Меню
Меню
Кое е най-доброто отопление за баня?

01.11.2022 07:02:38

Кое е най-доброто отопление за баня?

Понякога не е лесно да се избере подходящото отопление за баня, защото то трябва не само да създава топлинен комфорт при къпане и хигиенни нужди, но и да помага за отстраняване на влагата след всяко използване, както и да предпазва през зимата тръбите от замръзване, ако съществува такава опасност.

Съвременните уреди и системи за отопление могат да са най-различни, но когато решаваме кое е най-доброто отопление за баня, трябва внимателно да го изберем, позиционираме и настроим, за да получим максимален комфорт.

Какви са възможностите за отопление на баня?

Вашата баня може да разполага с различни инсталации и инфраструктури и в зависимост от това, може да избирате уреди на газ, на топла вода или на ток. Прието е, че електрическите такива харчат най-много енергия, затова пък загряват най-бързо. 

В зависимост от цената на газта, уредите на газ се мерят с електрическите по отношение на ефективност. Тези с топла вода загряват въздуха най-бавно, но затоплянето продължава по-дълго време.

Обикновено изборът се насочва към отоплителни уреди на ток и ако стените, подът и таванът на банята ви са добре изолирани, задържането на топлината ще бъде за по-дълго, като се наслаждавате на комфортна 25-28-градусова температура.

Различните марки предлагат богат избор на видове и модели отоплителни електрически уреди, като много от тях можете да използвате и за баня. Някои са за стенен или таванен монтаж, а други са преносими. 

Според вашите нужди може да съобразите избора си с вида на нагревателния елемент в съответната печка за баня. Има отоплители с керамичен нагревател, с вентилатор, с масло и инфрачервени, използващи лъчиста топлина.

Не изключвайте от възможните варианти и подовото отопление, а ако сте на централно такова, лирите са най-подходящи. 

Кое е най-доброто отопление за баня?

Всеки може да намери различно решение за отопление на банята, като се съобрази с индивидуалните ѝ особености, желаната функционалност и ефективност, както и с бюджета си. Макар че няма универсален отоплител, подходящ за всяка баня, има предложения, които са с достатъчно много предимства и могат да ви осигурят максимална ефективност.

Лъчисти печки

За малки бани с площ 3-8 кв.м лъчистите печки са чудесен избор, защото след като включите уреда, банята се стопля веднага. Може да използвате инфрачервена печка само при нужда и след като приключите с дейностите си в банята, да я изключите и да спестите енергия. 

Ако живеете в жилищен блок или кооперация, където не съществува опасност от замръзване на тръбите в студените месеци, подобна печка е много добро решение.

Лъчистите печки са безопасни за употреба във влажни и мокри помещения, понеже са снабдени с нужния стандарт на защита. Има модели с възможност за регулация на мощността и дистанционно управление, което допринася за по-голям комфорт.

Монтирането на лъчиста печка се извършва високо, близо до тавана, а може и на самия таван, като се насочва към пода. Инфрачервените лъчи затоплят твърди повърхности и акумулират топлината, която после отдават на въздуха. Затоплянето на човешкото тяло става по директен начин от лъчите, а по индиректен – от въздуха.

Инфрачервени панели

Тези устройства са модерни и много ефективни за отопление, както на всяко друго помещение, така и на баня. Ако тя е с площ до 10 кв.м, спрямо нейните топлоизолационни характеристики един панел ще бъде достатъчен. 

Има модели, които са предназначени само за баня и са с 400 или 600 W мощност, като за максимална функционалност разполагат с огледална предна част.

Понеже не могат да затоплят веднага като лъчистите печки, инфрачервените панели се препоръчват за баня, която има нужда от постоянно отопление. При монтаж в банята заедно с термостат ще дадат възможност за оптимална функционалност. 

Може да програмирате термостата съобразно употребата на банята, а при употреба извън зададената програма ще коригирате ръчно.

Стандартът на защита на лъчисти панели е висок – четвърто ниво IP44 защита от проникването на твърди тела и водни пръски. Тя ви гарантира, че уредът ще работи без проблеми в мокро помещение. Ако към панела се монтира поставка за кърпи, те ще бъдат винаги сухи и приятно топли.

Подобно на лъчистите печки, и панелите могат да се инсталират на стена и на таван. Има оптимизиран модел с огледало, който се препоръчва да бъде поставен на мястото, предвидено за огледало, обикновено над мивката или на стената на 90-120 см отстояние от пода.

Със стандартен модел инфрачервен панел, монтиран на тавана, топлинните лъчи ще се насочат към пода и когато той се затопли, ще излъчи нагоре топлина, подобно на подово отопление.

Лири и радиатори

Ако притежавате по-голяма баня, над 10-12 кв.м, лъчиста печка или панел няма да са  достатъчни за постоянно отопление. В такъв случай в банята може да се инсталира или воден радиатор, или лира. В повечето случаи тези отоплители са елемент от централна отоплителна система, локално парно, котле на дърва, пелети, газ или термопомпа.

Лирите могат да послужат и да подсушавате или затопляте хавлии и кърпи. Както те, така и радиаторите, е добре да се монтират по-ниско до пода, тъй като затоплят въздуха, издигащ се на височина. 

Препоръчва се и да се позиционират на външна стена или граничеща с неотопляемо помещение. За да се подобрят ефективността и контролът на работа, а по този начин да се намалят и сметките, е добре да се използват термоглави към лирите и радиаторите.

Поради по-голямото пространство, което заемат, съществува известно неудобство при използването им. Ако са част от нискотемпературна система за отопление като например термопомпа, трябва да бъдат с по-големи размери, за да могат да отдават необходимата топлина.

Подово отопление

Ако банята се използва много често или искате в нея винаги да е топло, без значение от деня и часа, тогава може да се спрете на подово отопление като оптимален вариант. То няма да заема излишно пространство, а най-голямото удобство ще бъде да стъпвате боси на топлия под. 

Винаги може да регулирате работата му, а като основен проблем се посочва това, че затопля и изстива бавно, затова трябва да се използва в помещение, в което се живее непрекъснато.

В сравнение с другите видове отопление, подовото доставя несравним комфорт, защото подът се затопля равномерно на височина и се подсушава бързо.

При решение да си отоплявате банята с подово отопление, трябва да решите какво да бъде: водно или електрическо. 

Водното представлява част от налична цялостна отоплителна система в жилището. По-скъпа инвестиция е, но комбинирано с термопомпа, ще доведе до по-ниски сметки. 

Като първоначални разходи електрическото подово отопление не е толкова скъпо и се монтира по-лесно. Освен това е независимо и регулацията на работата му е по-добра. Месечните сметки може да са по-високи, но цената за инсталиране е по-ниска, а освен това, гаранцията на производителите е 10-15 г. Веднъж монтирано, няма да има нужда от поддръжка, освен по изключение.

Конвектори

Предпочитани за отопление, включително и за баня, са конвекторите. Съвременните модели са оборудвани с прецизен терморегулатор, благодарение на който постигнатата икономия на електроенергия е с до 25%. 

Конвекторите, подходящи за баня, имат клас за влагозащита IP24, разполагат с цифрови контроли, сензор за движение и др. функции. Някои идват с поставки за кърпи. Имат фин дизайн и не заемат много пространство.

Макар че повечето конвектори изискват професионален монтаж, веднъж инсталирани, те осигуряват безпроблемна работа години наред.

Вентилаторни печки

Има различни вентилаторни печки – духалки за баня, които най-често се монтират на стената и имат 2 степени на работа. Повечето могат да затоплят въздуха с максимална мощност 2000W. 

Разполагат с регулируем термостат, защита против прегряване и премръзване, LED дисплей, светлинен индикатор и дистанционно управление. Някои са снабдени със закачалка или поставка за кърпи.

Ако печката е оборудвана с ЕКО функция, при отваряне на вратата или прозореца уредът ще изключи автоматично.

За да направите най-добрият избор на отопление за баня, трябва да вземете предвид всички плюсове и минуси на различните уреди и системи, съобразявайки се с индивидуалните ви условия и възможности.

От какво зависи?

Ще получите най-удовлетворяващия ви вариант за отопление на баня, ако успеете правилно да предвидите следните неща. 

Колко мощен е уредът ?

От мощността на всеки уред или система зависи и ефективната работа. Ако знаете квадратурата на банята си, то на 1 кв.м за отопление са нужни 100W.

Какви защити има ?

Безопасността на уреда е много важна, затова трябва да избирате с по-високо ниво на защита. То се означава с IP в комбинация с две цифри. 

Първата информира за защита от проникване на твърди тела, като нивата са 7, а втората – за защита от вода и е с 9 нива. Повечето уреди имат четвърто ниво на защита IP44. Не избирайте по-ниски нива от IP21.

Лесен ли е контролът ?

Най-добрият вариант е уредът да е оборудван с цифров контролен панел и LED дисплей. Преценете модел с обикновен превключвател ли искате, или с дистанционно управление.

Какви екстри предлага ?

Ако държите на допълнителните функции и екстри, тогава изберете уред с поставка за кърпи, сензор за движение, детектор за отворен прозорец, дистанционно управление и др.

На избора ви няма как да не повлияе и цената. Преди да решите окончателно дали да изберете най-бюджетния вариант, помислете за дългосрочните разходи, както и за енергийните рейтинги. 

Дори първоначалната цена да е по-висока, ако ще можете да разчитате на висока ефективност, икономична и дълготрайна употреба на отоплителя, тогава тя ще си заслужава, за да имате желания комфорт в банята си.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Отоплителни уреди

Блог за отоплителни уреди | Termos.bg

Кое е най-доброто отопление за баня?

Кое е най-доброто отопление за баня? - Termos.bg

Понякога не е лесно да се избере подходящото отопление за баня, защото то трябва не само да създава топлинен комфорт при къпане и хигиенни нужди, но и да помага за отстраняване на влагата сле Понякога не е лесно да се избере подходящото отопление за баня, защото то трябва не само да създава топлинен комфорт при къпане и хигиенни нужди, но и да помага за отстраняване на влагата сле 2022-11-01T07:02:41+00:00 Кое е най-доброто отопление за баня?

<p><span style="font-weight: 400;">Понякога не е лесно да се избере </span><b>подходящото отопление за баня</b><span style="font-weight: 400;">, защото то трябва не само да създава топлинен комфорт при къпане и хигиенни нужди, но и да помага за отстраняване на влагата след всяко използване, както и да предпазва през зимата тръбите от замръзване, ако съществува такава опасност.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съвременните уреди и системи за отопление могат да са най-различни, но когато решаваме кое е най-доброто отопление за баня, трябва внимателно да го изберем, позиционираме и настроим, за да получим максимален комфорт.</span></p> <h2><b>Какви са възможностите за отопление на баня?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Вашата баня може да разполага с различни инсталации и инфраструктури и в зависимост от това, може да избирате </span><b>уреди на газ, на топла вода или на ток.</b><span style="font-weight: 400;"> Прието е, че електрическите такива харчат най-много енергия, затова пък загряват най-бързо.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В зависимост от цената на газта, уредите на газ се мерят с електрическите по отношение на ефективност. Тези с топла вода загряват въздуха най-бавно, но затоплянето продължава по-дълго време.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Обикновено изборът се насочва към</span><b> отоплителни уреди на ток </b><span style="font-weight: 400;">и ако стените, подът и таванът на банята ви са добре изолирани, задържането на топлината ще бъде за по-дълго, като се наслаждавате на комфортна 25-28-градусова температура.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Различните марки предлагат богат избор на видове и модели отоплителни електрически уреди, като много от тях можете да използвате и за баня. Някои са за </span><b>стенен или таванен монтаж</b><span style="font-weight: 400;">, а други са преносими.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Според вашите нужди може да съобразите избора си с вида на нагревателния елемент в съответната печка за баня. Има отоплители с керамичен нагревател, с вентилатор, с масло и инфрачервени, използващи лъчиста топлина.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Не изключвайте от възможните варианти и подовото отопление, а ако сте на централно такова, лирите са най-подходящи.&nbsp;</span></p> <h2><b>Кое е най-доброто отопление за баня?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки може да намери различно решение за отопление на банята, като се съобрази с индивидуалните ѝ особености, желаната функционалност и ефективност, както и с бюджета си. Макар че</span><b> няма универсален отоплител, подходящ за всяка баня</b><span style="font-weight: 400;">, има предложения, които са с достатъчно много предимства и могат да ви осигурят максимална ефективност.</span></p> <h3><b>Лъчисти печки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За малки бани с площ 3-8 кв.м лъчистите печки са чудесен избор, защото след като включите уреда, банята се стопля веднага. Може да използвате инфрачервена печка само при нужда и след като приключите с дейностите си в банята, да я изключите и да спестите енергия.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако живеете в жилищен блок или кооперация, където не съществува опасност от замръзване на тръбите в студените месеци, подобна печка е много добро решение.</span></p> <p><b>Лъчистите печки са безопасни за употреба във влажни и мокри помещения,</b><span style="font-weight: 400;"> понеже са снабдени с нужния стандарт на защита. Има модели с възможност за регулация на мощността и дистанционно управление, което допринася за по-голям комфорт.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Монтирането на лъчиста печка се извършва високо, близо до тавана, а може и на самия таван, като се насочва към пода. Инфрачервените лъчи </span><b>затоплят твърди повърхности и акумулират топлината</b><span style="font-weight: 400;">, която после отдават на въздуха. Затоплянето на човешкото тяло става по директен начин от лъчите, а по индиректен &ndash; от въздуха.</span></p> <h3><b>Инфрачервени панели</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Тези устройства са модерни и много ефективни за отопление, както на всяко друго помещение, така и на баня. Ако тя е с площ до 10 кв.м, спрямо нейните топлоизолационни характеристики един панел ще бъде достатъчен.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Има модели, които са предназначени само за баня и са с 400 или 600 W мощност, като за максимална функционалност разполагат с огледална предна част.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Понеже не могат да затоплят веднага като лъчистите печки, инфрачервените панели се </span><b>препоръчват за баня, която има нужда от постоянно отопление</b><span style="font-weight: 400;">. При монтаж в банята заедно с термостат ще дадат възможност за оптимална функционалност.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Може да програмирате термостата съобразно употребата на банята, а при употреба извън зададената програма ще коригирате ръчно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Стандартът на защита на лъчисти панели е висок &ndash; </span><b>четвърто ниво IP44 защита</b><span style="font-weight: 400;"> от проникването на твърди тела и водни пръски. Тя ви гарантира, че уредът ще работи без проблеми в мокро помещение. Ако към панела се монтира поставка за кърпи, те ще бъдат винаги сухи и приятно топли.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Подобно на лъчистите печки, и </span><b>панелите могат да се инсталират на стена и на таван.</b><span style="font-weight: 400;"> Има оптимизиран модел с огледало, който се препоръчва да бъде поставен на мястото, предвидено за огледало, обикновено над мивката или на стената на 90-120 см отстояние от пода.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Със стандартен модел инфрачервен панел, монтиран на тавана, топлинните лъчи ще се насочат към пода и когато той се затопли, ще излъчи нагоре топлина, подобно на подово отопление.</span></p> <h3><b>Лири и радиатори</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако притежавате по-голяма баня, над 10-12 кв.м, лъчиста печка или панел няма да са&nbsp; достатъчни за постоянно отопление. В такъв случай в банята може да се инсталира или воден радиатор, или лира. В повечето случаи тези отоплители са </span><b>елемент от централна отоплителна система</b><span style="font-weight: 400;">, локално парно, котле на дърва, пелети, газ или термопомпа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Лирите могат да послужат и да подсушавате или затопляте хавлии и кърпи. Както те, така и радиаторите, е добре да се монтират по-ниско до пода, тъй като </span><b>затоплят въздуха, издигащ се на височина.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Препоръчва се и да се позиционират на външна стена или граничеща с неотопляемо помещение. За да се подобрят ефективността и контролът на работа, а по този начин да се намалят и сметките, е добре да се използват термоглави към лирите и радиаторите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Поради по-голямото пространство, което заемат, съществува известно неудобство при използването им. Ако са част от </span><b>нискотемпературна система за отопление</b><span style="font-weight: 400;"> като например термопомпа, трябва да бъдат с по-големи размери, за да могат да отдават необходимата топлина.</span></p> <h3><b>Подово отопление</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако банята се използва много често или искате в нея винаги да е топло, без значение от деня и часа, тогава може да се спрете на подово отопление като оптимален вариант. То няма да заема излишно пространство, а най-голямото удобство ще бъде да стъпвате боси на топлия под.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Винаги може да регулирате работата му, а като основен проблем се посочва това, че з</span><b>атопля и изстива бавно</b><span style="font-weight: 400;">, затова трябва да се използва в помещение, в което се живее непрекъснато.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В сравнение с другите видове отопление, подовото доставя несравним комфорт, защото подът се затопля равномерно на височина и се подсушава бързо.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При решение да си отоплявате банята с подово отопление, трябва да решите какво да бъде: </span><b>водно или електрическо.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Водното представлява част от налична цялостна отоплителна система в жилището. По-скъпа инвестиция е, но комбинирано с термопомпа, ще доведе до по-ниски сметки.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Като първоначални разходи електрическото подово отопление не е толкова скъпо и се монтира по-лесно. Освен това е независимо и </span><b>регулацията на работата му е по-добра</b><span style="font-weight: 400;">. Месечните сметки може да са по-високи, но цената за инсталиране е по-ниска, а освен това, гаранцията на производителите е 10-15 г. Веднъж монтирано, няма да има нужда от поддръжка, освен по изключение.</span></p> <h3><b>Конвектори</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Предпочитани за отопление, включително и за баня, са конвекторите. Съвременните модели са оборудвани с прецизен терморегулатор, благодарение на който </span><b>постигнатата икономия на електроенергия е с до 25%.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Конвекторите, подходящи за баня, имат клас за влагозащита IP24, разполагат с цифрови контроли, сензор за движение и др. функции. Някои идват с поставки за кърпи. Имат фин дизайн и не заемат много пространство.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Макар че повечето конвектори </span><b>изискват професионален монтаж</b><span style="font-weight: 400;">, веднъж инсталирани, те осигуряват безпроблемна работа години наред.</span></p> <h3><b>Вентилаторни печки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Има различни вентилаторни печки &ndash; духалки за баня, които най-често се монтират на стената и имат 2 степени на работа. Повечето могат да </span><b>затоплят въздуха с максимална мощност 2000W.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разполагат с регулируем термостат, защита против прегряване и премръзване, LED дисплей, светлинен индикатор и дистанционно управление. Някои са снабдени със закачалка или поставка за кърпи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако печката е оборудвана с</span><b> ЕКО функция</b><span style="font-weight: 400;">, при отваряне на вратата или прозореца уредът ще изключи автоматично.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да направите най-добрият избор на отопление за баня, трябва да вземете предвид всички плюсове и минуси на различните уреди и системи, съобразявайки се с индивидуалните ви условия и възможности.</span></p> <h2><b>От какво зависи?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Ще получите най-удовлетворяващия ви вариант за отопление на баня, ако успеете правилно да предвидите следните неща.&nbsp;</span></p> <h3><b>Колко мощен е уредът ?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">От мощността на всеки уред или система зависи и ефективната работа. Ако знаете квадратурата на банята си, то </span><b>на 1 кв.м за отопление са нужни 100W.</b></p> <h3><b>Какви защити има ?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Безопасността на уреда е много важна, затова трябва да избирате с по-високо ниво на защита. То се означава с IP в комбинация с две цифри.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първата информира за защита от проникване на твърди тела, като нивата са 7, а втората &ndash; за защита от вода и е с 9 нива. Повечето уреди имат </span><b>четвърто ниво на защита IP44</b><span style="font-weight: 400;">. Не избирайте по-ниски нива от IP21.</span></p> <h3><b>Лесен ли е контролът ?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Най-добрият вариант е уредът да е </span><b>оборудван с цифров контролен панел и LED дисплей.</b><span style="font-weight: 400;"> Преценете модел с обикновен превключвател ли искате, или с дистанционно управление.</span></p> <h3><b>Какви екстри предлага ?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако държите на допълнителните функции и екстри, тогава изберете уред с поставка за кърпи, сензор за движение, детектор за отворен прозорец, дистанционно управление и др.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На избора ви няма как да не повлияе и цената. Преди да решите окончателно дали да изберете най-бюджетния вариант, </span><b>помислете за дългосрочните разходи, както и за енергийните рейтинги.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дори първоначалната цена да е по-висока, ако ще можете да разчитате на висока ефективност, икономична и дълготрайна употреба на отоплителя, тогава тя ще си заслужава, за да имате </span><b>желания комфорт в банята</b><span style="font-weight: 400;"> си.</span></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки