Меню
Меню
История на инвертора

31.01.2022 06:45:44

История на инвертора

Източник на изображението: Pixabay.com

Инверторът (или инвертор на напрежение) е вид електроника, технологията която позволява на постоянен ток (DC) да се преобразува в променлив ток (AC). Това се използва за зареждането на различни устройства, които се основават на принципа на мрежово напрежение.

Повечето от домашните електроуреди са създадени, за да се включат в контакт, който им отдава променлив ток. Затова и в тях има токоизправител, който да го преобразува в постоянен. От друга страна, електричество, произведено от например соларни панели и батерии, използва прав ток. Тогава се включва и ролята на инвертора. Но това не единствената му роля.

В климатичните системи инверторът се използва, за да контролира скоростта и оборотите на компресора. Това води до по-ефективна работа, бързо достигане на температура в режим на отопление или охлаждане и спестяване на електроенергия.

Инверторите могат да използват различна импулсна модулация, която цели да се приближи до непрекъсната и идеална синусоида. Колкото по-правилна е тя, толкова по-ефективен и енергоспестяващ е процесът.

Към днешния ден има много видове инвертори, като всеки вид е създаден в зависимост от неговото приложение. Някои от тях са заваръчни, мрежови, честотни, хибридни и инвертори за самостоятелно захранване.

Нека да се запознаем с историята на това устройство в детайли.

Историческа статия за технологията

През 1996 г. Излиза историческа статия, засягаща инверторната технология. Тя е публикувана в IEEE Industry Applications Magazine.

Според нея терминът “инвертор” за първи път е споменат от човек на име Дейвид Принс в негова научна статия от 1925 г. Според списанието, това е най-ранната публикация за инвертора, открита някога.

В нея Принс обяснява, че инверторът се използва за преобразуване на постоянния ток в единичен или многофазен променлив ток. Преди Принс много други учени са използвали друг термин за устройство, което обаче има обратната функция - преобразували са променливия ток (AC) в прав ток (DC). Оттам идва и думата токоизправител.

Invert от английски това означава да обърнеш нещо наобратно. В случая Принс e обърнал предназначението и функцията на токоизправителя и така е решил да го нарече Inverter.

Въпреки че инверторът се появява за първи път през 30-те години на XX-ти век, неговият пълен потенциал не успява да се разгърне изцяло, поради ограничения в тогавашната технология на токоизправителите. Имало е много неизправности и електроуредите са се повреждали заради тях. Доста от инженерите, включително и Принс, се ориентират към други сфери и технологии. 

От 1925 г. до 1936 г. терминът “инвертор” вече се използва и е популярен по всички краища на света. 

До 1996 г. и издаването на историческата статия, определението за инвертор остава почти непокътнато.

Кой е открил инвертора?

Както виждаме, има и много ранни доказателства за тази технология и тя се е споменавала още преди средата на XX в. 

За откривател на инвертора и приложението му в климатичните системи обаче се счита гигантът в индустрията Toshiba. 

Компанията Toshiba се ражда през 1939 г. Чрез сливането на две японски компании - Шибаура Сейсакушо и Токио Денки. Благодарение на иновативните им подходи, инвестицията в скъпи инженерни машини и специалистите, работещи за тях, Toshiba създава много нови технологии, които са използвани за пръв път в Япония. Някои от тях са радарът, цифровият компютър, микровълновата печка, DVD и други.

През 1980 г. Toshiba имплементира инверторната технология в компресорите на климатиците си. По този начин започват нова ера в домашните охладителни и отоплителни уреди. 

Инверторният компресор спомага за регулиране на напрежението и честотата на тока, като образува по-правилна и непрекъсната синусоида. Това елиминира постоянното изключване и стартиране на компресора и така води до спестяване на енергия.

Освен енергоспестяване, друг положителен ефект на инверторната технология при климатиците е и високата ефективност. Той служи за бързо достигане на желаната температура в помещението.

Към момента всички производители на климатици в света използват инверторната технология при създаването им.

Първият инверторен климатик

През годините са правени много опити за имплементиране на технологията в различни устройства. Доста често се е случвало компресорите да се развалят и счупват поради неусъвършенстваната трансформация на тока.

През 70-те обаче настъпва голяма петролна криза, която кара все повече инженери и учени да работят в посока намаляване на разхода на енергия. За да няма енергийни загуби трябва да се направят така, че да има непрекъснат контрол върху оборотите компресора.

Въпреки трудностите с размерите и теглото на тогавашните инвертори, Toshiba се захваща и с тежката задача да осигури необходимото за обществото. Те използват специфична модулация и транзистор в технологията си, за да намалят размера и теглото.

Така, през декември 1980 г., Toshiba пуска в продажба първия инверторен климатик за търговска употреба в света. Само месец по-късно (януари 1981 г.) те вече започват изработката на инверторен климатик за битови нужди. 

Месеци наред инжеренери работят над това да премахнат неизправностите и да осигурят качествен и надежден начин на работа. Успяват да го завършат през септември 1981 г. и така стават компанията иноватор в света на климатичните системи. 

През 1984 г. Toshiba печели първо място като награда от Фондацията за развитие на нови технологии. През 2020 г. IEEE (институт на инженерите по електротехника и електроника) признава тяхното постижение като ключово събитие в историята на инженерството.

Еволюция във времето и иновации

След 1981 г. настъпва нова ера в технологиите при климатичните системи. 

С въвеждането на инвертора при климатиците, Toshiba правят огромна стъпка в развитието на устройството. За първи път инверторът е бил толкова малък - 3 пъти по-малък в размер отколкото този при климатика за търговска употреба. Учените никога не са предполагали, че ще могат да постигнат толкова бърза промяна в температурата в помещение.

Инверторната технология продължава да се развива и да се измислят нови, по-ефективни и по-енергоспестяващи методи. Развиват се инверторните компресори, като се представят за първи път Twin Rotary, DC Twin Rotary, Dual Stage Compressor, Triple Rotary Compressor, Expandable Inverter, Intellisense Inverter.

Освен тях се развива и технологията за пречистване на въздуха чрез климатика, както и електронното им управление. Внедряват се стотици режими и функции, които правят живота по-добър и по-приятен. 

Намират се все повече и нови технологии за опазване на околната среда като се използват по-безвредни хладилни агенти и енергоспестяващи функции. Десетки производители в световен мащаб работят всекидневно за създаването на нови климатици и технологии. Съществуват иновативни центрове в стотици държави, като нови патенти излизат наяве всяка седмица.

Еволюцията на инверторните климатици все още продължава

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Климатици

Блог за климатици | Termos.bg

История на инвертора

Историята на инвертора: технологични върхове - Termos.bg

Източник на изображението: Pixabay.comИнверторът (или инвертор на напрежение) е вид електроника, технологията която позволява на постоянен ток (DC) да се Източник на изображението: Pixabay.comИнверторът (или инвертор на напрежение) е вид електроника, технологията която позволява на постоянен ток (DC) да се 2022-01-31T06:46:04+00:00 История на инвертора

<p class="text-aligncenter"><span style="font-weight: 400;">Източник на изображението: Pixabay.com</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторът (или инвертор на напрежение) е </span><b>вид електроника</b><span style="font-weight: 400;">, технологията която позволява на постоянен ток (DC) да се преобразува в променлив ток (AC). Това се използва за зареждането на различни устройства, които се </span><b>основават на принципа на мрежово напрежение.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Повечето от домашните електроуреди са създадени, за да се </span><b>включат в контакт, който им отдава променлив ток.</b><span style="font-weight: 400;"> Затова и в тях има токоизправител, който да го преобразува в постоянен. От друга страна, електричество, произведено от например соларни панели и батерии, използва прав ток. Тогава се </span><b>включва и ролята на инвертора.</b><span style="font-weight: 400;"> Но това не единствената му роля.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В климатичните системи</span><b> инверторът се използва, за да контролира скоростта и оборотите на компресора. </b><span style="font-weight: 400;">Това води до по-ефективна работа, бързо достигане на температура в режим на отопление или охлаждане и спестяване на електроенергия.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторите </span><b>могат да използват различна импулсна модулация,</b><span style="font-weight: 400;"> която цели да се приближи до непрекъсната и идеална синусоида. Колкото по-правилна е тя, толкова по-ефективен и енергоспестяващ е процесът.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Към днешния ден има </span><b>много видове инвертори, като всеки вид е създаден в зависимост от неговото приложение.</b><span style="font-weight: 400;"> Някои от тях са заваръчни, мрежови, честотни, хибридни и инвертори за самостоятелно захранване.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нека да се запознаем с историята на това устройство в детайли.</span></p> <h2><b>Историческа статия за технологията</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">През </span><b>1996 г.</b><span style="font-weight: 400;"> Излиза историческа статия, засягаща инверторната технология. Тя е публикувана в </span><b>IEEE Industry Applications Magazine.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Според нея терминът &ldquo;инвертор&rdquo; за първи път е споменат от човек на име </span><b>Дейвид Принс</b><span style="font-weight: 400;"> в негова научна статия</span><b> от 1925 г.</b><span style="font-weight: 400;"> Според списанието, това е най-ранната публикация за инвертора, открита някога.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В нея Принс обяснява, че инверторът се използва за п</span><b>реобразуване на постоянния ток в единичен или многофазен променлив ток.</b><span style="font-weight: 400;"> Преди Принс много други учени са използвали друг термин за устройство, което обаче има обратната функция - преобразували са променливия ток (AC) в прав ток (DC). Оттам идва и </span><b>думата токоизправител.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Invert от английски това означава да обърнеш нещо наобратно. В случая </span><b>Принс e обърнал предназначението и функцията на токоизправителя</b><span style="font-weight: 400;"> и така е решил да го нарече Inverter.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки че инверторът се появява за първи път </span><b>през 30-те години на XX-ти век</b><span style="font-weight: 400;">, неговият пълен потенциал не успява да се разгърне изцяло, поради ограничения в тогавашната </span><b>технология на токоизправителите.</b><span style="font-weight: 400;"> Имало е много неизправности и електроуредите са се повреждали заради тях. Доста от инженерите, включително и Принс, се ориентират към други сфери и технологии.&nbsp;</span></p> <p><b>От 1925 г. до 1936 г.</b><span style="font-weight: 400;"> терминът &ldquo;инвертор&rdquo; вече се използва и е популярен по всички краища на света.&nbsp;</span></p> <p><b>До 1996 г.</b><span style="font-weight: 400;"> и издаването на историческата статия, определението за инвертор остава почти непокътнато.</span></p> <h2><b>Кой е открил инвертора?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както виждаме, има и много ранни доказателства за тази технология и тя се е споменавала още преди средата на XX в.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За откривател на инвертора и приложението му в климатичните системи обаче се счита </span><b>гигантът в индустрията Toshiba.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Компанията Toshiba се ражда</span><b> през 1939 г. </b><span style="font-weight: 400;">Чрез сливането на две японски компании - </span><b>Шибаура Сейсакушо и Токио Денки</b><span style="font-weight: 400;">. Благодарение на иновативните им подходи, инвестицията в скъпи инженерни машини и специалистите, работещи за тях, </span><b>Toshiba създава много нови технологии</b><span style="font-weight: 400;">, които са използвани за пръв път в Япония. Някои от тях са радарът, цифровият компютър, микровълновата печка, DVD и други.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">През 1980 г. Toshiba </span><b>имплементира инверторната технология в компресорите на климатиците си.</b><span style="font-weight: 400;"> По този начин започват нова ера в домашните охладителни и отоплителни уреди.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторният компресор </span><b>спомага за регулиране на напрежението и честотата на тока, </b><span style="font-weight: 400;">като образува по-правилна и непрекъсната синусоида. Това елиминира постоянното изключване и стартиране на компресора и така води до спестяване на енергия.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен енергоспестяване, друг положителен ефект на инверторната технология при климатиците е и </span><b>високата ефективност.</b><span style="font-weight: 400;"> Той служи за бързо достигане на желаната температура в помещението.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Към момента всички производители на климатици в света използват инверторната технология при създаването им.</span></p> <h2><b>Първият инверторен климатик</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">През годините са правени много опити за имплементиране на технологията в различни устройства. Доста често се е случвало </span><b>компресорите да се развалят и счупват</b><span style="font-weight: 400;"> поради неусъвършенстваната трансформация на тока.</span></p> <p><b>През 70-те</b><span style="font-weight: 400;"> обаче настъпва голяма петролна криза, която кара все повече инженери и учени да работят в посока</span><b> намаляване на разхода на енергия</b><span style="font-weight: 400;">. За да няма енергийни загуби трябва да се направят така, че да има непрекъснат контрол върху оборотите компресора.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки трудностите с размерите и теглото на тогавашните инвертори, Toshiba се захваща и с тежката задача да осигури необходимото за обществото. Те </span><b>използват специфична модулация и транзистор</b><span style="font-weight: 400;"> в технологията си, за да намалят размера и теглото.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Така, </span><b>през декември 1980 г., Toshiba пуска в продажба първия инверторен климатик</b><span style="font-weight: 400;"> за търговска употреба в света. Само месец по-късно (януари 1981 г.) те вече започват изработката на инверторен климатик за битови нужди.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Месеци наред инжеренери работят над това да премахнат неизправностите и да</span><b> осигурят качествен и надежден начин на работа</b><span style="font-weight: 400;">. Успяват да го завършат през септември 1981 г. и така стават компанията иноватор в света на климатичните системи.&nbsp;</span></p> <p><b>През 1984 г. </b><span style="font-weight: 400;">Toshiba печели първо място като награда от Фондацията за развитие на нови технологии. </span><b>През 2020 г.</b><span style="font-weight: 400;"> IEEE (институт на инженерите по електротехника и електроника) признава тяхното постижение като ключово събитие в историята на инженерството.</span></p> <h2><b>Еволюция във времето и иновации</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">След 1981 г. настъпва </span><b>нова ера в технологиите при климатичните системи.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">С въвеждането на инвертора при климатиците, </span><b>Toshiba правят огромна стъпка в развитието на устройството</b><span style="font-weight: 400;">. За първи път инверторът е бил толкова малък - 3 пъти по-малък в размер отколкото този при климатика за търговска употреба. Учените никога не са предполагали, че ще могат да </span><b>постигнат толкова бърза промяна в температурата в помещение.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Инверторната технология продължава да се развива и да се измислят нови, </span><b>по-ефективни и по-енергоспестяващи методи. </b><span style="font-weight: 400;">Развиват се инверторните компресори, като се представят за първи път Twin Rotary, DC Twin Rotary, Dual Stage Compressor, Triple Rotary Compressor, Expandable Inverter, Intellisense Inverter.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен тях се развива и </span><b>технологията за пречистване на въздуха чрез климатика,</b><span style="font-weight: 400;"> както и електронното им управление. Внедряват се стотици режими и функции, които правят живота по-добър и по-приятен.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Намират се все повече и </span><b>нови технологии за опазване на околната среда</b><span style="font-weight: 400;"> като се използват по-безвредни хладилни агенти и енергоспестяващи функции. Десетки производители в световен мащаб </span><b>работят всекидневно за създаването на нови климатици и технологии.</b><span style="font-weight: 400;"> Съществуват иновативни центрове в стотици държави, като нови патенти излизат наяве всяка седмица.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Еволюцията на инверторните климатици все още продължава</span></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки