Меню
Меню
Как да изберем климатик?

05.09.2019 14:16:42

Как да изберем климатик?

Какви видове климатици съществуват, какво да търсите при избора и кои характеристики са най-важни?

 

Отдавна вече се предлагат само инверторни климатици, поради значително по-високата ефективност, комфорт и разширен температурен диапазон на работа. Вероятно вече притежавате климатик или употребявате такъв в офиса и сте чували за "стенен климатик", "хиперинверторен климатик" или "подов климатик".

 
“Преди да поръчате климатик е добре да се запознаете с основните типове климатици и техните предимства и недостатъци.”
 

Основни типове инверторни сплит системи

Когато говорим за климатици, често се среща понятието сплит система. Името идва от ангйлийската дума "split" - разделен, разделям. При климатиците сплит система, означава, че системата е разделена на два модула - вътрешно тяло и външно тяло.

Има различни видове сплит системи:

 
 
Типове климатици

1. Сплит система за стенен монтажсе монтира високо на стената, като е необходимо да има разстояние от тавана минимум 10 см, а от всяка страна минумум 5 см за да може да се отваря капака за почистване на филтрите, както и да циркулира свободно въздуха. Това е най-разпространения тип климатик, защото тази част от стените обикновена е свободна от шкафове, техника или други предмети.

2. Сплит система подов тип се монтира на стената близо до пода. Подходяща е за монтаж под прозорец. Осигурява равномерно разпределяне на топлия въздух по пода, като допринася за комфорт и топлина от към краката.

3. Сплит система таванен тип се монтира на тавана. Тези системи често са с висока мощност и са предпочитани за търговски помещения. Осигуряват насочване на въздуха от тавана към пода.

4. Сплит система касетъчен тип се монтира в окачен таван. Има няколко типа касетъчни климатици:

  • Еднопътна касета - има само 1 клапа и насочва въздуха в 1 посока

  • Двупътна касета - има 2 клапи и насочва въздуха в 2 посоки

  • Четирипътна касета - има 4 клапи и насочва въздуха в 4 посоки. Това е най-разпространения и предпочитан тип, защото насочва въздуха равномерно в 4 посоки. Има вътрешни тела с размер 60 х 60 см (мини тип), който се вгражда идеално в пано от таван тип Армстронг (познат като растерен таван). Стандартния размер на вътрешните тела е 90х90 см.

5. Сплит система канален тип се монтира в окачен таван, като се използват въздуховоди за отвеждане на въздуха. Накрая въздухова завършва с решетка . Хотелите предпочитат този тип системи, защото дискретно се вписват в интериора. Може да се свържат някоко въздуховада, така че въздуха да се разпредели от няколко места в помещението.

6. Сплит система колонен тип се монтира на пода. Вътрешното тяло наподобява колона (някои го оприличават на хладилник). Голямата мощност, както и вградения нагревател във вътрешното тяло го правят предпочитан за търговски помещения, конгресни зали, фитнес центрове.

7. Мултисплит системи - явяват се като разновидност на сплит системите. Към едно външно тяло се включват две или повече вътрешни тела. При това вътрешните тела могат да бъдат както различни мощности така и различни типове. Спорно е преимуществото на този тип системи, защото те изискват доста по скъп монтаж, тръбните пътища са по-дълги, освен това при отказ на външното тяло, спира цялата система, всички вътрешни тела. Богатия набор от различни типове вътрешни тела е преимущество на сплит и мултисплит системите: стенни, канални, касетъчни и подови.

 

Климатик в дома

 
 
 
Климатик в дома
 

Купуваме климатик за две основни нужди:

 

охлаждане или отопление на въздуха за постигане на оптимален комфорт;

филтриране на въздуха и защита от прах, козина на домашни любимци, микроби и други неща.

Различните климатици го постигат по различен начин, но дори и да изберете най-скъпия модел, не забравяйте, че важно за постигане на комфорта е задаването на правилните параметри на работа. Например, ако настройката на температурата и силата на вентилатора са неправилни, няма да получите оптимална температура и приятно охлаждане, а дори може да настинете през лятото. Много потребители се оплакват от това. Ето защо трябва да сте по-внимателни към настройките.

 

Наличието на филтри също има някои нюанси, например честотата на тяхното почистване и замяна. Някои филтри трябва да бъдат почистване всеки месец, а други могат  да издържат по-дълго. Но ако изобщо не ги почиствате, вместо да се предпазите от микроорганизми, ще получите нови: гъбички и мухъл - често се задържат в мръсните филтри. От тук е възможно не само да настинете, но и да се сдобиете с респираторни заболявания и усложнения.

 

Един от недостатъците на климатика е намаляването на влажността в помещението до около 20%. Затова е добре да има овлажнител в помещението, който поддържа оптималната влажност и предпазва от заболявания на дихателните пътища.

 
Не стойте под директния поток на студения въздух от климатика, в противен случай ще получите мускулно схващане и настинка.
 

Избор на климатик с правилната мощност

 

Каква мощност е необходима да бъде климатика е първото нещо, което ще ви попитат в магазина или на уеб сайта на търговеца. Мощността оказва влияние върху скоростта на охлаждане и отопление и изчисленията й зависят от няколко показателя: квадратурата на помещението, в което ще бъде разположено устройството, броя на живеещите, височината на таваните и др. Приблизителното изчисление предполага използването на 1 kW мощност (в режим охлаждане) за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. Ако обаче други устройства, като телевизор, радио, компютър или друго нещо работят едновременно с климатика, изчислението на мощността за същата площ се увеличава до 1,5 kW.

В режим отопление, трябва да предвидите минимум 1.5 kW мощност за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление други особености на помещението могат да повлиаят на необходимата мощност - голямо остъкление, етажност (първи или последен етаж), наличие на повече от една външна стена, липса на изолация на помещението и пр. В случай, че един или повече от изброените компоненти присъства е необходимо да предвидите поне 2 kW мощност за всеки 10 кв.м площ.

 

Какви са опасностите при неправилно изчисление? Ако избраната мощност не е достатъчна, климатикът ще се амортизира по-бързо, което ще доведе до повреда. Производителите и сервизните организации, обръщат сериозно внимание на правилния подбор на мощност и в случай, че мощността не е подбрана съгласно изискванията от квалифициран техник е възможен отказ от гаранционно обслужване.

 

Ако мощността е много по-висока от необходимата, тогава сметките за електричество няма да ви харесат. Така и в двата случая губите пари.

 

Грешно е да се вярва, че необходимата и консумирана мощност е една и съща. По правило консумиратана мощност е по-ниска от необходимата. Например, когато необходимата мощност в режим отопление е 3 kW консумирана ще бъде около 700-800 вата. Ето защо не се страхувайте от големите стойности на вашите изчисления.

 

Какво още може да повлияе на избора

 

 
 
 

Висококачествените климатици, предлагат допълнителни функции, които ще улеснят употребата на уреда и могат да увеличат неговата ефективност:

  • Енергиен клас А+++;

  • Тих режим;

  • Въздухопречистваща система;

  • Управление през смартфон

  • Удължена гаранция;

Важно е да се отбележи, че някои допълнителни функции може да променят начина на работа на климатика. Например "нощният режим", който прави климатизатора да работи почти безшумно, се постига чрез намаляване на мощността на работа до минимум. Същото важи и за "мощен режим" - бързото охлаждане или загряване на стаята се извършват чрез работа на максимална мощност, което може да доведе до дискомфорт и по-бързо износване на климатика. Съответно, ако зададете тиха работа, желаната температура в помещението няма да се постигне бързо.

 

Повечето японски марки климатици разполагат  функция самодиагностика, при който климатикът се анализира, търси възможни неизправности и, ако се появи такава, подава информация за грешка чрез светодиоди или на екрана дистанционното управление.

 

Някои модели разполагат със сензори отчитащи присъствието на хора в помещението. Тази функция позволява на климатика самостоятелно да управлява температурата в помещението, като в случай че няма присъствие, оптимизира температурата и потребяваната енергия.

 

Особености на помещението при избора на климатик

 
 
 

В някои случаи е добре да се вземат предвид характеристиките на помещението, в което ще бъде инсталиран климатикът. Големите помещения изискват климатик с голяма мощност, но силната въздушна струя може да доведе до въздушни течения и дискомфорт.

Винаги е по-добре да се посъветвате с професионалист за мощността и подходящото местоположение на климатика в помещението.

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети от експерти

Съвети от експерти | Termos.bg

Как да изберем климатик?

Как да изберем климатик?

Какви видове климатици съществуват, какво да търсите при избора и кои характеристики са най-важни? Отдавна вече се предлагат само инверторни кли Какви видове климатици съществуват, какво да търсите при избора и кои характеристики са най-важни? Отдавна вече се предлагат само инверторни кли 2019-10-07T19:57:08+00:00 Как да изберем климатик?

<div> <article class="xhfOv blog-post-page-font blog-card-background-color blog-card-border-color blog-text-color undefined" data-hook="post"> <div class="_1rNui"> <div class="_3uWjK" data-hook="post-description"> <article class="blog-post-page-font"> <div class="post-content__body"> <div class="_2FZkM"> <div class="kcuBq xGuFA blog-post-page-font TCKPQ uatYj _1Ss7I"> <div class="kaqlz _1PiV3 blog-post-page-font css-1fq717m"> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _3tzpp _5aNAR css-x4x4qs _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Какви видове климатици съществуват, какво да търсите при избора и кои характеристики са най-важни?</h2> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Отдавна вече се предлагат само инверторни климатици, поради значително по-високата ефективност, комфорт и разширен температурен диапазон на работа. Вероятно вече притежавате климатик или употребявате такъв в офиса и сте чували за "стенен климатик", "хиперинверторен климатик" или "подов климатик".</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <blockquote class="_3jY04 _1J-OE _2XYO_ _2C5gz blog-quote-border-color _1iXso _35NPL _2Dym_"> <div>&ldquo;Преди да поръчате климатик е добре да се запознаете с основните типове климатици и техните предимства и недостатъци.&rdquo;</div> </blockquote> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Основни типове инверторни сплит системи</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Когато говорим за климатици, често се среща понятието сплит система. Името идва от ангйлийската дума "split" - разделен, разделям. При климатиците сплит система, означава, че системата е разделена на два модула - вътрешно тяло и външно тяло.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Има различни видове сплит системи:</p> <div class="q2uC4 _2vlB-"> <div class="_2CvYQ _2k0o0 _2-4EH _2-4EH _3Q43X _pt-Q _pt-Q"> <div class="_1Lhwj image-container" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ"><img class="_1Fjtc _2lDdg" src="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_2702045cbca943beb3730b8ee3e1e07b~mv2_d_1868_1254_s_2.png/v1/fill/w_720,h_483,al_c,usm_0.66_1.00_0.01/7169a8_2702045cbca943beb3730b8ee3e1e07b~mv2_d_1868_1254_s_2.png" data-pin-url="https://www.acton.bg/post/kak-da-izberem-klimatik" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_2702045cbca943beb3730b8ee3e1e07b~mv2_d_1868_1254_s_2.png/v1/fit/w_1868,h_1254,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="_3ULLf image-caption" data-hook="imageViewerCaption">Типове климатици</div> </div> </div> </div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">1. <strong>Сплит система за стенен монтаж</strong>се монтира високо на стената, като е необходимо да има разстояние от тавана минимум 10 см, а от всяка страна минумум 5 см за да може да се отваря капака за почистване на филтрите, както и да циркулира свободно въздуха. Това е най-разпространения тип климатик, защото тази част от стените обикновена е свободна от шкафове, техника или други предмети.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">2. <strong>Сплит система подов тип</strong> се монтира на стената близо до пода. Подходяща е за монтаж под прозорец. Осигурява равномерно разпределяне на топлия въздух по пода, като допринася за комфорт и топлина от към краката.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">3. Сплит система таванен тип се монтира на тавана. Тези системи често са с висока мощност и са предпочитани за търговски помещения. Осигуряват насочване на въздуха от тавана към пода.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">4. <strong>Сплит система касетъчен тип</strong> се монтира в окачен таван. Има няколко типа касетъчни климатици:</p> <ul class="_2PG9L Ryx7c"> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _1iXso _35NPL _2Dym_"> <p class="_208Ie">Еднопътна касета - има само 1 клапа и насочва въздуха в 1 посока</p> </li> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _1iXso _35NPL _2Dym_"> <p class="_208Ie">Двупътна касета - има 2 клапи и насочва въздуха в 2 посоки</p> </li> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _1iXso _35NPL _2Dym_"> <p class="_208Ie">Четирипътна касета - има 4 клапи и насочва въздуха в 4 посоки. Това е най-разпространения и предпочитан тип, защото насочва въздуха равномерно в 4 посоки. Има вътрешни тела с размер 60 х 60 см (мини тип), който се вгражда идеално в пано от таван тип Армстронг (познат като растерен таван). Стандартния размер на вътрешните тела е 90х90 см.</p> </li> </ul> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">5. <strong>Сплит система канален тип</strong> се монтира в окачен таван, като се използват въздуховоди за отвеждане на въздуха. Накрая въздухова завършва с решетка . Хотелите предпочитат този тип системи, защото дискретно се вписват в интериора. Може да се свържат някоко въздуховада, така че въздуха да се разпредели от няколко места в помещението.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">6. Сплит система колонен тип се монтира на пода. Вътрешното тяло наподобява колона (някои го оприличават на хладилник). Голямата мощност, както и вградения нагревател във вътрешното тяло го правят предпочитан за търговски помещения, конгресни зали, фитнес центрове.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">7. <strong>Мултисплит системи</strong> - явяват се като разновидност на сплит системите. Към едно външно тяло се включват две или повече вътрешни тела. При това вътрешните тела могат да бъдат както различни мощности така и различни типове. Спорно е преимуществото на този тип системи, защото те изискват доста по скъп монтаж, тръбните пътища са по-дълги, освен това при отказ на външното тяло, спира цялата система, всички вътрешни тела. Богатия набор от различни типове вътрешни тела е преимущество на сплит и мултисплит системите: стенни, канални, касетъчни и подови.</p> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _3tzpp _5aNAR css-x4x4qs _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</h2> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _3tzpp _5aNAR css-x4x4qs _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Климатик в дома</h2> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <div class="q2uC4 _2vlB-"> <div class="_2CvYQ Slk8p _1K2V0 _1K2V0"> <div class="_1Lhwj image-container" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ"><img class="_1Fjtc _2lDdg" src="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_5857970f66bf4e0797a633866c26e844~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_641,al_c,q_90/7169a8_5857970f66bf4e0797a633866c26e844~mv2.jpg" data-pin-url="https://www.acton.bg/post/kak-da-izberem-klimatik" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_5857970f66bf4e0797a633866c26e844~mv2.jpg/v1/fit/w_960,h_641,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="_3ULLf image-caption" data-hook="imageViewerCaption">Климатик в дома</div> </div> </div> </div> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Купуваме климатик за две основни нужди:</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">охлаждане или отопление на въздуха за постигане на оптимален комфорт;</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">филтриране на въздуха и защита от прах, козина на домашни любимци, микроби и други неща.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Различните климатици го постигат по различен начин, но дори и да изберете най-скъпия модел, не забравяйте, че важно за постигане на комфорта е задаването на правилните параметри на работа. Например, ако настройката на температурата и силата на вентилатора са неправилни, няма да получите оптимална температура и приятно охлаждане, а дори може да настинете през лятото. Много потребители се оплакват от това. Ето защо трябва да сте по-внимателни към настройките.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Наличието на филтри също има някои нюанси, например честотата на тяхното почистване и замяна. Някои филтри трябва да бъдат почистване всеки месец, а други могат &nbsp;да издържат по-дълго. Но ако изобщо не ги почиствате, вместо да се предпазите от микроорганизми, ще получите нови: гъбички и мухъл - често се задържат в мръсните филтри. От тук е възможно не само да настинете, но и да се сдобиете с респираторни заболявания и усложнения.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Един от недостатъците на климатика е намаляването на влажността в помещението до около 20%. Затова е добре да има овлажнител в помещението, който поддържа оптималната влажност и предпазва от заболявания на дихателните пътища.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <blockquote class="_3jY04 _1J-OE _2XYO_ _2C5gz blog-quote-border-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_"> <div><strong><em>&ldquo; </em></strong>Не стойте под директния поток на студения въздух от климатика, в противен случай ще получите мускулно схващане и настинка.<em>&rdquo;</em></div> </blockquote> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _3tzpp _5aNAR css-x4x4qs _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Избор на климатик с правилната мощност</h2> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Каква мощност е необходима да бъде климатика е първото нещо, което ще ви попитат в магазина или на уеб сайта на търговеца. Мощността оказва влияние върху скоростта на охлаждане и отопление и изчисленията й зависят от няколко показателя: квадратурата на помещението, в което ще бъде разположено устройството, броя на живеещите, височината на таваните и др. Приблизителното изчисление предполага използването на 1 kW мощност (в режим охлаждане) за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. Ако обаче други устройства, като телевизор, радио, компютър или друго нещо работят едновременно с климатика, изчислението на мощността за същата площ се увеличава до 1,5 kW.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">В режим отопление, трябва да предвидите минимум 1.5 kW мощност за всеки 10 кв.м. площ, в случай, че таваните не са по-високи от три метра. В режим отопление други особености на помещението могат да повлиаят на необходимата мощност - голямо остъкление, етажност (първи или последен етаж), наличие на повече от една външна стена, липса на изолация на помещението и пр. В случай, че един или повече от изброените компоненти присъства е необходимо да предвидите поне 2 kW мощност за всеки 10 кв.м площ.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Какви са опасностите при неправилно изчисление? Ако избраната мощност не е достатъчна, климатикът ще се амортизира по-бързо, което ще доведе до повреда. Производителите и сервизните организации, обръщат сериозно внимание на правилния подбор на мощност и в случай, че мощността не е подбрана съгласно изискванията от квалифициран техник е възможен отказ от гаранционно обслужване.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Ако мощността е много по-висока от необходимата, тогава сметките за електричество няма да ви харесат. Така и в двата случая губите пари.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Грешно е да се вярва, че необходимата и консумирана мощност е една и съща. По правило консумиратана мощност е по-ниска от необходимата. Например, когато необходимата мощност в режим отопление е 3 kW консумирана ще бъде около 700-800 вата. Ето защо не се страхувайте от големите стойности на вашите изчисления.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _3tzpp _5aNAR css-x4x4qs _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Какво още може да повлияе на избора</h2> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _3tzpp _5aNAR css-x4x4qs _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</h2> <div class="q2uC4 _2vlB-"> <div class="_2CvYQ Slk8p _1K2V0 _1K2V0 _1hD8w"> <div class="_1Lhwj image-container" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ"><img class="_1Fjtc _2lDdg" src="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_668707f548744a8cbf9d9ac0df1c702c~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_520,al_c,q_90/7169a8_668707f548744a8cbf9d9ac0df1c702c~mv2.jpg" data-pin-url="https://www.acton.bg/post/kak-da-izberem-klimatik" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_668707f548744a8cbf9d9ac0df1c702c~mv2.jpg/v1/fit/w_960,h_520,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> </div> </div> </div> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Висококачествените климатици, предлагат допълнителни функции, които ще улеснят употребата на уреда и могат да увеличат неговата ефективност:</p> <ul class="_2PG9L Ryx7c"> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _2p1aK _2R0Lu _2Dym_"> <p class="_208Ie">Енергиен клас А+++;</p> </li> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _2p1aK _2R0Lu _2Dym_"> <p class="_208Ie">Тих режим;</p> </li> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _2p1aK _2R0Lu _2Dym_"> <p class="_208Ie">Въздухопречистваща система;</p> </li> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _2p1aK _2R0Lu _2Dym_"> <p class="_208Ie">Управление през смартфон</p> </li> <li class="_1BJwx _208Ie _2Dym_ Dd5y9 _2KQhc _2p1aK _2R0Lu _2Dym_"> <p class="_208Ie">Удължена гаранция;</p> </li> </ul> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Важно е да се отбележи, че някои допълнителни функции може да променят начина на работа на климатика. Например "нощният режим", който прави климатизатора да работи почти безшумно, се постига чрез намаляване на мощността на работа до минимум. Същото важи и за "мощен режим" - бързото охлаждане или загряване на стаята се извършват чрез работа на максимална мощност, което може да доведе до дискомфорт и по-бързо износване на климатика. Съответно, ако зададете тиха работа, желаната температура в помещението няма да се постигне бързо.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Повечето японски марки климатици разполагат &nbsp;функция самодиагностика, при който климатикът се анализира, търси възможни неизправности и, ако се появи такава, подава информация за грешка чрез светодиоди или на екрана дистанционното управление.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">&nbsp;</div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _1iXso _35NPL _2Dym_">Някои модели разполагат със сензори отчитащи присъствието на хора в помещението. Тази функция позволява на климатика самостоятелно да управлява температурата в помещението, като в случай че няма присъствие, оптимизира температурата и потребяваната енергия.</p> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <h2 class="_3f-vr _208Ie blog-post-title-font _3tzpp _5aNAR css-x4x4qs _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Особености на помещението при избора на климатик</h2> <div class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">&nbsp;</div> <div class="q2uC4 _2vlB-"> <div class="_2CvYQ Slk8p _1K2V0 _1K2V0"> <div class="_1Lhwj image-container" data-hook="imageViewer"> <div class="xdJBZ"><img class="_1Fjtc _2lDdg" src="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_c29400407fb24ac2b57f406eb10ae835~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_520,al_c,q_90/7169a8_c29400407fb24ac2b57f406eb10ae835~mv2.jpg" data-pin-url="https://www.acton.bg/post/kak-da-izberem-klimatik" data-pin-media="https://static.wixstatic.com/media/7169a8_c29400407fb24ac2b57f406eb10ae835~mv2.jpg/v1/fit/w_960,h_520,al_c,q_80/file.png" /></div> <div class="">&nbsp;</div> <div class="">&nbsp;</div> </div> </div> </div> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">В някои случаи е добре да се вземат предвид характеристиките на помещението, в което ще бъде инсталиран климатикът. Големите помещения изискват климатик с голяма мощност, но силната въздушна струя може да доведе до въздушни течения и дискомфорт.</p> <p class="XzvDs _208Ie _2Dym_ blog-post-text-font blog-post-text-color _2p1aK _2R0Lu _2Dym_">Винаги е по-добре да се посъветвате с професионалист за мощността и подходящото местоположение на климатика в помещението.</p> </div> </div> </div> </div> </article> </div> </div> </article> </div> <div class="cSnEi">&nbsp;</div>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки