаждане и отопление).</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако навлезем в детайли, можем да кажем, че числото, определящо SEER и SCOP, представлява </span><b>коефициент на съотношението между консумираната мощност и отдаваната мощност</b><span style="font-weight: 400;"> на климатика. Консумираната мощност представлява това колко ток е необходим на уреда, за да изпълни функцията си. Отдаваната мощност е отдаваното отопление или охлаждане към помещението.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Колкото по-високо е числото на SEER и SCOP, толкова по-висок е енергийният клас на климатика. Най-високите, които може да срещнете са </span><b>SEER&ge;8.50 и SCOP&ge;5.10</b><span style="font-weight: 400;">. Те съответно </span><b>спадат към енергиен клас А+++.&nbsp;</b></p> <h2><b>Кой да изберем и защо?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">При конвенционалните климатици съществува възможност той да бъде само изключен или включен на пълна мощност.&nbsp;</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">От друга страна, </span><b>инверторните климатици използват специална инверторна технология, </b><span style="font-weight: 400;">която контролира мощността на компресора. По този начин той е постоянно включен, но работи единствено с мощността, която всъщност му е необходима, за да поддържа зададената температура.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Това от своя страна има много предимства. Най-забележителното от тях, е че се наблюдава </span><b>значително намаление на консумираната мощност</b><span style="font-weight: 400;"> при инверторните климатици. Това води до намалени разходи за ток за месеца.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторната технология също така </span><b>влияе и на ефективността на климатика.</b><span style="font-weight: 400;"> Той има възможност да достигне желаната температура много по-бързо от конвенционалния климатик, благодарение на високите обороти, които компресорът може да достигне. След това се </span><b>включва по-плавна и равномерна скорост</b><span style="font-weight: 400;">, която пък спомага температурата в помещението да не се покачва и пада под точно зададената.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В допълнение, </span><b>конвенционалните климатици са добри в режим на охлаждане</b><span style="font-weight: 400;">, но не вършат добра работа в режим на отопление. Така тяхната ефективност не може да се сравни с тази на инверторните.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">С две думи, </span><b>инверторните климатици предлагат много по-голям комфорт и много по-нисък разход</b><span style="font-weight: 400;"> на ток от конвенционалните.</span></p> <h3><b>Наистина ли е така?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Според проведено проучване на </span><b>Националния център за инженерни изследвания и развитие (NERD)</b><span style="font-weight: 400;"> на Шри Ланка написаното горе се потвърждава.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Те са провели експеримент с един инверторен и един конвенционален климатик с еднакъв капацитет. Използвали са офис помещение с еднакви характеристики и </span><b>климатични условия за тестване и на двата климатика.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В продължение </span><b>на 6-седмичен период </b><span style="font-weight: 400;">те засичат консумираната електроенергия на всеки климатик, като ги оставят да работят</span><b> по 8 часа на ден</b><span style="font-weight: 400;">. Накрая сравняват данните и получават крайните резултати под формата на средноаритметично консумирана електроенергия на ден.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Оказва се, че </span><b>конвенционалният климатик използва 13.5 kWh</b><span style="font-weight: 400;">, докато инверторният значително по-малко - 8.7 kWh. Заключението на учените е, че </span><b>инверторният климатик има капацитета да спести до 35% електроенергия </b><span style="font-weight: 400;">в сравнение с конвенционалния.</span></p> <h2><b>Кога и двата могат да имат по-голям разход на електроенергия и защо?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Тези факти говорят сами за себе си и е красноречиво, че </span><b>конвенционалните климатици консумират повече електроенергия</b><span style="font-weight: 400;"> и водят до по-големи разходи за ток на месец. Създадена е нова, превъзхождаща ги технология. Точно и поради тази причина ще срещнете все по-малко и по-малко конвенционални климатици като предложения на пазара.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки това, колкото и невероятно да звучи, дори и инверторният климатик може да доведе до високи сметки за ток. Това може да се случи, когато</span><b> не е избран правилно за конкретното помещение </b><span style="font-weight: 400;">и при неправилна употреба и експлоатация.</span></p> <h3><b>Фактори, които да вземем предвид</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Има някои основни неща, които трябва да се вземат предвид преди да се избере инверторен климатик. Описали сме ги подробно в друга наша статия.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На първо място е редно да</span><b> съобразим квадратурата и кубатурата на помещението</b><span style="font-weight: 400;">, което желаем да отопляваме или охлаждаме. Според конкретни изчисления можем да получим мощността на климатика, която ще ни е необходима, за да </span><b>контролираме температурата ефективно.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако се вземе</span><b> климатик с малка мощност </b><span style="font-weight: 400;">за помещение с голям размер, ефективността му няма да е такава, каквато сме очаквали, а също така сметките ни за ток на месец ще са големи.</span></p> <p><b>Други важни фактори, отнасящи се към помещението са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Вид дограма</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Изолация и дебелина</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Колко врати и прозорци има и с каква големина са те</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Изложение на помещението</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">На кой етаж е</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Какво е предназначението му</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">В кой климатичен регион се намира</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Какви са максималните и минималните температури, с които ще трябва да се справя климатикът</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Какъв е видът строителство</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Други.</span></li> </ul> <h3><b>Правилна експлоатация и настройки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Правилната експлоатация и коректните настройки също са от </span><b>голяма важност, когато говорим за това колко харчи климатикът.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както вече знаем, преимуществото на инверторния климатик е</span><b> контролираната работа на компресора.</b><span style="font-weight: 400;"> Ако постоянно включвате и изключвате климатика, идеята на технологията се губи, а заедно с нея и икономичността му.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В случай че климатикът работи постоянно, </span><b>температурата в помещението ще се поддържа на едно ниво през целия ден</b><span style="font-weight: 400;"> (или нощ). Ако обаче уредът спре, температурата ще се промени и то драстично. Когато включите климатика отново, той ще </span><b>заработи на максимални обороти</b><span style="font-weight: 400;">, докато не я постигне. Високите обороти водят и до високи сметки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Затова е важно да</span><b> настроите климатика така, че да работи според вашите нужди</b><span style="font-weight: 400;">. Може да промените температурата и силата на мощността в зависимост от това кога се прибирате вкъщи или кога излизате. </span><b>Инверторните климатици разполагат и с нощни, еко и множество други режими</b><span style="font-weight: 400;">, които са създадени, за да намалят разхода на енергия.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Редовното почистване на филтри и профилактичните проверки на климатика също са важни, за да сте сигурни, че функционира коректно и икономично.</span></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки