Меню
Меню
Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

10.01.2022 06:57:48

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Инверторният климатик и конвекторният радиатор са два от най-често споменаваните уреди, когато заговорим за отопление на въздуха в стаята. Това е така, защото и двата уреда са много ефективни през зимните месеци и на тях разчитат много хора.

Може един конвектор или инверторен климатик да бъде основен източник на топлина в помещението, а може да бъде и вторичен. Независимо какво планирате и за къде ви е необходим, е редно първо да прецените кой е по-подходящия избор за вас. А защо не и комбинация от двете? 

Какво е конвектор?

Конвекторът е електрически уред за отопление. Използва ток и всеки конвектор е с различна мощност и капацитет за отопление на определена квадратура (размер на стаята). 

За разлика от един маслен радиатор, електрическият конвектор е много безопасен за употреба. Поради тази причина е и предпочитан от много хора. Той разполага с редица обезопасяващи функции, като например защита от деца, защита от прегряване, защита от замръзване, изключване при падане и други.

Самото тяло на конвектора не достига високи температури и липсата на запалимо вещество почти елиминира риска от нежелани инциденти, като например пожар. 

Технологията на работа на електрическия конвектор разчита на принципа на конвекцията - природен процес, при който студеният въздух пада ниско към земята, а топлият въздух се изкачва нагоре. 

Уредът разполага с нагревателен елемент, който се намира в долната част на отоплителното тяло. Студеният въздух от земята минава през този нагревателен елемент, като се затопля и излиза нагоре към тавана. По този начин въздуха в помещението циркулира и го затопля равномерно.

Важен момент в устройството на уреда е така нареченият термостат. Той може да бъде механичен или електронен, като все повече производители се ориентират към създаването на конвектори с модерни дигитални, електронни термостати. 

И двата вида имат своите предимства, но електронният термостат е с доказано по-голяма прецизност при измерване на температурата и предлага по-голяма персонализация на работа.

Какво е климатик?

Климатикът от друга страна, също е електрически уред, но той може както да затопля въздуха в помещението през зимата, така и да го охлажда през лятото.

Един климатик може да се състои от две или повече тела (външно тяло и едно или повече вътрешни). Съставните му елементи включват компресор, кондензатор, разширителен клапан и изпарител. 

Без да навлизаме в подробности за начина му на работа, ще споменем, че технологията на охлаждане на помещението се основава на изтеглянето на топлия въздух навън от стаята. Това се случва благодарение на 4-те компонента, споменати горе и специален охладителен агент. 

Климатиците имат и обратната функция - на затопляне на въздуха, която е от голяма помощ през по-студените месеци.

Инверторните климатици разполагат с един допълнителен елемент при компресора - инвертор. Благодарение на него, компресорът придобива нова възможност да работи с различна мощност и скорост.  

На инверторен климатик започват да разчитат все повече хора поради намалени разходи на енергия, шум и допълнителните функции, които предлагат.

В зависимост от модела и производителя, инверторните климатици могат да имат:

  • Функция за размразяване
  • Функция за самопочистване
  • Вграден филтър за почистване на въздуха
  • Интелигентно око
  • Различни режими, които може да сменяте и настройвате чрез WiFi и мобилното си устройство.

Приликите между конвекторите и климатиците?

След като разгледахме какво представляват инверторните климатици и конвекторните радиатори, е време да сравним приликите между тях. Може да започнем оттам, че и двата типа уреди са предпочитан начин на отопление и на тях се доверяват много хора. 

Съвременните модели разполагат с допълнителни устройства, които усещат температурата на помещението. По този начин задават режим на работа на уреда за максимален ефект и ще намалят вашите сметки за ток.

Ако заложите на модели с високо качество и разнообразие от функции, може да се насладите на персонализирани настройки и голям контрол и върху конвектор и върху инверторен климатик.

Двата уреда са известни с това, че са икономични и позволяват да се спести разхода на енергия, което значително се отразява на месечните сметки. 

Друга прилика между тях е фактът, че са по-ефективни при продължителна употреба. Това ще рече, че ще спестите много повече енергия, ако уредът е включен постоянно, отколкото ако го включвате и изключвате, когато не сте вкъщи.

Нещо, което трябва да имате предвид при избора на модел конвектор или инверторен климатик е, че трябва да обърнете голямо внимание на мощността му. Тя е от голямо значение, защото уред с ниска мощност не може да обслужи помещение с голям размер. Това е редно да се изчисли предварително, за да сте максимално удовлетворени от избора си.

Разликите между конвекторите и климатиците?

За да направите и напълно обосновано решение какво да изберете - конвектор или инверторен климатик, е време да обсъдим и разликите между тях. 

Първото нещо, което идва наум, е броят тела, с който всеки уред разполага. Конвекторът има само едно тяло, което може да се монтира на стена, да бъде вградено в пода, или да се закрепи на крачета за подов монтаж. 

За разлика от него, климатикът разполага минимум с две тела - едно вътрешно и едно външно. Ако се спрете на мулти сплит система, може да имате и повече вътрешни тела.

Друга разлика между климатика и конвектора е самият монтаж и неговата степен на трудност. Докато при конвектора може да се справите изцяло сами и да го монтирате без помощта на външно лице, при климатиците нещата седят по малко по-различен начин. 

При тях има специфични изисквания за монтаж и самият процес е по-сложен. Затова винаги е необходимо да се консултирате с професионалист и да използвате специализирана помощ.

Ако говорим за функционалност, вече разликите са много. При електрическите конвектори основната функция е затопляне на въздуха в помещението. Те не могат да го охлаждат. Също така не намалят нивото на влажността наоколо. В някои модели има вградени йонизатори, които помагат за отстраняване на вредните частици във въздуха. 

При климатиците, от друга страна, имате възможност и за отопление през зимата, и за охлаждане през лятото. Високите класове инверторни климатици често разполагат и с въздухопречиствател, който пречиства въздуха от прахови частици, бактерии, вируси, алергени и други. 

Друга голяма разлика, която трябва да споменем е поддръжката. При електрическите конвектори се изисква почти минимална поддръжка и тя се състои в почистването на повърхността, когато уредът е изключен. 

Климатиците изискват редовна смяна на пречиствателните филтри, тъй като когато са много замърсени и прашни, рискувате тези частици да се разпространят навсякъде в помещението и да затруднят работата на климатика.

От финансова гледна точка, климатиците обикновено изискват по-голяма първоначална инвестиция, отколкото конвекторните радиатори.

Заключение

Конвекторите и климатиците използват различни технологии за затопляне на въздуха в стаята. И двата уреда са надеждни варианти за отопление, на които може да се доверите. 

За да изберете правилният за вас, е необходимо да се запознаете с принципите им на работа, приликите и разликите, както и да имате предвид вашата индивидуална нужда.

Коментари

Ивайло Димов
Ивайло Димов 21.10.2022 От финансова гледна точка, климатиците обикновено са 5-6 пъти по-енергийно ефективни от конвекторните печки. Моля, добавете тази информация!

Остави коментар

Отоплителни уреди

Блог за отоплителни уреди | Termos.bg

Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

Инверторен климатик или конвекторен радиатор? - Termos.bg

Инверторният климатик и конвекторният радиатор са два от най-често споменаваните уреди, когато заговорим за отопление на въздуха в стаята. Това е така, защ Инверторният климатик и конвекторният радиатор са два от най-често споменаваните уреди, когато заговорим за отопление на въздуха в стаята. Това е така, защ 2022-01-10T06:58:02+00:00 Инверторен климатик или конвекторен радиатор?

<p><span style="font-weight: 400;">Инверторният климатик и конвекторният радиатор са два от </span><b>най-често споменаваните уреди, когато заговорим за отопление на въздуха в стаята.</b><span style="font-weight: 400;"> Това е така, защото и двата уреда са много ефективни през зимните месеци и на тях разчитат много хора.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Може един конвектор или инверторен климатик да бъде </span><b>основен източник на топлина в помещението, а може да бъде и вторичен</b><span style="font-weight: 400;">. Независимо какво планирате и за къде ви е необходим, е редно първо да прецените кой е по-подходящия избор за вас. </span><i><span style="font-weight: 400;">А защо не и комбинация от двете?&nbsp;</span></i></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/12317/files/image/2022-01-10_08h55_34.png" class="aligncenter" width="619" height="570" /></p> <h2><b>Какво е конвектор?</b></h2> <p><b>Конвекторът е електрически уред за отопление</b><span style="font-weight: 400;">. Използва ток и всеки конвектор е с различна мощност и капацитет за отопление на определена квадратура (размер на стаята).&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За разлика от един маслен радиатор, </span><b>електрическият конвектор е много безопасен за употреба.</b><span style="font-weight: 400;"> Поради тази причина е и предпочитан от много хора. Той разполага с редица обезопасяващи функции, като например защита от деца, защита от прегряване, защита от замръзване, изключване при падане и други.</span></p> <p><b>Самото тяло на конвектора не достига високи температури</b><span style="font-weight: 400;"> и липсата на запалимо вещество почти елиминира риска от нежелани инциденти, като например пожар.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Технологията на работа на електрическия конвектор разчита на </span><b>принципа на конвекцията </b><span style="font-weight: 400;">- </span><i><span style="font-weight: 400;">природен процес, при който студеният въздух пада ниско към земята, а топлият въздух се изкачва нагоре.&nbsp;</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">Уредът разполага с </span><b>нагревателен елемент, който се намира в долната част на отоплителното тяло.</b><span style="font-weight: 400;"> Студеният въздух от земята минава през този нагревателен елемент, като се затопля и излиза нагоре към тавана. По този начин </span><b>въздуха в помещението циркулира и го затопля равномерно.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Важен момент в устройството на уреда е така нареченият </span><b>термостат</b><span style="font-weight: 400;">. Той може да бъде </span><b>механичен или електронен,</b><span style="font-weight: 400;"> като все повече производители се ориентират към създаването на конвектори с модерни дигитални, електронни термостати.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И двата вида имат своите предимства, но</span><b> електронният термостат е с доказано по-голяма прецизност </b><span style="font-weight: 400;">при измерване на температурата и предлага по-голяма персонализация на работа.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/12317/files/image/2022-01-10_08h55_40.png" width="669" height="317" class="aligncenter" /></p> <h2><b>Какво е климатик?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Климатикът от друга страна, също е </span><b>електрически уред</b><span style="font-weight: 400;">, но той може както да затопля въздуха в помещението през зимата, така и да го охлажда през лятото.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Един климатик може да се състои от две или повече тела (външно тяло и едно или повече вътрешни). Съставните му елементи включват </span><i><span style="font-weight: 400;">компресор, кондензатор, разширителен клапан и изпарител.&nbsp;</span></i></p> <p><span style="font-weight: 400;">Без да навлизаме в подробности за начина му на работа, ще споменем, че </span><b>технологията на охлаждане на помещението</b><span style="font-weight: 400;"> се основава на изтеглянето на топлия въздух навън от стаята. Това се случва благодарение на 4-те компонента, споменати горе и специален охладителен агент.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Климатиците имат и обратната функция - на затопляне на въздуха</span><b>,</b><span style="font-weight: 400;"> която е от голяма помощ през по-студените месеци.</span></p> <p><b>Инверторните климатици</b><span style="font-weight: 400;"> разполагат с един допълнителен елемент при компресора - инвертор. Благодарение на него, компресорът придобива нова възможност да работи с различна мощност и скорост.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На инверторен климатик започват да разчитат все повече хора поради намалени разходи на енергия, шум и допълнителните функции, които предлагат.</span></p> <p><b>В зависимост от модела и производителя, инверторните климатици могат да имат:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Функция за размразяване</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Функция за самопочистване</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Вграден филтър за почистване на въздуха</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Интелигентно око</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Различни режими, които може да сменяте и настройвате чрез WiFi и мобилното си устройство.</span></li> </ul> <h2><b>Приликите между конвекторите и климатиците?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">След като разгледахме какво представляват инверторните климатици и конвекторните радиатори, е време да сравним приликите между тях. Може да започнем оттам, че и </span><b>двата типа уреди са предпочитан начин на отопление</b><span style="font-weight: 400;"> и на тях се доверяват много хора.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Съвременните модели разполагат с </span><b>допълнителни устройства, които усещат температурата на помещението.</b><span style="font-weight: 400;"> По този начин задават режим на работа на уреда за максимален ефект и ще намалят вашите сметки за ток.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако заложите на модели с високо качество и разнообразие от функции, може да се насладите на </span><b>персонализирани настройки и голям контрол</b><span style="font-weight: 400;"> и върху конвектор и върху инверторен климатик.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Двата уреда са известни с това, че са икономични и позволяват да се </span><b>спести разхода на енергия</b><span style="font-weight: 400;">, което значително се отразява на месечните сметки.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друга прилика между тях е фактът, че са по-ефективни при продължителна употреба. Това ще рече, че ще </span><b>спестите много повече енергия, ако уредът е включен постоянно, </b><span style="font-weight: 400;">отколкото ако го включвате и изключвате, когато не сте вкъщи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо, което трябва да имате предвид при избора на модел конвектор или инверторен климатик е, че трябва да </span><b>обърнете голямо внимание на мощността му</b><span style="font-weight: 400;">. Тя е от голямо значение, защото уред с ниска мощност не може да обслужи помещение с голям размер. Това е редно да се изчисли предварително, за да сте максимално удовлетворени от избора си.</span></p> <h2><b>Разликите между конвекторите и климатиците?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">За да направите и напълно обосновано решение какво да изберете - конвектор или инверторен климатик, е време да обсъдим и разликите между тях.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първото нещо, което идва наум, е броят тела, с който всеки уред разполага. </span><b>Конвекторът има само едно тяло</b><span style="font-weight: 400;">, което може да се монтира на стена, да бъде вградено в пода, или да се закрепи на крачета за подов монтаж.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За разлика от него, </span><b>климатикът разполага минимум с две тела</b><span style="font-weight: 400;"> - едно вътрешно и едно външно. Ако се спрете на мулти сплит система, може да имате и повече вътрешни тела.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друга разлика между климатика и конвектора е </span><b>самият монтаж и неговата степен на трудност.</b><span style="font-weight: 400;"> Докато при конвектора може да се справите изцяло сами и да го монтирате без помощта на външно лице, при климатиците нещата седят по малко по-различен начин.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При тях има специфични изисквания за монтаж и самият процес е по-сложен. Затова </span><b>винаги е необходимо да се консултирате с професионалист</b><span style="font-weight: 400;"> и да използвате специализирана помощ.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако говорим за функционалност, вече разликите са много. </span><b>При електрическите конвектори основната функция е затопляне на въздуха в помещението.</b><span style="font-weight: 400;"> Те не могат да го охлаждат. Също така не намалят нивото на влажността наоколо. В някои модели има вградени йонизатори, които помагат за отстраняване на вредните частици във въздуха.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При климатиците, от друга страна,</span><b> имате възможност и за отопление през зимата, и за охлаждане през лятото.</b><span style="font-weight: 400;"> Високите класове инверторни климатици често разполагат и с въздухопречиствател, който пречиства въздуха от прахови частици, бактерии, вируси, алергени и други.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Друга голяма разлика, която трябва да споменем е поддръжката. </span><b>При електрическите конвектори се изисква почти минимална поддръжка</b><span style="font-weight: 400;"> и тя се състои в почистването на повърхността, когато уредът е изключен.&nbsp;</span></p> <p><b>Климатиците изискват редовна смяна на пречиствателните филтри</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като когато са много замърсени и прашни, рискувате тези частици да се разпространят навсякъде в помещението и да затруднят работата на климатика.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От финансова гледна точка, климатиците обикновено изискват по-голяма първоначална инвестиция, отколкото конвекторните радиатори.</span></p> <h2><b>Заключение</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Конвекторите и климатиците използват различни </span><b>технологии за затопляне на въздуха в стаята. </b><span style="font-weight: 400;">И двата уреда са надеждни варианти за отопление, на които може да се доверите.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да изберете правилният за вас, е </span><b>необходимо да се запознаете с принципите им на работа, приликите и разликите</b><span style="font-weight: 400;">, както и да имате предвид вашата индивидуална нужда.</span></p>

Ивайло Димов Ивайло Димов

2022-10-21T06:39:44+00:00
От финансова гледна точка, климатиците обикновено са 5-6 пъти по-енергийно ефективни от конвекторните печки. Моля, добавете тази информация!
Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки