Меню
Меню
Как да изберем правилния вид конвектор за дома?

10.01.2022 06:52:01

Как да изберем правилния вид конвектор за дома?

Изборът на отоплителен метод е достатъчно труден сам по себе си, като трябва да се вземат предвид редица фактори. Първоначалната инвестиция, разходът на енергия и бързината на затопляне са само някои от тях. 

Но какво да направим след като сме се спрели на електрически конвектор? Отново попадаме на голямо разнообразие, различни производители и фактори. В тази статия ще ви помогнем да си отговорите на въпроса “Как да изберем правилния вид конвектор за дома?”

На какво да обърнем внимание ?

Преди да направите финалния избор и покупка е важно да имате достатъчно информация за предимствата, недостатъците и функциите на дадения уред за отопление. 

Най-важните характеристики на устройството, на които трябва да обърнете внимание, са следните:

 • Мощност на електрическия конвектор за отопление и отдаване на топлина
 • Начин на поставяне или монтаж
 • Вид нагревателни елементи
 • Особености на конструкцията на отоплителния уред
 • Видове термостати
 • Безопасно ли е ползването на електрически конвектор?
 • Има ли допълнителни функции и какви.

След като знаем това, нека да навлезем по-подробно във всяка една тема поотделно.

Мощност на електрическия конвектор за отопление и отдаване на топлина

Всички електроуреди разполагат с различни нива на мощност, като отоплителните уреди имат определен капацитет на скоростта, с която могат да затоплят температурата в дадено помещение.

Мощността се измерва в киловати (kW). Това е важно нещо, на което да обърнете внимание при избора на конвектор. Необходимо е да изберете конвектор с такава мощност, която да има способността да затопли къщата ви бързо и ефективно.

Ако разполагате с огромно помещение, а заложите на конвектор с ниска мощност, най-вероятно ще останете разочаровани, стаята ще е хладна, а сметките ви за ток ще се покачат.

По-високата стойност на kW означава по-бърза работа и затопляне. Основно правило, което препоръчваме да следвате, е 10-12 кв.м. се отопляват успешно с 1 kW (1000 W) мощност. 

Така ще гарантирате качестено отопление. В случай че използвате конвектора като вторичен източник на топлина, за същите квадратни метри, намалете мощността на половина. В случая това е 0.5 kW.

Начин на поставяне или монтаж

Може да изберете устройство въз основа на мястото, където желаете да го поставите и начинът на монтаж. Един конвектор може да се монтира на стената, на стойки за подова инсталация или комбинация от двете. Друг вариант е основното тяло да е скрито в пода, а на повърхността да се вижда само решетъчна форма.

Стенни конвектори

Някои електрически конвектори имат възможност за инсталиране на стена. Чрез този монтаж на устройството определено се спестява място в стаята. Закрепят се на около 10-15 см над пода за максимална ефективност, поради тежестта на студения въздух. 

Подходящи са за хора с деца и домашни любимци, тъй като не запълват пространството и намалят риска от наранявания. Необходимо е да се отбележи, че трябва да осигурите източник на електричество наблизо. 

Подови конвектори

Преимуществото на подовите конвектори, е че могат да се местят и да се използват в различни помещения, в зависимост от необходимостта. Може да използвате и специални крачета на колелца, които да направят преместването още по-лесно и удобно. 

Комбинация

Съществуват и конвектори, които са подходящи за два вида монтаж - за стенен и за подов. Те биха били подходящи за всеки случаи и може спокойно да заложите на тях, дори и за момента да не сте сигурни по какъв начин желаете да монтирате бъдещия си конвектор.

Вид нагревателни елементи

Конвекторите могат да използват 3 различни типа нагревателни елементи. За да изберете подходящия, тук ще обсъдим видовете и техните характеристики. Нагревателният елемент се намира в долната част на конвектора. Той е отговорен за нагряване на преминаващия студен въздух.

Иглов нагревателен елемент

Този тип нагревател се отличава с бързо затопляне, но кратък експлоатационен живот. Не е подходящ за мокри помещения, тъй като не разполага с предпазител от водни пръски и може потенциално да бъде опасен. Те са най-евтини от трите вида.

Тръбен нагревателен елемент

Електрически конвектори с такива нагреватели са на достъпна цена и имат по-дълъг живот от тези с иглов елемент. Могат да бъдат по-шумни при включване.

Монолитен нагревателен елемент

Той е най-ефективен от трите вида и най-траен. Поради тази причина и цената му е по-висока. Има много добра защита и е подходящ за отопление на мокри помещения.

Особености на конструкцията на отоплителния уред

Повечето електрически конвектори са леки, мобилни и с компактен размер. Друга характерстика на един електрически конвектор е, че в долната си част разполага с нагревателен елемент, съответно иглов, тръбен или монолитен, както споменахме по-горе.

Разчита на принципа на конвекцията, който е следният:

 • Студеният, тежък въздух е по-близо до земята и минава през нагревателния елемент.
 • Нагревателният елемент затопля въздуха, който след това се изкачва нагоре през решетка.
 • Процесът се повтаря.

В горната си част, конвекторът разполага с тип решетка, през която топлият въздух преминава и се качва към тавана. Наклонът на решетката и ламелите също има значение. Ако той е 45 градуса, това подобрява процеса на затопляне на въздуха, като го прави по-бърз.

Видове термостати

Регулаторът на температурата в конвекторите се нарича термостат. Термостатът може да бъде механичен или електронен. За да изберете конвектор, е необходимо да се запознаете със спецификите на устройството, неговите приложения и плюсове. 

Също така е редно да имате предвид къде точно искате да използвате конвектора - в къща на село, за голям балкон, малка стая в изолиран апартамент и т.н.

Механичен термостат

Механичният термостат използва по-базова технология, отколкото електронния. От гледна точка на енергоспестяване не е толкова ефективен, колкото електронния. За сметка на това се отличава с дълъг експлоатационен живот и издръжливост. 

Разполага с няколко степени на скорост на работа. При механичния термостат не се задава конкретна температура, която уредът да поддържа.

Препоръчва се за отопление на помещения, които не се използват толкова често и не изискват специфични настройки. Например, ако имате къща на село, която посещавате през уикенд, може да заложите на конвектор с механичен термостат.

Електронен термостат

Електронният термостат, от друга страна, предлага висока прецизност на работа и множество настройки, които може да зададете.

Разполага с електронен дисплей, може да конкретизирате желани градуси, а конвекторът ще работи с отклонение до 0.1 градуса от зададената температура.

Подходящи са за помещения, които се използват всекидневно.

Безопасно ли е ползването на електрически конвектор?

Електрическите конвектори са много безопасни устройства за ползване.

Те не вредят на здравето на хората, които са в помещението, тъй като не изгарят кислорода и не намаляват влажността на въздуха. Поради начина на работа на устройството, няма и опасност от кожни изгаряния.

Освен липсата на негативен ефект върху здравето, е редно да се презастраховаме и в екстремни случаи, като електрически удар или наводнение. Може да изберете вид електрически конвектор за отопление, който да разполага с някоя от следните характеристики, за да предотвратите потенциална опасност.

Те са :

 • Изключване при падане/хоризонтално положение (индекс IP)
 • Влагоустойчивост и защита от водни пръски
 • Защита от токов удар (най-малко степен 2).

Има ли допълнителни функции и какви ?

Модерните конвектори могат да имат набор от допълнителни функции, които да подобрят уюта в стаята и икономичността на отопление. Необходимо е първо да определите какви са вашите нужди, както и нуждите на стаята, която ще отоплявате. 

След това може да сортирате конвекторите по следните функции:

 • Вентилатор - ако конвекторът разполага с вграден вентилатор, това ще позволи по-бързо затопляне на помещението.
 • Йонизатор - помага за пречистване на въздуха и елиминиране на вредни частици.
 • Защита от деца - характеризира се със заключване на бутоните за по-голяма безопасност.
 • Дневно или седмично програмиране - може да зададете конкретни настройки, в зависимост от това кой ден или седмица е.
 • Почасово включване и режими - може да затоплите стаята преди да се приберете от работа и да изключите конвектора от разстояние.
 • Eco режим - енергоспестяващ режим, с позитивно влияние на околната среда.
 • Функция “Отворен прозорец” - променя начина на работа, когато усети, че има отворен прозорец.
 • Boost функция - ускорява затоплянето при първоначално включване.
 • Функция против замръзване - в неизползвани или студени помещения уредът се включва автоматично, когато температурата падне под определени градуси.

Защита от прегряване - уредът се изключва, когато температурата му надвиши определени градуси.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Отоплителни уреди

Блог за отоплителни уреди | Termos.bg

Как да изберем правилния вид конвектор за дома?

Как да изберем правилния вид конвектор за дома? - Termos.bg

Понякога е трудно да вземем правилно решение за отопление. Термос ще ви помогне да си отговорите на въпроса "Как да изберем правилния вид конвектор за дома?" Понякога е трудно да вземем правилно решение за отопление. Термос ще ви помогне да си отговорите на въпроса "Как да изберем правилния вид конвектор за дома?" 2022-01-10T06:52:07+00:00 Как да изберем правилния вид конвектор за дома?

<p><b>Изборът на отоплителен метод</b><span style="font-weight: 400;"> е достатъчно труден сам по себе си, като трябва да се вземат предвид редица фактори. Първоначалната инвестиция, разходът на енергия и бързината на затопляне са само някои от тях.&nbsp;</span></p> <p><i><span style="font-weight: 400;">Но какво да направим след като сме се спрели на </span></i><b><i>електрически конвектор</i></b><i><span style="font-weight: 400;">?</span></i><span style="font-weight: 400;"> Отново попадаме на голямо разнообразие, различни производители и фактори. В тази статия ще ви помогнем да си отговорите на въпроса </span><i><span style="font-weight: 400;">&ldquo;Как да изберем правилния вид конвектор за дома?&rdquo;</span></i></p> <h2><b>На какво да обърнем внимание ?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да направите финалния избор и покупка е важно да имате достатъчно информация за предимствата, недостатъците и функциите на дадения уред за отопление.&nbsp;</span></p> <p><b>Най-важните характеристики на устройството, на които трябва да обърнете внимание, са следните:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Мощност на електрическия конвектор за отопление и отдаване на топлина</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Начин на поставяне или монтаж</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Вид нагревателни елементи</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Особености на конструкцията на отоплителния уред</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Видове термостати</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Безопасно ли е ползването на електрически конвектор?</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Има ли допълнителни функции и какви.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">След като знаем това, нека да навлезем по-подробно във всяка една тема поотделно.</span></p> <h2><b>Мощност на електрическия конвектор за отопление и отдаване на топлина</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Всички електроуреди разполагат с различни нива на мощност, като</span><b> отоплителните уреди имат определен капацитет на скоростта</b><span style="font-weight: 400;">, с която могат да затоплят температурата в дадено помещение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Мощността се измерва в </span><b>киловати (kW).</b><span style="font-weight: 400;"> Това е важно нещо, на което да обърнете внимание при избора на конвектор. Необходимо е да изберете конвектор с такава мощност, която да има </span><b>способността да затопли къщата ви бързо и ефективно.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако разполагате с огромно помещение, а заложите на конвектор с ниска мощност, най-вероятно ще останете разочаровани, стаята ще е хладна, а сметките ви за ток ще се покачат.</span></p> <p><b>По-високата стойност на kW означава по-бърза работа и затопляне.</b><span style="font-weight: 400;"> Основно правило, което препоръчваме да следвате, е 10-12 кв.м. се отопляват успешно с 1 kW (1000 W) мощност.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така ще гарантирате качестено отопление. В случай че използвате конвектора като вторичен източник на топлина, за същите квадратни метри, намалете мощността на половина. В случая това е </span><b>0.5 kW.</b></p> <h2><b>Начин на поставяне или монтаж</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Може да изберете устройство въз основа на </span><b>мястото, където желаете да го поставите и начинът на монтаж.</b><span style="font-weight: 400;"> Един конвектор може да се монтира на стената, на стойки за подова инсталация или комбинация от двете. Друг вариант е</span><b> основното тяло да е скрито в пода</b><span style="font-weight: 400;">, а на повърхността да се вижда само решетъчна форма.</span></p> <h3><b>Стенни конвектори</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Някои електрически конвектори имат </span><b>възможност за инсталиране на стена.</b><span style="font-weight: 400;"> Чрез този монтаж на устройството определено се спестява място в стаята. Закрепят се на </span><b>около 10-15 см над пода</b><span style="font-weight: 400;"> за максимална ефективност, поради тежестта на студения въздух.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Подходящи са за хора с деца и домашни любимци, тъй като</span><b> не запълват пространството и намалят риска от наранявания.</b><span style="font-weight: 400;"> Необходимо е да се отбележи, че трябва да осигурите източник на електричество наблизо.&nbsp;</span></p> <h3><b>Подови конвектори</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преимуществото на подовите конвектори, е че </span><b>могат да се местят и да се използват в различни помещения</b><span style="font-weight: 400;">, в зависимост от необходимостта. Може да използвате и специални крачета на колелца, които да направят преместването още по-лесно и удобно.&nbsp;</span></p> <h3><b>Комбинация</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Съществуват и конвектори, които са подходящи за </span><b>два вида монтаж - за стенен и за подов.</b><span style="font-weight: 400;"> Те биха били подходящи за всеки случаи и може спокойно да заложите на тях, дори и за момента да не сте сигурни по какъв начин желаете да монтирате бъдещия си конвектор.</span></p> <h2><b>Вид нагревателни елементи</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Конвекторите могат да използват 3 различни типа нагревателни елементи. За да изберете подходящия, тук ще обсъдим видовете и техните характеристики. </span><b>Нагревателният елемент се намира в долната част на конвектора. </b><span style="font-weight: 400;">Той е отговорен за нагряване на преминаващия студен въздух.</span></p> <h3><b>Иглов нагревателен елемент</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Този тип нагревател се </span><b>отличава с бързо затопляне, но кратък експлоатационен живот</b><span style="font-weight: 400;">. Не е подходящ за мокри помещения, тъй като не разполага с предпазител от водни пръски и </span><b>може потенциално да бъде опасен</b><span style="font-weight: 400;">. Те са най-евтини от трите вида.</span></p> <h3><b>Тръбен нагревателен елемент</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Електрически конвектори с такива нагреватели са </span><b>на достъпна цена и имат по-дълъг живот от тези с иглов елемент. </b><span style="font-weight: 400;">Могат да бъдат по-шумни при включване.</span></p> <h3><b>Монолитен нагревателен елемент</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Той е </span><b>най-ефективен от трите вида и най-траен</b><span style="font-weight: 400;">. Поради тази причина и цената му е по-висока. Има много добра защита и е подходящ за отопление на мокри помещения.</span></p> <h2><b>Особености на конструкцията на отоплителния уред</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Повечето електрически конвектори са леки, мобилни и с компактен размер. Друга характерстика на един електрически конвектор е, че </span><b>в долната си част разполага с нагревателен елемент, </b><span style="font-weight: 400;">съответно иглов, тръбен или монолитен, както споменахме по-горе.</span></p> <p><b>Разчита на принципа на конвекцията, който е следният:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Студеният, тежък въздух е по-близо до земята и минава през нагревателния елемент.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Нагревателният елемент затопля въздуха, който след това се изкачва нагоре през решетка.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Процесът се повтаря.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">В горната си част,</span><b> конвекторът разполага с тип решетка</b><span style="font-weight: 400;">, през която топлият въздух преминава и се качва към тавана. Наклонът на решетката и ламелите също има значение. Ако той е </span><b>45 градуса</b><span style="font-weight: 400;">, това подобрява процеса на затопляне на въздуха, като го прави по-бърз.</span></p> <h2><b>Видове термостати</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Регулаторът на температурата в конвекторите се нарича термостат.</span><b> Термостатът може да бъде механичен или електронен.</b><span style="font-weight: 400;"> За да изберете конвектор, е необходимо да се запознаете със спецификите на устройството, неговите приложения и плюсове.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така е редно да имате предвид къде точно искате да използвате конвектора - </span><i><span style="font-weight: 400;">в къща на село, за голям балкон, малка стая в изолиран апартамент и т.н.</span></i></p> <h3><b>Механичен термостат</b></h3> <p><b>Механичният термостат използва по-базова технология,</b><span style="font-weight: 400;"> отколкото електронния. От гледна точка на енергоспестяване не е толкова ефективен, колкото електронния. За сметка на това се</span><b> отличава с дълъг експлоатационен живот и издръжливост.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разполага с няколко степени на скорост на работа. При механичния термостат не се задава конкретна температура, която уредът да поддържа.</span></p> <p><b>Препоръчва се за отопление на помещения, които не се използват толкова често</b><span style="font-weight: 400;"> и не изискват специфични настройки. Например, ако имате къща на село, която посещавате през уикенд, може да заложите на конвектор с механичен термостат.</span></p> <h3><b>Електронен термостат</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Електронният термостат, от друга страна, предлага </span><b>висока прецизност на работа и множество настройки, които може да зададете.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разполага с електронен дисплей, може да конкретизирате желани градуси, а </span><b>конвекторът ще работи с отклонение до 0.1 градуса от зададената температура.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Подходящи са за помещения, които се използват всекидневно.</span></p> <h2><b>Безопасно ли е ползването на електрически конвектор?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Електрическите конвектори са</span><b> много безопасни устройства за ползване.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Те не вредят на здравето на хората, които са в помещението, тъй като</span><b> не изгарят кислорода и не намаляват влажността на въздуха</b><span style="font-weight: 400;">. Поради начина на работа на устройството, няма и опасност от кожни изгаряния.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен липсата на негативен ефект върху здравето, е редно да се презастраховаме и в екстремни случаи, като електрически удар или наводнение. Може да изберете </span><b>вид електрически конвектор за отопление,</b><span style="font-weight: 400;"> който да разполага с някоя от следните характеристики, за да предотвратите потенциална опасност.</span></p> <p><b>Те са :</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Изключване при падане/хоризонтално положение (индекс IP)</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Влагоустойчивост и защита от водни пръски</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Защита от токов удар (най-малко степен 2).</span></li> </ul> <h2><b>Има ли допълнителни функции и какви ?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Модерните конвектори могат да имат </span><b>набор от допълнителни функции, които да подобрят уюта в стаята и икономичността на отопление.</b><span style="font-weight: 400;"> Необходимо е първо да определите какви са вашите нужди, както и нуждите на стаята, която ще отоплявате.&nbsp;</span></p> <p><b>След това може да сортирате конвекторите по следните функции:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Вентилатор </b><span style="font-weight: 400;">- ако конвекторът разполага с вграден вентилатор, това ще позволи по-бързо затопляне на помещението.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Йонизатор </b><span style="font-weight: 400;">- помага за пречистване на въздуха и елиминиране на вредни частици.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Защита от деца</b><span style="font-weight: 400;"> - характеризира се със заключване на бутоните за по-голяма безопасност.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Дневно или седмично програмиране </b><span style="font-weight: 400;">- може да зададете конкретни настройки, в зависимост от това кой ден или седмица е.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Почасово включване и режими </b><span style="font-weight: 400;">- може да затоплите стаята преди да се приберете от работа и да изключите конвектора от разстояние.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Eco режим</b><span style="font-weight: 400;"> - енергоспестяващ режим, с позитивно влияние на околната среда.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Функция &ldquo;Отворен прозорец&rdquo; </b><span style="font-weight: 400;">- променя начина на работа, когато усети, че има отворен прозорец.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Boost функция </b><span style="font-weight: 400;">- ускорява затоплянето при първоначално включване.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>Функция против замръзване </b><span style="font-weight: 400;">- в неизползвани или студени помещения уредът се включва автоматично, когато температурата падне под определени градуси.</span></li> </ul> <p><b>Защита от прегряване</b><span style="font-weight: 400;"> - уредът се изключва, когато температурата му надвиши определени градуси.</span></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки