Меню
Меню
Как да изберем пречиствател за въздух?

17.01.2022 07:16:38

Как да изберем пречиствател за въздух?

Всички знаем за предимствата на чистия въздух и неговото благотворно влияние върху човешкото здраве. Високото качество на въздуха има положителен ефект върху няколко системи, включително кръвоносната и дихателната.

Според източници е възможно нивото на замърсители във вътрешни пространства да е от 2 до 5 пъти по-голямо, отколкото навън. Ако сте запознати с тази притеснителна статистика, може би размишлявате върху това кой е най-добрият пречиствател на въздух.

В тази статия ще отговорим на въпроса как да подобрим качеството на въздуха в помещението и ще насочим вниманието ви към основните разлики между пречиствателите за въздух.

Нека да започнем с най-основния въпрос.

Помагат ли наистина един пречиствател на въздух?

Да, пречиствателите на въздуха помагат за подобряване на качеството на въздуха в помещението. Но нека да разгледаме въпроса малко по-подробно.

Кои са най-добрите начини да повишите нивото на чистота? Основните методи са два - да премахнете източниците на замърсяване от въздуха и да проветрявате редовно, за да влиза свеж такъв.

Проблемът е, че в големите и забързани градове, обикновено тези две неща се противопоставят едно на друго. Отвън, качеството на въздуха е вече ниско и когато отворите прозореца, влиза замърсен. Точно тогава влизат в употреба и пречиствателите на въздуха.

Най-добрите модели пречистватели за въздух предоставят възможността да се отървете от прахови частици, алергени, плесени и редица други неща, които могат да бъдат намерени във въздуха около нас.

Разбира се, съществуват различни уреди за пречистване на въздуха и всеки един има своите предимства и недостатъци.

Кои са техните предимства и недостатъци?

Както преди покупка на всеки един уред, е редно да сравним положителните и отрицателните му страни. В зависимост от компонентите на устройството, то може да има различни функции и ефекти.

Предимства

Най-отличителното предимство на един пречиствател за въздух е фактът, че значително подобрява качеството на въздуха за малък период от време. Това става посредством улавяне на източниците на замърсяване от въздуха.

Друго предимство на уреда е положителният ефект, който оказва върху страдащите от дихателни проблеми хора. Нещата, които обикновено задълбочават тези проблеми, са косми и козина от домашни любимци, плесени, цветен прашец и други. Пречиствателите за въздух успешно премахват тези дразнители, като значително подобряват нивото на чистота на въздуха.

Пречиствателите постигат една по-добра и по-чиста околна среда за живеене, като премахва вредни за организма вещества. 

Примерите за такива вещества са различни:

 • Бактерии
 • Вируси
 • Микроби
 • Дим
 • Пушек
 • Химикали
 • Прахови частици
 • Акари
 • Плесени и мухъл
 • Цветен прашец
 • Други.

Недостатъци

До момента изглежда почти невероятно, че пречиствател на въздуха може да има недостатъци, но това в действителност е така. Сега ще отбележим някои неща, които трябва да вземете предвид при покупката на такъв уред.
Важно е да се знае, че един пречиствател за въздух може да улови частици, които се движат във въздуха. Ако тези частици са вече полепнали по определена повърхност или пода заради тежестта си, то тогава пречиствателя няма да успее да ги филтрира, тъй като те няма да минат през него. 

Освен това, за качественото пречистване на въздуха трябва да се премахнат редица частици и вещества. Според тестове и проучвания, един пречиствател на въздуха много по-успешно премахва прахови частици, отколкото газове и химикали, поради факта че те са много по-трудни за улавяне.

Някои пречистватели, като йонизаторите например, не успяват да уловят частици, а само да сменят местоположението им. Други пък отделят озон, което е противопоказно за човешкото здраве. Но за различните филтри и тяхното действие ще говорим след малко.

Видове методи за пречистване на въздуха

Всеки пречиствател за въздух използва индивидуален метод, който производителят е избрал с конкретна цел. Съществуват няколко вида филтри и методи, които се предлагат на пазара. Сега ще разгледаме всеки един в детайли.

Механични филтри

Синоним на механичен филтър е HEPA филтърът. Той използва технология, която се основава на тънки парчета влакнест материал, оформени в плисирани мрежи (тип акордеон) и вентилатор. Въздухът, който преминава през пречиствателя, се избутва от вентилатора към тези мрежи, които от своя страна се сгъват и улавят и най-малките частици.

HEPA филтрите са с доказано качество и често може да срещнете такива пречистватели да се използват в медицински заведения. Те успешно залавят 99,97% от замърсителите, които са с размер по-голям от 0.3 микрона (μm). 

За да направите сравнение, човешкото око вижда частици, по-големи от 10 μm. Това буквално означава, че технологията на филтъра позволява да се улови невидимото.

Филтри с активен въглен

Активният въглен намира редица приложения в различни сфери. Използва се за пречистване на токсини и химикали от тялото, филтриране на вода и други. Много модели пречистватели за въздух също използват филтри с активен въглен.

Порестата му структура успешно абсорбира големи количества замърсители и улавя вредни газове, химикали, дим и миризми. Между тези замърсители са и VOC/ЛОС (летливи органични съединения), които често произлизат от почистващи препарати или строителни материали. Веднъж заловени, те не могат да излязат отново навън.

Филтрите с активен въглен са много полезни за страдащите от дихателни проблеми, за децата и възрастните, при които се изисква нивото на чистота на въздуха да е високо.

Пречиствателите на въздух, които са основани само на този филтър, не се справят много добре с улавянето на прахови частици и алергени, както и с преработката на формалдехид, амоняк и азотен оксид.

Поради тази причина, съвремените пречистватели на въздух използват комбинирана технология от HEPA филтър и активен въглен.

Озонов генератор

Както името подсказва, озоновите генератори произвеждат озон. Сам по себе си обаче озонът не може да премахне частици от въздуха. Затова повечето такива пречистватели използват технологията на негативна йонизация. 

За да отстрани дадени частици във въздуха, озонът трябва да се отделя в много високи количества. Това обаче има доказан неблагоприятен ефект върху здравето на хората. Според специалисти, високите нива на озон могат да причинят астматични пристъпи или да наранят белите дробове.

Тъй като този тип генератори нямат доказани положителни ефекти, а понякога дори напротив, препоръчваме да ги избягвате.

Електронни въздухопречистватели

В категорията електронни пречистватели за въздух влизат електростатичните филтри и йонизаторите.

Електростатичните филтри се приближават по ефективност до HEPA филтрите, като технологията им е различна. Те използват електрически заряд, който зарежда новопостъпилите частици. По този начин те се прикрепят към стените на филтъра, а чистият въздух излиза от пречиствателя.

Йонизаторите отделят йони с положителни и негативни заряди, които привличат вредните замърсители и ги атакуват. При тях обаче има едно условие, че всъщност не унищожават частиците, а ги карат да натежат и по този начин те се прикрепят към близка повърхност.

Ултравиолетово противобактериално облъчване

Ултравиолетовото противобактериално облъчване е друг метод, който както при активния въглен, не се използва като единично решение за пречистване на въздуха. Обикновено се съчетава с или е допълнение на други методи.

Този метод използва UV лъчи, които имат потенциал да унищожат бактерии, вируси и микроби, когато ги облъчат. За някои от тях обаче е нужен много дълъг престой под UV лъч, за да се повлияят, което прави този метод полу-ефективен.

Хубаво е да имате предвид, че някои UV филтри трансформират кислорода и водните молекули в озон и хидроксил, а както споменахме по-горе, озонът е вреден за хората. Един добър UV филтър всъщност трябва да намали количеството на озон във въздуха, затова бъдете внимателни при избирането му.

Фотокаталитична оксидация

Методът на фотокалитичната оксидация използва два елемента - ултравиолетова радиация и вид фотокатализатор. Чрез тях се предизвиква химична реакция между различните елементи. 

Пречиствателите на въздух с такова действие спомагат за отстраняване на газови замърсители, но за сметка на това могат да имат странични ефекти, като производство на вредни за здравето химични елементи (формалдехид, азотен диоксид и др.).

Към момента няма проучване, което да е доказало, че фотокаталитичната оксидация има голям ефект при премахване на прахови частици във въздуха, дим, цветен прашец или ЛОС.

Как да тествате въздухопречиствател?

В случай че сте на място в магазин и можете да проверите функциите на пречиствателя на въздух, може да направите 2 неща. 

Проверете струята на въздуха

Пречиствателят работи на принципа на засмукване на въздух, който минава през филтрираща система и после излиза обратно през пречиствателя. Можете да проверите силата на излизащата струя въздух, за да прецените дали всичко е наред с уреда.

Ако е включен, но не усещате струята, е възможно да има някакъв проблем с устройството и да не работи правилно.

Проверете вентилатора

Работата на вентилатора също е от голямо значение по време на проверката на устройството. Опитайте се да чуете как работи. 

Ако този пречиствател за въздух работи на максимална скорост, а вентилаторът не се чува изобщо, е по-добре да не залагате на него, защото не изтегля достатъчно въздух.

В обратния случай е възможно вентилаторът да е прекалено шумен, което е индикация, че е нужно да се провери от специалист.

Какво да имате предвид, когато купувате въздухопречиствател?

Преди да изберем пречиствател за въздух и да го закупим, е необходимо да вземем няколко неща предвид. Ето ги и тях.

Каква е цената за смяната на филтрите?

Какви филтри използва пречиствателя за въздух - механични, с активен въглен или комбинация? Цената при различните видове филтри варира.

Имайте предвид, че редовната подмяна на филтрите с нови е от изключителна важност, за поддръжката на качеството на въздуха, както и за удължаване на експлоатационния живот на уреда. 

При механичните филтри се налага смяна на всеки 6 до 12 месеца, а при филтрите с активен въглен - на всеки 3 месеца. Изчислете средно какъв ще бъде разходът на година и добавете тези сметки към бюджета ви.

С какви сертификати и етикети разполага?

Преди да закупите пречиствател за въздух, проверете етикетите и сертификатите, с които разполага. Обикновено са опоменати на опаковката.

Ако видите печат AHAM Verifide, това означава, че продуктът е тестван от Асоциацията на производители за домашни електроуреди. Съкращението CADR е съпроводено с число, което представлява количеството въздух, което се пречиства от уреда в кубични футове в минута. 

Колкото по-голямо е числото, толкова по-бърз и ефективен е уредът. Най-високо качество са пречиствателите с CADR над 240. CADR се изчислява за всеки тип замърсител, така че може да срещнете и няколко различни за един и същи пречиствател на въздух.

Друго нещо, на което да обърнете внимание, е дали устройството има етикет с енергийна звезда. Те са по-енергоспестяващи от останалите и ще допринесат за по-малки месечни сметки.

Колко е голямо помещението?

Различните модели пречистватели имат определен капацитет на производителност, който е пряко свързан и с големината на помещението, в което ще бъдат поставени.

Проверете спецификациите, заложени от производителите, или изчислете сами какво ви е нужно. Правилото е, че CADR трябва да е поне ⅔ от площта на помещението, измерено във футове. Например, за помещения с площ 100 кв. фута, ще е необходим пречиствател с CADR поне 67.

Ако пък сте следвали горната стъпка и моделът има AHAM сертификат, може да разчитате, че написаното от производителя е истина.

Проверете нивата на шум

Имайте предвид, че за качественото пречистване на въздуха, ще е необходимо уредът да работи почти непрестанно. Изберете модел, който ще ви позволи да продължите нормален и необезпокояван начин на живот. 

Шумът се измерва в децибели. Колкото по-ниски са децибелите, толкова по-тихо е устройството. Също така е важно да се отбележи, че ниските степени на работа са по-тихи, отколкото високите.

Кои характеристики са добри в един пречиствател на въздух?

Моделите предлагат различни по вид характеристики. Нека да отбележим тези от тях, които имат потенциал да подобрят качеството и на въздуха и на живота ви. 

Препоръчваме да изберете пречиствател с:

 • Дистанционно управление и приложение за телефон
 • Сензори за качество на въздуха
 • Лесни за почистване и поддръжка филтри
 • Индикатор за смяна на филтър
 • Колелца за лесно преместване в друго помещение.

Кои характеристики е хубаво да избегнете?

Както вече споменахме, някои пречистватели могат да имат обратен ефект, от този, които се промотира от производителя. Затова препоръчваме да избягвате уреди, които отделят озон във въздуха.

Как да подобрите работата на пречиствателя за въздух?

След като вече сте избрали подходящия уред за пречистване на въздуха, е време да поговорим за това как може да подобрите начина му на работа дори повече.

Редовно почистване и смяна на филтрите

Проверете препоръките на производителя, както и информация за конкретния вид филтър, който устройството използва. Изпълнявайте инструкциите стриктно, за да удължите живота му и за да не нарушите качеството му на работа.

Почиствайте и сменяйте филтрите според препоръчания период, използвайте прахосмукачка или ги измийте с вода, ако позволяват тези методи. Използвайте и индикатора за смяна на филтър.

Изберете подходящо местоположение

Пречиствателите на въздух често са много по-големи, отколкото повечето хора биха очаквали. Уредът ще заеме пространство в дома ви, така че определете къде ще е подходящо да го поставите. Изберете внимателно и стаята. 

Хубаво е да се намира в помещението, в което прекарвате най-много време. Не поставяйте въздухопречиствателя на места, които са оградени или където притокът на въздух е затруднен.

Изберете правилната скорост

Разбира се, пречиствателите работят най-добре, когато са постоянно включени и то на най-висока скорост. Препоръчваме да настроите бавна скорост, когато сте в помещението, за да се насладите на тиха и приятна обстановка. Когато излизате, включете най-високата скорост. 
Това са подбраните съвети от нас и всички тези фактори ще ви помогнат да изберете най-добрите пречистватели на въздуха от замърсители.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Грижа за въздуха

Блог за грижа за въздуха | Termos.bg

Как да изберем пречиствател за въздух?

Как да изберем пречиствател за въздух? - Termos.bg

Всички знаем за предимствата на чистия въздух и неговото благотворно влияние върху човешкото здраве. Високото качество на въздуха има положителен ефект вър Всички знаем за предимствата на чистия въздух и неговото благотворно влияние върху човешкото здраве. Високото качество на въздуха има положителен ефект вър 2022-01-17T07:20:53+00:00 Как да изберем пречиствател за въздух?

<p><span style="font-weight: 400;">Всички знаем за</span><b> предимствата на чистия въздух</b><span style="font-weight: 400;"> и неговото благотворно влияние върху човешкото здраве. Високото качество на въздуха има положителен ефект върху няколко системи, включително кръвоносната и дихателната.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Според източници е възможно</span><b> нивото на замърсители във вътрешни пространства</b><span style="font-weight: 400;"> да е от 2 до 5 пъти по-голямо, отколкото навън. Ако сте запознати с тази притеснителна статистика, може би размишлявате върху това кой е </span><b>най-добрият пречиствател на въздух.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази статия ще отговорим на въпроса</span><b> как да подобрим качеството на въздуха в помещението</b><span style="font-weight: 400;"> и ще насочим вниманието ви към основните разлики между пречиствателите за въздух.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нека да започнем с най-основния въпрос.</span></p> <h2><b>Помагат ли наистина един пречиствател на въздух?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Да, пречиствателите на въздуха </span><b>помагат за подобряване на качеството на въздуха в помещението.</b><span style="font-weight: 400;"> Но нека да разгледаме въпроса малко по-подробно.</span></p> <p><i><span style="font-weight: 400;">Кои са най-добрите начини да повишите нивото на чистота? </span></i><span style="font-weight: 400;">Основните методи са два - да премахнете източниците на замърсяване от въздуха и да проветрявате редовно, за да влиза свеж такъв.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Проблемът е, че в големите и забързани градове, обикновено тези две неща се противопоставят едно на друго. Отвън, качеството на въздуха е вече ниско и когато отворите прозореца, влиза замърсен. Точно </span><b>тогава влизат в употреба и пречиствателите на въздуха.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-добрите модели пречистватели за въздух </span><b>предоставят възможността да се отървете от прахови частици, алергени, плесени и редица други неща,</b><span style="font-weight: 400;"> които могат да бъдат намерени във въздуха около нас.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се, съществуват различни уреди за пречистване на въздуха и всеки един има своите предимства и недостатъци.</span></p> <h2><b>Кои са техните предимства и недостатъци?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както преди покупка на всеки един уред, е редно да сравним положителните и отрицателните му страни. В зависимост от компонентите на устройството, то може да има различни функции и ефекти.</span></p> <h3><b>Предимства</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Най-отличителното предимство на един пречиствател за въздух е фактът, че</span><b> значително подобрява качеството на въздуха за малък период от време. </b><span style="font-weight: 400;">Това става посредством улавяне на източниците на замърсяване от въздуха.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друго предимство на уреда е </span><b>положителният ефект, който оказва върху страдащите от дихателни проблеми хора.</b><span style="font-weight: 400;"> Нещата, които обикновено задълбочават тези проблеми, са косми и козина от домашни любимци, плесени, цветен прашец и други. Пречиствателите за въздух успешно премахват тези дразнители, като </span><b>значително подобряват нивото на чистота на въздуха.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Пречиствателите постигат една по-добра и по-чиста околна среда за живеене, като премахва вредни за организма вещества.&nbsp;</span></p> <p><b>Примерите за такива вещества са различни:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Бактерии</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Вируси</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Микроби</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Дим</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Пушек</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Химикали</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Прахови частици</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Акари</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Плесени и мухъл</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Цветен прашец</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Други.</span></li> </ul> <h3><b>Недостатъци</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">До момента изглежда почти невероятно, че </span><b>пречиствател на въздуха може да има недостатъци</b><span style="font-weight: 400;">, но това в действителност е така. Сега ще отбележим някои неща, които трябва да вземете предвид при покупката на такъв уред.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">Важно е да се знае, че </span><b>един пречиствател за въздух може да улови частици, които се движат във въздуха</b><span style="font-weight: 400;">. Ако тези частици са вече полепнали по определена повърхност или пода заради тежестта си, то тогава пречиствателя няма да успее да ги филтрира, тъй като те няма да минат през него.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това, </span><b>за качественото пречистване на въздуха трябва да се премахнат редица частици и вещества</b><span style="font-weight: 400;">. Според тестове и проучвания, един пречиствател на въздуха много по-успешно премахва прахови частици, отколкото газове и химикали, поради факта че те са много по-трудни за улавяне.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои пречистватели, като </span><b>йонизаторите </b><span style="font-weight: 400;">например, не успяват да уловят частици, а само да сменят местоположението им. Други пък отделят озон, което е </span><b>противопоказно за човешкото здраве.</b><span style="font-weight: 400;"> Но за различните филтри и тяхното действие ще говорим след малко.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/12317/files/image/2022-01-17_09h13_41.png" class="aligncenter" /></span></p> <h2><b>Видове методи за пречистване на въздуха</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки пречиствател за въздух използва индивидуален метод, който производителят е избрал с конкретна цел. Съществуват </span><b>няколко вида филтри и методи, които се предлагат на пазара.</b><span style="font-weight: 400;"> Сега ще разгледаме всеки един в детайли.</span></p> <h3><b>Механични филтри</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Синоним на механичен филтър е</span><b> HEPA филтърът.</b><span style="font-weight: 400;"> Той използва технология, която се основава на тънки парчета влакнест материал, оформени в плисирани мрежи (тип акордеон) и вентилатор. Въздухът, който преминава през пречиствателя, се избутва от вентилатора към тези мрежи, които от своя страна се </span><b>сгъват и улавят и най-малките частици.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">HEPA филтрите са с </span><b>доказано качество</b><span style="font-weight: 400;"> и често може да срещнете такива пречистватели да се използват в медицински заведения. Те успешно</span><b> залавят 99,97% от замърсителите, които са с размер по-голям от 0.3 микрона (&mu;m).&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да направите сравнение, човешкото око вижда частици, по-големи от 10 &mu;m. Това буквално означава, че </span><b>технологията на филтъра позволява да се улови невидимото.</b></p> <h3><b>Филтри с активен въглен</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Активният въглен намира редица приложения в различни сфери. Използва се за </span><b>пречистване на токсини и химикали от тялото</b><span style="font-weight: 400;">, филтриране на вода и други. Много модели пречистватели за въздух също използват филтри с активен въглен.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Порестата му структура </span><b>успешно абсорбира големи количества замърсители </b><span style="font-weight: 400;">и улавя вредни газове, химикали, дим и миризми. Между тези замърсители са и VOC/ЛОС (летливи органични съединения), които често произлизат от почистващи препарати или строителни материали. Веднъж заловени, те не могат да излязат отново навън.</span></p> <p><b>Филтрите с активен въглен са много полезни за страдащите от дихателни проблеми</b><span style="font-weight: 400;">, за децата и възрастните, при които се изисква нивото на чистота на въздуха да е високо.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Пречиствателите на въздух, които са основани само на този филтър, </span><b>не се справят много добре с улавянето на прахови частици и алерген</b><span style="font-weight: 400;">и, както и с преработката на формалдехид, амоняк и азотен оксид.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Поради тази причина, съвремените пречистватели на въздух използват комбинирана технология от HEPA филтър и активен въглен.</span></p> <h3><b>Озонов генератор</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Както името подсказва, </span><b>озоновите генератори произвеждат озон</b><span style="font-weight: 400;">. Сам по себе си обаче озонът не може да премахне частици от въздуха. Затова повечето такива пречистватели </span><b>използват технологията на негативна йонизация.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да отстрани дадени частици във въздуха,</span><b> озонът трябва да се отделя в много високи количества.</b><span style="font-weight: 400;"> Това обаче има доказан неблагоприятен ефект върху здравето на хората. Според специалисти, </span><b>високите нива на озон могат да причинят астматични пристъпи </b><span style="font-weight: 400;">или да наранят белите дробове.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тъй като този тип генератори нямат доказани положителни ефекти, а понякога дори напротив, препоръчваме да ги избягвате.</span></p> <h3><b>Електронни въздухопречистватели</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">В категорията електронни пречистватели за въздух влизат електростатичните филтри и йонизаторите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Електростатичните филтри се </span><b>приближават по ефективност до HEPA филтрите,</b><span style="font-weight: 400;"> като технологията им е различна. Те използват електрически заряд, който зарежда новопостъпилите частици. По този начин </span><b>те се прикрепят към стените на филтъра, а чистият въздух излиза от пречиствателя.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Йонизаторите отделят йони с положителни и негативни заряди, които привличат вредните замърсители и ги атакуват. При тях обаче има едно условие, че</span><b> всъщност не унищожават частиците, а ги карат да натежат</b><span style="font-weight: 400;"> и по този начин те се прикрепят към близка повърхност.</span></p> <h3><b>Ултравиолетово противобактериално облъчване</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ултравиолетовото противобактериално облъчване е друг метод, който както при активния въглен, не се използва като единично решение за пречистване на въздуха. Обикновено се съчетава с или е допълнение на други методи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Този метод </span><b>използва UV лъчи, които имат потенциал да унищожат бактерии, вируси и микроби</b><span style="font-weight: 400;">, когато ги облъчат. За някои от тях обаче е нужен много дълъг престой под UV лъч, за да се повлияят, което прави този метод полу-ефективен.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Хубаво е да имате предвид, че </span><b>някои UV филтри трансформират кислорода и водните молекули в озон и хидроксил</b><span style="font-weight: 400;">, а както споменахме по-горе, озонът е вреден за хората. Един добър UV филтър всъщност трябва да намали количеството на озон във въздуха, затова бъдете внимателни при избирането му.</span></p> <h3><b>Фотокаталитична оксидация</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Методът на фотокалитичната оксидация използва два елемента -</span><b> ултравиолетова радиация и вид фотокатализатор.</b><span style="font-weight: 400;"> Чрез тях се предизвиква химична реакция между различните елементи.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Пречиствателите на въздух с такова действие </span><b>спомагат за отстраняване на газови замърсители,</b><span style="font-weight: 400;"> но за сметка на това могат да имат странични ефекти, като производство на вредни за здравето химични елементи (формалдехид, азотен диоксид и др.).</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Към момента няма проучване, което да е доказало, че </span><b>фотокаталитичната оксидация има голям ефект при премахване на прахови частици </b><span style="font-weight: 400;">във въздуха, дим, цветен прашец или ЛОС.</span></p> <h2><b>Как да тествате въздухопречиствател?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">В случай че сте на място в магазин и можете да проверите функциите на пречиствателя на въздух, може да направите 2 неща.&nbsp;</span></p> <h3><b>Проверете струята на въздуха</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Пречиствателят </span><b>работи на принципа на засмукване на въздух,</b><span style="font-weight: 400;"> който минава през филтрираща система и после излиза обратно през пречиствателя. Можете да </span><b>проверите силата на излизащата струя въздух</b><span style="font-weight: 400;">, за да прецените дали всичко е наред с уреда.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако е включен, но не усещате струята, е възможно да има някакъв проблем с устройството и да не работи правилно.</span></p> <h3><b>Проверете вентилатора</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Работата на вентилатора също е от голямо значение по време на </span><b>проверката на устройството.</b><span style="font-weight: 400;"> Опитайте се да чуете как работи.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако този пречиствател за въздух работи на максимална скорост, а вентилаторът не се чува изобщо, е по-добре да не залагате на него, защото </span><b>не изтегля достатъчно въздух.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В обратния случай е възможно вентилаторът да е прекалено шумен, което е индикация, че е нужно да се провери от специалист.</span></p> <h2><b>Какво да имате предвид, когато купувате въздухопречиствател?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да изберем пречиствател за въздух и да го закупим, е необходимо да вземем няколко неща предвид. Ето ги и тях.</span></p> <h3><b>Каква е цената за смяната на филтрите?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Какви филтри използва пречиствателя за въздух -</span><i><span style="font-weight: 400;"> механични, с активен въглен или комбинация? </span></i><span style="font-weight: 400;">Цената при различните видове филтри варира.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Имайте предвид, че </span><b>редовната подмяна на филтрите с нови е от изключителна важност, </b><span style="font-weight: 400;">за поддръжката на качеството на въздуха, както и за удължаване на експлоатационния живот на уреда.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При механичните филтри се </span><b>налага смяна на всеки 6 до 12 месеца</b><span style="font-weight: 400;">, а при филтрите с активен въглен - </span><b>на всеки 3 месеца. </b><span style="font-weight: 400;">Изчислете средно какъв ще бъде разходът на година и добавете тези сметки към бюджета ви.</span></p> <h3><b>С какви сертификати и етикети разполага?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да закупите пречиствател за въздух,</span><b> проверете етикетите и сертификатите, с които разполага.</b><span style="font-weight: 400;"> Обикновено са опоменати на опаковката.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако видите печат </span><b>AHAM Verifide, </b><span style="font-weight: 400;">това означава, че продуктът е тестван от Асоциацията на производители за домашни електроуреди. Съкращението </span><b>CADR</b><span style="font-weight: 400;"> е съпроводено с число, което представлява количеството въздух, което се пречиства от уреда в кубични футове в минута.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Колкото по-голямо е числото, толкова по-бърз и ефективен е уредът. </span><b>Най-високо качество са пречиствателите с CADR над 240. </b><span style="font-weight: 400;">CADR се изчислява за всеки тип замърсител, така че може да срещнете и няколко различни за един и същи пречиствател на въздух.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друго нещо, на което да обърнете внимание, е </span><b>дали устройството има етикет с енергийна звезда</b><span style="font-weight: 400;">. Те са по-енергоспестяващи от останалите и ще допринесат за по-малки месечни сметки.</span></p> <h3><b>Колко е голямо помещението?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Различните модели пречистватели имат определен капацитет на производителност, който е пряко свързан и с големината на помещението, в което ще бъдат поставени.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Проверете спецификациите, заложени от производителите, или изчислете сами какво ви е нужно. Правилото е, че </span><b>CADR трябва да е поне ⅔ от площта на помещението, измерено във футове. </b><span style="font-weight: 400;">Например, за помещения с площ 100 кв. фута, ще е необходим пречиствател с CADR поне 67.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако пък сте следвали горната стъпка и моделът има </span><b>AHAM сертификат,</b><span style="font-weight: 400;"> може да разчитате, че написаното от производителя е истина.</span></p> <h3><b>Проверете нивата на шум</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Имайте предвид, че за</span><b> качественото пречистване на въздуха,</b><span style="font-weight: 400;"> ще е необходимо уредът да работи почти непрестанно. Изберете модел, който ще ви позволи да продължите нормален и необезпокояван начин на живот.&nbsp;</span></p> <p><b>Шумът се измерва в децибели.</b><span style="font-weight: 400;"> Колкото по-ниски са децибелите, толкова по-тихо е устройството. Също така е важно да се отбележи, че</span><b> ниските степени на работа са по-тихи, отколкото високите.</b></p> <h2><b>Кои характеристики са добри в един пречиствател на въздух?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Моделите предлагат различни по вид характеристики. Нека да отбележим тези от тях, които имат потенциал да подобрят качеството и на въздуха и на живота ви.&nbsp;</span></p> <p><b>Препоръчваме да изберете пречиствател с:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Дистанционно управление и приложение за телефон</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Сензори за качество на въздуха</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Лесни за почистване и поддръжка филтри</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Индикатор за смяна на филтър</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Колелца за лесно преместване в друго помещение.</span></li> </ul> <h2><b>Кои характеристики е хубаво да избегнете?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както вече споменахме, </span><b>някои пречистватели могат да имат обратен ефект,</b><span style="font-weight: 400;"> от този, които се промотира от производителя. Затова препоръчваме да избягвате уреди, които отделят озон във въздуха.</span></p> <h2><b>Как да подобрите работата на пречиствателя за въздух?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">След като вече сте избрали подходящия уред за пречистване на въздуха, е време да поговорим за това как може да подобрите начина му на работа дори повече.</span></p> <h3><b>Редовно почистване и смяна на филтрите</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Проверете препоръките на производителя, както и информация за конкретния вид филтър, който устройството използва. </span><b>Изпълнявайте инструкциите стриктно</b><span style="font-weight: 400;">,</span><b> за да удължите живота му </b><span style="font-weight: 400;">и за да не нарушите качеството му на работа.</span></p> <p><b>Почиствайте и сменяйте филтрите според препоръчания период,</b><span style="font-weight: 400;"> използвайте прахосмукачка или ги измийте с вода, ако позволяват тези методи. Използвайте и индикатора за смяна на филтър.</span></p> <h3><b>Изберете подходящо местоположение</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Пречиствателите на въздух често са много по-големи, отколкото повечето хора биха очаквали. Уредът ще заеме пространство в дома ви, така че</span><b> определете къде ще е подходящо да го поставите.</b><span style="font-weight: 400;"> Изберете внимателно и стаята.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Хубаво е да се </span><b>намира в помещението, в което прекарвате най-много време</b><span style="font-weight: 400;">. Не поставяйте въздухопречиствателя на места, които са оградени или където притокът на въздух е затруднен.</span></p> <h3><b>Изберете правилната скорост</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се, пречиствателите работят най-добре, когато са </span><b>постоянно включени и то на най-висока скорост. </b><span style="font-weight: 400;">Препоръчваме да настроите бавна скорост, когато сте в помещението, за да се насладите на тиха и приятна обстановка. Когато излизате, включете най-високата скорост.&nbsp;</span><br /><span style="font-weight: 400;">Това са подбраните съвети от нас и всички тези фактори ще ви помогнат да</span><b> изберете най-добрите пречистватели на въздуха от замърсители. </b></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки