Меню
Меню
Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата?

21.02.2022 07:45:57

Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата?

Източник на изображението: Pixabay.com

Месечните сметки за отопление през зимата стават все по-големи, а подходящата температура в дома ни е от изключителна важност за здравето и комфорта ни.

Все повече хора изявяват желание да сменят досегашния си начин на отопление с нов и по-подходящ такъв. В търсенето си за най-ефективния и енергоспестяващ отоплителен уред, стигаме и до инверторните и хиперинверторните климатици.

Климатикът става все по-популярен избор на пазара и повече потребители залагат на отоплението с такъв тип уред. Има ли и каква е причината за това?

Днес ще говорим за това какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата и дали той е най-доброто решение за дома ни.

Защо да изберете инверторен климатик за зимата?

Конвенционалните климатици отдавна бяха заменени с по-нов и по-мощен клас модели - инверторните. Тяхната функция се основава на инверторната технология, която към момента остава най-доброто решение в света на климатичните системи.

Какво е инверторната технология?

Тази технология е пряко обвързана с регулацията на компресора, който всъщност прави отоплението и охлаждането в стаята възможно. Чрез нея, неговите обороти се намаляват и повишават, в зависимост от това колко мощност е необходима, за да се достигне зададената температура към климатика.

Инверторната се различава от конвенционалната технология, която позволява на компресора да е само включен на максимални обороти или да е изцяло изключен.

Как се отразява тя на спестяванията ви?

С други думи, инверторният климатик няма да работи постоянно на пълни обороти за отопляване на помещението. Напротив, той ще използва единствено минималната електроенергия, която му е необходима. Това означава, че ще консумира малко енергия, което пряко ще рефлектира и върху вашите месечни сметки за ток, като ги намали значително.

Как отоплява един инверторен климатик?

Освен икономичността, която инверторната технология предлага, тя също така се отразява и на самата температура и качеството на въздуха в помещението. С инверторен климатик няма да наблюдавате промяна в градусите, защото компресорът ще работи плавно и равномерно, за да ги поддържа.

Един обикновен климатик би достигнал зададена температура от 23℃ и да се изключи. След това да се включи отново, когато температурата е 22℃. При инверторните и хиперинверторните климатици обаче не се наблюдава такава разлика в градусите, защото те ще поддържат постоянни 23℃.

Може ли да работи при екстремно ниски температури?

Високите и премиум класове инверторни и хиперинверторни климатици се отличават с възможността си за работа дори и в най-студените зимни месеци. Независимо в коя климатична зона се намирате, може да разчитате, че вашият климатик ще се справи с отоплението в стаята дори при външна температура от -15℃, -20℃ и понякога до -30℃.

Разбира се, всеки модел е създаден с определена цел. Някои климатици са по-подходящи за работа между -5℃ и 10℃, докато други могат да се справят и с по-ниски градуси. Затова е необходимо да проверите характеристиките на модела преди да го закупите за работа в екстремно ниски температурни условия.

Подходящи ли са инверторните климатици за отопление?

Високите класове инверторни и хиперинверторни климатици са може би най-доброто и икономично решение за отопление през зимата, в сравнение с други налични методи за отопление. 

Функция “Дефрост/Defrost”

Функцията “Дефрост” е много полезна през студените месеци. Тя прави работата на климатика възможна и го предпазва от повреди, настъпили поради замръзване.

В основата си функцията представлява затопляне на външното тяло на климатика, което размразява натрупани заледявания и скреж. Така перките на вентилатора остават непокътнати, защото не се удрят в леден блок, намалява се шума, а климатикът функционира безупречно и в ниските температури.

На какво да обърнете внимание?

Когато разглеждате модели климатици, ще забележите, че в техните характеристики са опоменати съкращенията SEER и SCOP. Ако търсите климатик, подходящ за отопление, обърнете внимание на коефициента SCOP. 

Той означава коефициент сезонна ефективност в режим на отопление. Най-високият съществуващ към момента е ≥5.10. Колкото повече се приближава SCOP на инверторния климатик до това число, толкова по-добра работа ще ви свърши той за отопление през студените месеци.

Тук е подходящо да се добави, че колкото по-високи са SEER и SCOP на климатика, толкова по-висок е енергийният му клас. Най-високият енергиен клас е А+++ и той гарантира най-ниски месечни сметки за ток.

Какви са съветите на специалистите от Термос?

За да ви улесним още повече, на нашия сайт Termos.bg, в поле “характеристики” на климатиците сме записали и колко е препоръчителният обем за отопляване. Може да сравните дали размерът на вашето помещение съвпада с възможностите на конкретния модел климатик.

В случай че сте решили да се отоплявате с инверторен климатик, то тогава е нужно да прецените размера на стаята, изолацията, външните атмосферни условия и други фактори, които могат да повлияят на температурата в помещението. Съветваме ви да се консултирате със специалист, за да изберете най-подходящия климатик за вашите нужди.

Колко струва отоплението с климатик?

Стигнахме и до основния въпрос, който интересува всеки - колко точно струва отоплението с климатик? 

Въпреки че отговорът на въпроса е труден и изисква специфични изчисления, ние от Термос ще се опитаме да ви отговорим.

Колко струва отоплението с климатик на киловатчас?

Някои от най-икономичните инверторни климатици в режим на отопление консумират минималните 0.50 kW. Други стигат до 1.00 kW. Средностатистически, можем да кажем, че средният разход на инверторните климатици е между 0.70 kW и 0.99 kW.

Според статистика от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, отоплението с климатик при текущите цени за зима 2021-2022 г., ще бъде на средна стойност 0,07 лв. / kW (стотинки на киловатчас). За пряко сравнение в цената можем да използваме отоплението с парно. 

Според експертите, ако използваме парно, ще платим 2 пъти по-висока месечна такса, отколкото ако използваме инверторен климатик от висок енергиен клас.

Как можете да изчислите колко плащате за отопление с инверторен климатик?

Ако разполагате с повече от един отоплителен уред, например с климатик и парно, може да направите изчисления на база консумирана енергия и разхода за електричество. Може един месец да използвате отопление само с климатик, а следващия - само с парно. 

Така, когато двата месеца изминат, сравнете месечните ви разходи и преценете кой вид отопление е по-изгодно за вас. Гарантираме ви, че трудно ще попаднете на отоплителни уреди и методи, които да са по-икономични от климатика.

Какво може да промени цената?

Цената може да варира в зависимост от различните зададени условия. Колкото по-студена е външната температура, толкова повече ще бъде консумацията на електричество на климатика, за да поддържа зададените градуси.

Някои от най-високите класове хиперинверторни климатици консумират минимална мощност дори при -20℃, а в същото време отдават голямо количество топлина.


Правилните настройки на един климатик също могат да помогнат за по-нисък разход на ток на месец.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Климатици

Блог за климатици | Termos.bg

Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата?

Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата? - Termos.bg

Според Агенцията за устойчиво енергийно развитие, отоплението с климатик е един от най-евтините варианти. Колко точно струва и какво да вземем предвид? Според Агенцията за устойчиво енергийно развитие, отоплението с климатик е един от най-евтините варианти. Колко точно струва и какво да вземем предвид? 2022-02-21T07:46:12+00:00 Какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата?

<p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">Източник на изображението: Pixabay.com</span></p> <p><b>Месечните сметки за отопление през зимата</b><span style="font-weight: 400;"> стават все по-големи, а подходящата температура в дома ни е от изключителна важност за здравето и комфорта ни.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Все повече хора изявяват желание да сменят досегашния си начин на отопление с нов и по-подходящ такъв. В търсенето си за </span><b>най-ефективния и енергоспестяващ отоплителен уред,</b><span style="font-weight: 400;"> стигаме и до инверторните и хиперинверторните климатици.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Климатикът става все по-популярен избор на пазара и повече потребители залагат на отоплението с такъв тип уред. Има ли и каква е причината за това?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Днес ще говорим за това какъв е разходът на електроенергия на климатика през зимата и дали той е най-доброто решение за дома ни.</span></p> <h2><b>Защо да изберете инверторен климатик за зимата?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Конвенционалните климатици отдавна бяха заменени с </span><b>по-нов и по-мощен клас модели - инверторните.</b><span style="font-weight: 400;"> Тяхната функция се основава на инверторната технология, която към момента остава най-доброто решение в света на климатичните системи.</span></p> <h3><b>Какво е инверторната технология?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Тази технология е</span><b> пряко обвързана с регулацията на компресора</b><span style="font-weight: 400;">, който всъщност прави отоплението и охлаждането в стаята възможно. Чрез нея, неговите обороти се намаляват и повишават, в зависимост от това колко мощност е необходима, за да се </span><b>достигне зададената температура към климатика.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторната се различава от конвенционалната технология, която позволява на компресора да е само включен на максимални обороти или да е изцяло изключен.</span></p> <h3><b>Как се отразява тя на спестяванията ви?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">С други думи,</span><b> инверторният климатик няма да работи постоянно на пълни обороти </b><span style="font-weight: 400;">за отопляване на помещението. Напротив, той ще използва единствено минималната електроенергия, която му е необходима. Това означава, че </span><b>ще консумира малко енергия, </b><span style="font-weight: 400;">което пряко ще рефлектира и върху вашите месечни сметки за ток, като ги намали значително.</span></p> <h3><b>Как отоплява един инверторен климатик?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Освен икономичността, която инверторната технология предлага, тя също така се отразява и на самата температура и </span><b>качеството на въздуха в помещението. </b><span style="font-weight: 400;">С инверторен климатик няма да наблюдавате промяна в градусите, защото </span><b>компресорът ще работи плавно и равномерно</b><span style="font-weight: 400;">, за да ги поддържа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Един обикновен климатик би достигнал зададена температура</span><b> от 23℃ </b><span style="font-weight: 400;">и да се изключи. След това да се включи отново, когато температурата е </span><b>22℃</b><span style="font-weight: 400;">. При инверторните и хиперинверторните климатици обаче не се наблюдава такава разлика в градусите, защото </span><b>те ще поддържат постоянни 23℃.</b></p> <h3><b>Може ли да работи при екстремно ниски температури?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Високите и премиум класове инверторни и хиперинверторни климатици се </span><b>отличават с възможността си за работа дори и в най-студените зимни месеци.</b><span style="font-weight: 400;"> Независимо в коя климатична зона се намирате, може да разчитате, че вашият климатик ще се справи с отоплението в стаята дори при външна температура </span><b>от -15℃, -20℃ и понякога до -30℃.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се, всеки модел е създаден с определена цел. Някои климатици са </span><b>по-подходящи за работа между -5℃ и 10℃, </b><span style="font-weight: 400;">докато други могат да се справят и с по-ниски градуси. Затова е необходимо да проверите характеристиките на модела преди да го закупите за работа в екстремно ниски температурни условия.</span></p> <h2><b>Подходящи ли са инверторните климатици за отопление?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Високите класове инверторни и хиперинверторни климатици са може би </span><b>най-доброто и икономично решение за отопление през зимата,</b><span style="font-weight: 400;"> в сравнение с други налични методи за отопление.&nbsp;</span></p> <h3><b>Функция &ldquo;Дефрост/Defrost&rdquo;</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Функцията &ldquo;Дефрост&rdquo; е много полезна през студените месеци. Тя прави работата на климатика възможна и го </span><b>предпазва от повреди, настъпили поради замръзване.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В основата си функцията </span><b>представлява затопляне на външното тяло на климатика</b><span style="font-weight: 400;">, което размразява натрупани заледявания и скреж. Така перките на вентилатора остават непокътнати, защото не се удрят в леден блок, намалява се шума, а климатикът функционира безупречно и в ниските температури.</span></p> <h3><b>На какво да обърнете внимание?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Когато разглеждате модели климатици, ще забележите, че в техните характеристики са опоменати </span><b>съкращенията SEER и SCOP.</b><span style="font-weight: 400;"> Ако търсите климатик, подходящ за отопление, обърнете внимание на коефициента SCOP.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Той означава коефициент сезонна ефективност в режим на отопление. </span><b>Най-високият съществуващ към момента е &ge;5.10.</b><span style="font-weight: 400;"> Колкото повече се приближава SCOP на инверторния климатик до това число, толкова </span><b>по-добра работа ще ви свърши той за отопление през студените месеци.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тук е подходящо да се добави, че колкото по-високи са SEER и SCOP на климатика, толкова по-висок е енергийният му клас. </span><b>Най-високият енергиен клас е А+++ </b><span style="font-weight: 400;">и той гарантира най-ниски месечни сметки за ток.</span></p> <h3><b>Какви са съветите на специалистите от Термос?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За да ви улесним още повече, на </span><b>нашия сайт Termos.bg,</b><span style="font-weight: 400;"> в поле &ldquo;характеристики&rdquo; на климатиците сме записали и колко е препоръчителният обем за отопляване. Може да сравните дали </span><b>размерът на вашето помещение съвпада с възможностите на конкретния модел климатик.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В случай че сте решили да се </span><b>отоплявате с инверторен климатик</b><span style="font-weight: 400;">, то тогава е нужно да прецените размера на стаята, изолацията, външните атмосферни условия и други фактори, които могат да повлияят на температурата в помещението. Съветваме ви да се </span><b>консултирате със специалист,</b><span style="font-weight: 400;"> за да изберете най-подходящия климатик за вашите нужди.</span></p> <h2><b>Колко струва отоплението с климатик?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Стигнахме и до основния въпрос, който интересува всеки - колко точно струва отоплението с климатик?&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки че отговорът на въпроса е труден и изисква специфични изчисления, ние от Термос ще се опитаме да ви отговорим.</span></p> <h3><b>Колко струва отоплението с климатик на киловатчас?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Някои от най-икономичните инверторни климатици</span><b> в режим на отопление консумират минималните 0.50 kW.</b><span style="font-weight: 400;"> Други стигат до 1.00 kW. Средностатистически, можем да кажем, че средният разход на инверторните климатици е </span><b>между 0.70 kW и 0.99 kW.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Според статистика от </span><b>Агенцията за устойчиво енергийно развитие</b><span style="font-weight: 400;">, отоплението с климатик при текущите цени за зима 2021-2022 г., ще бъде на </span><b>средна стойност 0,07 лв. / kW (стотинки на киловатчас).</b><span style="font-weight: 400;"> За пряко сравнение в цената можем да използваме отоплението с парно.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Според експертите, ако използваме парно, ще платим 2 пъти по-висока месечна такса, отколкото ако използваме инверторен климатик от висок енергиен клас.</span></p> <h3><b>Как можете да изчислите колко плащате за отопление с инверторен климатик?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако разполагате с повече от един отоплителен уред, например с климатик и парно, може да направите</span><b> изчисления на база консумирана енергия и разхода за електричество. </b><span style="font-weight: 400;">Може един месец да използвате отопление само с климатик, а следващия - само с парно.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така, когато двата месеца изминат, сравнете месечните ви разходи и преценете кой вид отопление е по-изгодно за вас. Гарантираме ви, че </span><b>трудно ще попаднете на отоплителни уреди и методи, които да са по-икономични от климатика.</b></p> <h3><b>Какво може да промени цената?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Цената може да варира в зависимост от различните зададени условия. Колкото по-студена е външната температура, толкова повече ще бъде консумацията на електричество на климатика, за да </span><b>поддържа зададените градуси.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои от най-високите класове хиперинверторни климатици </span><b>консумират минимална мощност дори при -20℃</b><span style="font-weight: 400;">, а в същото време отдават голямо количество топлина.</span></p> <p><br /><span style="font-weight: 400;">Правилните настройки на един климатик също могат да помогнат за </span><b>по-нисък разход на ток на месец.</b></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки