Меню
Меню
Икономично ли е отоплението с конвектори?

10.01.2022 06:54:06

Икономично ли е отоплението с конвектори?

Конвекторите са много разпространен избор за отопление сред домакинствата. Те вършат отлична работа при отопление на по-малки помещения. Също така имат редица предимства пред други начини на отопление. 

Едно от най-разпространените твърдения за конвекторите е, че водят до по-малък разход на енергия, съответно са по-икономично и изгодно решение за бюджета на семейството. Имайки това предвид, сега е време да отговорим на въпроса - икономично ли е отоплението с конвектори всъщност.

Как се пести ток с тях?

Докато всички говорят как отоплението с конвектор потенциално спестява ток, никой не обяснява как точно става това.

Основната характеристика на един конвектор, освен технологията, е неговият вграден термостат. Този термостат може да бъде механичен или електронен. Основната му функция е да “усети” температурата в помещението и съответно да подаде сигнал към конвектора дали да работи усилено или по-слабо, в зависимост от зададената настройка.

Механичният термостат се основава на по-обикновена технология, в сравнение с електронния. Той има различни степени на мощност и прецизността му може да бъде с точност до 2-3 градуса, което може да доведе до повече загуби на мощност. 

За сметка на това, той се отличава с много дълъг експлоатационен живот и възможност за работа на много ниски температури без да замръзне.

От другата страна седи и електронният термостат. Все повече производители конвектори залагат на прецизността и персонализацията на дигиталния електронен термостат. Той позволява много специфична настройка както на зададената температура, така и на режима. Измерва околната температура с точност до 0.1 градуса, което води до минимална загуба на мощност.

Благодарение на електрическия термостат и неговата технология, конвекторът използва минималната енергия, която е необходима за затопляне на помещението. Тази прецизност води до по-малък разход на ток и до бързо отплащане на първоначалната инвестиция.

Тук отново е важно да се отбележи, че други фактори също са от голямо значение. Такива фактори са например разположението и големината на стаята, етажът, на който се намира, изолацията и дограмата, както и температурните стойности навън.

Доколко добро е управлението им?

Управлението на конвектора отново зависи от това какъв тип термостат е вграден. 

Както споменахме, новите модели конвектори разполагат с вградени дигитални технологии, които позволяват управлението им дори от разстояние. Те имат много преимущества и редица възможности за персонализация на устройството, които за съжаление не са възможни при уреди с механичен термостат.

Прецизното управление на дигиталния термостат също успешно води до намаляване на сметките за ток. 

Някои от възможните настройки включват:

 • Седмична настройка на работа или така нареченият седмичен програматор
 • Работа според предварително зададен ежедневен график
 • Контрол над повече от едно устройство чрез смартфон или таблет, ако разполагате с повече от един конвектор
 • Възможност за дистанционно управление чрез Bluetooth, WiFi и мобилно приложение
 • Еко режим, режим “Отворен прозорец”, нощен режим и други
 • Чрез приложението може да следите разхода на енергия, различни статистики, да опознаете как използвате конвектора и как можете да спестите още повече.

При конвекторите с механичен термостат ще забележите, че не съществуват толкова настройки. При тях обикновено има бутон за включване и изключване, няколко степени на мощност и настройка за сила на вентилатор, ако има такъв вграден.

При уреди с механичен термостат не може да се зададе точна температура. Вместо това избирате една от възможните степени. По-голямото число отговаря на по-голяма мощност и по-голямо отопление. Въпреки това, конвекторите с механичен термостат отново водят до енергоспестяване, което не е налично при уредите без термостат.

Колко бързо повишават температурата и как?

Конвекторите отопляват помещенията сравнително бързо. Когато се намирате в малко помещение, може да усетите промяна в температурата почти веднага.

Това обаче зависи от квадратурата на стаята и мощността на конвектора. Ако се следва принципът на 100W за всеки 10-12 кв.м., конвекторът ще е идеален метод на отопление и съответно ще повишава температурата бързо.

Също така е важно да отбележим и правилните настройки, за да усетите по-бързо затопляне вкъщи или в офиса. Ако е помещение, което използвате всекидневно, е хубаво да не изключвате конвектора. Това ще помогне и за спестяване на разходи от енергия и за по-бързо затопляне и комфорт. 

Когато не сте в стаята, задайте настройка за 5-6 градуса по-ниска от идеалната температура. Така, когато се върнете и усилите конвектора, той ще може бързо да се справи с малката разлика в градусите.

В случай че конвекторът разполага с вграден вентилатор, отоплението на стаята ще е още по-бързо и ефективно, поради силната циркулация на въздуха. Някои модели разполагат и с функция Boost, която предоставя възможност за още по-бързо загряване на въздуха.

Обобщение на преимуществата им

Преимуществата на конвекторите са много и почти не съществува причина, поради която да не си вземете един.

Не вредят на здравето ни

Доказано е, че конвекторите не изгарят кислорода в помещението и не намалят неговата влажност. Поради тази причина е подходящ отоплителен уред дори за хора с дихателни проблеми. 

Технологията му на работа не позволява уреда да достигне висока температура на тялото и предотвратява опарвания или изгаряния. В допълнение, някои модели разполагат с режими на безопасност, като например се изключват автоматично при падане.

Различни приложения и монтаж

Конвекторите са идеални за всяко помещение, включително детска стая, спалня, кухня, офис, а дори и баня. Може да изберете модел конвектор със защита от влага и водни пръски и да го монтирате в мокро помещение.

Освен това, може да го монтирате на стената, за да спестите място и да ограничите достъпа му, или да изберете подов монтаж, като ще остане мобилен и ще може да го местите и използвате във всяко помещение.

Ниска първоначална инвестиция и по-малки разходи

Конвекторите са едни от най-достъпните електроуреди за отопление на пазара. Освен ниска първоначална инвестиция, те предлагат и енергоспестяване, което ще намали разходите ви за електричество през студените месеци.

Уредите с електронни термостати позволяват голяма персонализация и специфични настройки, които ще намалят разхода на ток още повече.

Популярни марки супер икономични конвектори

Време и да отбележим най-популярните марки производители, които предлагат най-икономичните конвектори на пазара. 

Те са:

 • Atlantic
 • Bosch
 • DeLonghi
 • Dimplex
 • Tesy
 • Airelec
 • Beha
 • Eldom

Всички тези марки са с доказано качество и на тях се доверяват хиляди хора. Поради тази причина може да намерите различни техни предложения на всички тях на сайта на Термос.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Отоплителни уреди

Блог за отоплителни уреди | Termos.bg

Икономично ли е отоплението с конвектори?

Икономично ли е отоплението с конвектори ?- Termos.bg

Икономично ли е наистина отоплението с конвектори и можете ли да спестите от сметките за ток? Основни преимущества на конвекторите и популярни марки. Икономично ли е наистина отоплението с конвектори и можете ли да спестите от сметките за ток? Основни преимущества на конвекторите и популярни марки. 2022-01-10T06:54:21+00:00 Икономично ли е отоплението с конвектори?

<p><span style="font-weight: 400;">Конвекторите са </span><b>много разпространен избор за отопление сред домакинствата</b><span style="font-weight: 400;">. Те вършат отлична работа при отопление на по-малки помещения. Също така имат редица предимства пред други начини на отопление.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Едно от най-разпространените твърдения за конвекторите е, че </span><b>водят до по-малък разход на енергия</b><span style="font-weight: 400;">, съответно са по-икономично и изгодно решение за бюджета на семейството. Имайки това предвид, сега е време да отговорим на въпроса - </span><i><span style="font-weight: 400;">икономично ли е отоплението с конвектори всъщност.</span></i></p> <h2><b>Как се пести ток с тях?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Докато всички говорят как отоплението с конвектор потенциално спестява ток, никой не обяснява как точно става това.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Основната характеристика на един конвектор, освен технологията, е неговият</span><b> вграден термостат.</b><span style="font-weight: 400;"> Този термостат може да бъде механичен или електронен. Основната му функция е да &ldquo;усети&rdquo; температурата в помещението и съответно да</span><b> подаде сигнал към конвектора дали да работи усилено или по-слабо,</b><span style="font-weight: 400;"> в зависимост от зададената настройка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Механичният термостат се основава на по-обикновена технология, в сравнение с електронния. Той има</span><b> различни степени на мощност </b><span style="font-weight: 400;">и прецизността му може да бъде с точност до 2-3 градуса, което може да доведе до повече загуби на мощност.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За сметка на това, той се отличава с много дълъг експлоатационен живот и възможност за работа на много ниски температури без да замръзне.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От другата страна седи и електронният термостат. Все повече производители конвектори залагат на </span><b>прецизността и персонализацията на дигиталния електронен термостат.</b><span style="font-weight: 400;"> Той позволява много специфична настройка както на зададената температура, така и на режима. Измерва околната температура с т</span><b>очност до 0.1 градуса</b><span style="font-weight: 400;">, което води до минимална загуба на мощност.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Благодарение на електрическия термостат и неговата технология, </span><b>конвекторът използва минималната енергия, която е необходима за затопляне на помещението.</b><span style="font-weight: 400;"> Тази прецизност води до по-малък разход на ток и до бързо отплащане на първоначалната инвестиция.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тук отново е важно да се отбележи, че други фактори също са от голямо значение. Такива фактори са например разположението и големината на стаята, етажът, на който се намира, изолацията и дограмата, както и температурните стойности навън.</span></p> <h2><b>Доколко добро е управлението им?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Управлението на конвектора отново зависи от това какъв тип термостат е вграден.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както споменахме, </span><b>новите модели конвектори разполагат с вградени дигитални технологии,</b><span style="font-weight: 400;"> които позволяват управлението им дори от разстояние. Те имат много преимущества и редица възможности за персонализация на устройството, които за съжаление не са възможни при уреди с механичен термостат.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Прецизното управление на дигиталния термостат също </span><b>успешно води до намаляване на сметките за ток.&nbsp;</b></p> <p><b>Някои от възможните настройки включват:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Седмична настройка на работа или така нареченият седмичен програматор</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Работа според предварително зададен ежедневен график</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Контрол над повече от едно устройство чрез смартфон или таблет, ако разполагате с повече от един конвектор</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Възможност за дистанционно управление чрез Bluetooth, WiFi и мобилно приложение</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Еко режим, режим &ldquo;Отворен прозорец&rdquo;, нощен режим и други</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Чрез приложението може да следите разхода на енергия, различни статистики, да опознаете как използвате конвектора и как можете да спестите още повече.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">При </span><b>конвекторите с механичен термостат</b><span style="font-weight: 400;"> ще забележите, че не съществуват толкова настройки. При тях обикновено има бутон за включване и изключване, няколко степени на мощност и настройка за сила на вентилатор, ако има такъв вграден.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При уреди с механичен термостат </span><b>не може да се зададе точна температура</b><span style="font-weight: 400;">. Вместо това избирате една от възможните степени. По-голямото число отговаря на по-голяма мощност и по-голямо отопление. Въпреки това</span><b>, конвекторите с механичен термостат отново водят до енергоспестяване</b><span style="font-weight: 400;">, което не е налично при уредите без термостат.</span></p> <h2><b>Колко бързо повишават температурата и как?</b></h2> <p><b>Конвекторите отопляват помещенията сравнително бързо.</b><span style="font-weight: 400;"> Когато се намирате в малко помещение, може да усетите промяна в температурата почти веднага.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това обаче </span><b>зависи от квадратурата на стаята и мощността на конвектора.</b><span style="font-weight: 400;"> Ако се следва принципът на 100W за всеки 10-12 кв.м., конвекторът ще е идеален метод на отопление и съответно ще повишава температурата бързо.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така е важно да отбележим и правилните настройки, за да </span><b>усетите по-бързо затопляне вкъщи или в офиса.</b><span style="font-weight: 400;"> Ако е помещение, което използвате всекидневно, е хубаво да не изключвате конвектора. Това ще помогне и за спестяване на разходи от енергия и за по-бързо затопляне и комфорт.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато не сте в стаята, задайте </span><b>настройка за 5-6 градуса по-ниска от идеалната температура.</b><span style="font-weight: 400;"> Така, когато се върнете и усилите конвектора, той ще може бързо да се справи с малката разлика в градусите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В случай че конвекторът разполага с вграден вентилатор, отоплението на стаята ще е още по-бързо и ефективно, поради силната циркулация на въздуха. Някои модели разполагат и с </span><b>функция Boost, която предоставя възможност за още по-бързо загряване на въздуха.</b></p> <h2><b>Обобщение на преимуществата им</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преимуществата на конвекторите са много и почти не съществува причина, поради която да не си вземете един.</span></p> <h3><b>Не вредят на здравето ни</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Доказано е, че </span><b>конвекторите не изгарят кислорода в помещението</b><span style="font-weight: 400;"> и не намалят неговата влажност. Поради тази причина е подходящ отоплителен уред дори за хора с дихателни проблеми.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Технологията му на работа </span><b>не позволява уреда да достигне висока температура на тялото</b><span style="font-weight: 400;"> и предотвратява опарвания или изгаряния. В допълнение, някои модели разполагат с режими на безопасност, като например се изключват автоматично при падане.</span></p> <h3><b>Различни приложения и монтаж</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Конвекторите са </span><b>идеални за всяко помещение,</b><span style="font-weight: 400;"> включително детска стая, спалня, кухня, офис, а дори и баня. Може да изберете модел конвектор със защита от влага и водни пръски и да го монтирате в мокро помещение.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това,</span><b> може да го монтирате на стената</b><span style="font-weight: 400;">, за да спестите място и да ограничите достъпа му, или да изберете подов монтаж, като ще остане мобилен и ще може да го местите и използвате във всяко помещение.</span></p> <h3><b>Ниска първоначална инвестиция и по-малки разходи</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Конвекторите са едни от </span><b>най-достъпните електроуреди за отопление на пазара</b><span style="font-weight: 400;">. Освен ниска първоначална инвестиция, те предлагат и енергоспестяване, което ще намали разходите ви за електричество през студените месеци.</span></p> <p><b>Уредите с електронни термостати</b><span style="font-weight: 400;"> позволяват голяма персонализация и специфични настройки, които ще намалят разхода на ток още повече.</span></p> <h2><b>Популярни марки супер икономични конвектори</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Време и да отбележим най-популярните марки производители, които предлагат най-икономичните конвектори на пазара.&nbsp;</span></p> <p><b>Те са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Atlantic</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Bosch</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">DeLonghi</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Dimplex</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Tesy</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Airelec</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Beha</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Eldom</span></li> </ul> <p><b>Всички тези марки са с доказано качество </b><span style="font-weight: 400;">и на тях се доверяват хиляди хора. Поради тази причина може да намерите различни техни предложения на всички тях на </span><b>сайта на Термос.</b></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки