Меню
Меню
Демонтаж на климатици

11.04.2022 06:03:22

Демонтаж на климатици

Инвестицията в климатично устройство е една от най-добрите, които съвременният потребител може да направи. Освен нов и модерен уред, покупката на климатик осигурява удобство и комфорт за цялото семейство.

Като всяко друго устройство, използвано от хората днес, климатикът е машина, характеризираща се с определен експлоатационен живот. Вследствие на дългогодишна работа той е подвластен на физическо и морално изхабяване, а това налага замяната му с нов. 

Преди да се постави нов климатик е необходимо да се премахне вътрешното и външно тяло на стария уред. Процедурата по демонтаж на климатици е трудоемка, изисква наличието на определен набор от инструменти и познания от страна на демонтиращия го. 

Темата поражда редица въпроси сред ползвателите на климатични устройства днес. По тази причина, в следващите редове обръщаме специално внимание на процедурата по демонтаж на климатик. 

Правила и изисквания при демонтаж на климатик

Както добре знаете, климатикът се състои от два модула - вътрешен и външен. За да се премине към демонтаж на климатика, следва да бъдат премахнати двете климатични тела, при това в определена последователност. Първо се преминава към демонтиране на външното, а след това и на вътрешното тяло. 

На пръв поглед изглежда лесно, но истината е, че тази процедура има своите специфични правила и изисквания, за да се осигури правилна, бърза и безопасна работа. За целта е добре да се доверите на екип от специалисти по монтаж и демонтаж на климатици. Те имат нужните познания, опит и оборудване за осъществяване на тази дейност.

Ако решите да демонтирате стария си климатик сами, рискувате да загубите допълнителни средства - за осигуряване на допълнителен тръбен път, допълнително зареждане с фреон и т.н. 

Изпълняван от непрофесионалисти, процесът по демонтаж на климатици може да бъде и опасен за здравето и живота ви - ако демонтажът на външното тяло следва да бъде осъществен от няколко етажа височина например.

Подробно описание на демонтаж на климатик

В следващите редове ще ви представим подробно процедурата по демонтаж на климатика. Информацията има информативна цел и не заменя нуждата от професионално съдействие при демонтаж на климатици. 

Събиране на фреона

За ефективната работа на климатика важно значение има хладилният агент, познат като фреон. Първата важна стъпка при демонтаж представлява неговото събиране. За целта климатикът се включва в режим на охлаждане. 

Вентилаторът на устройството следва да работи на максимална мощ. Температурата на охлаждане трябва да е максимално ниска, като в зависимост от модела климатично устройство, тя варира. 

По този начин климатикът следва да работи между 3 и 5 минути. След това се преминава към премахване на капаците на външното тяло на климатика. Така техниците си осигуряват достъп до климатичните кранове. 

Крановете на климатика имат три изхода - единият е разположен странично, другите два отдолу. Трите капачки се развиват, като на тази, позиционирана най-отдолу, се завива манометърът. Той ще следи за нивото на налягане на фреона в реално време.

Преминава се към затваряне крана на малката тръба, която обикновено е с размер 6 мм. За целта са необходими шестограми - при битовите климатици ще са ви нужни такива с размери 4 или 6 мм. Следят се показанията на манометъра, след като налягането на фреона падне под нулата се затваря и кранът на дебелата тръба.

Климатикът се изключва от дистанционното, изчакват се няколко минути да спре и вентилаторът, а след това се прекъсва и връзката на уреда към електричеството.

Демонтаж на външно тяло

Тънката и дебелата тръба, намиращи се на външното тяло, разполагат с херметически гайки. Те трябва да бъдат отвити, а след това краищата на двете тръби да се изолират с тиксо, за да се предотврати навлизането на въздух или прах в тях. 

Кабелите от клемореда се разкачват. По този начин връзката между външното и вътрешното тяло на климатика е прекъсната. 

Необходимо е да премахнете болтовете от стойката на климатика, за да премахнете модула от нея. Дюбелите на стойки също се развиват и демонтират след премахването на външното тяло. 

Демонтаж на вътрешно тяло

За да бъде успешно демонтирано вътрешното тяло на климатика, гайките от тръбите следва да бъдат изрязани. Само по този начин те могат да бъдат прекарани през дупките на стената. 

Модулът се откача от щипките на металната планка и целият пакет се издърпва през дупката. Ако това е невъзможно, е небоходимо да се направи рязане и от вътрешната страна. На финала следва да се демонтира и планката на вътрешното тяло от стената. 

Основни стъпки при демонтаж на климатик и необходими инструменти 

След като се запознахте подробно с процедурата по демонтаж на климатика си струва да обобщим основните моменти и свързаните с тях инструменти: 

  1. Събиране на фреона на климатика - манометър, шестограми.
  2. Демонтаж на външно и вътрешно тяло - шестограми, ключове.
  3. Събиране на тръбен път и електрически кабели, свързващи двата климатични модула - ъглошлайф.
  4. Демонтаж на планки - вътрешни и външни. 
  5. Запечатване на тръбен път на климатика. 

Почистване при демонтаж на климатици

В някои случаи демонтажът на климатика е свързан с нуждата от ремонта му в специализиран сервиз. Ако той вече е стар и няма да се използва отново от вас, той може да се реновира или частите му да бъдат използвани за ремонт на други климатици. 

Независимо от съдбата на старото ви климатично устройство, демонтажът е предшестван от почистване на климатичните модули. Почистването се налага, тъй като по време на експлоатацията му в ламелите се натрупват значителни количества мръсотия.

Почистване на външно тяло 

Процесът стартира с разглобяване на кутията на модула, за да се осигури достъп до вътрешността. Платките и другите елементи, свързани с електрониката на уреда, следва да бъдат изолирани.

Преминава се към почистване на топлообменника, като това трябва да стане много внимателно, за да не се изкривят ламелите.

На финала се почиства дъното на външното тяло. Модулът се сглобява в първоначалния си вид. За максимално лесно почистване може да се използва пароструйка.

Почистване на вътрешно тяло

Процедурата стартира със сваляне на филтрите, позиционирани под капака - не  е необходимо да се използват допълнителни препарати, достатъчно е да се измият само с вода. Внимателно се разглобяват и свалят пластмасовите плоскости на вътрешния модул, като се внимава да не се чупят държачите в горната част, тъй като са изключително чупливи.

Преминава се към почистване на питата - може да се използва четка и пароструйка, а в комбинация със спрей за почистване на климатици прочистването ще бъде още по-лесно. След нанасяне на спрея върху областта за почистване следва да се изчака около пет минути преди да се премине към отстраняване на замърсяванията с пароструйката.

На финала се почиства турбината на вътрешното тяло. Прахта се отстранява първоначално с четка, а след това се измива с пароструйка. При употребата на спрея за почистване на климатици се повтаря същата процедура като при почистването на питата. След изпълнение на тези процедури модулът е готов за сглобяване отново.

Демонтаж на климатик - сами ли да го направим, или да се доверим на екип от техници?

Както стана ясно и в самото начало на тази статия, процедурата по демонтаж на климатици е сложна и трудоемка. Не всеки би имал ресурсната обезпеченост и нужната експертиза, за да се справи с тази задача. 

Дали ще се доверите на собствените си умения, или ще повикате екип от техници по монтаж и демонтаж на климатици, зависи изцяло от вас. 

Нашият съвет е тази дейност да бъде оставена в ръцете на специалистите. Това е ви спести време, усилия, нерви и немалко разходи. Още повече, че ако дейността бъде извършена от технически екип, същият може да се заеме и с монтажа на новия ви климатик.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Климатици

Блог за климатици | Termos.bg

Демонтаж на климатици

Демонтаж на климатици - Termos.bg

Инвестицията в климатично устройство е една от най-добрите, които съвременният потребител може да направи. Освен нов и модерен уред, покупката на климатик Инвестицията в климатично устройство е една от най-добрите, които съвременният потребител може да направи. Освен нов и модерен уред, покупката на климатик 2022-04-11T06:03:25+00:00 Демонтаж на климатици

<p><span style="font-weight: 400;">Инвестицията в климатично устройство е една от най-добрите, които съвременният потребител може да направи. Освен нов и модерен уред,</span><b> покупката на климатик осигурява удобство и комфорт за цялото семейство.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Като всяко друго устройство, използвано от хората днес, </span><b>климатикът е машина, характеризираща се с определен експлоатационен живот</b><span style="font-weight: 400;">. Вследствие на дългогодишна работа той е подвластен на физическо и морално изхабяване, а това налага замяната му с нов.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да се постави нов климатик е необходимо да се премахне вътрешното и външно тяло на стария уред. </span><b>Процедурата по демонтаж на климатици е трудоемка</b><span style="font-weight: 400;">, изисква наличието на определен набор от инструменти и познания от страна на демонтиращия го.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Темата поражда редица въпроси сред ползвателите на климатични устройства днес. По тази причина, в следващите редове обръщаме специално внимание на процедурата по демонтаж на климатик.&nbsp;</span></p> <h2><b>Правила и изисквания при демонтаж на климатик</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както добре знаете, </span><b>климатикът се състои от два модула - вътрешен и външен.</b><span style="font-weight: 400;"> За да се премине към демонтаж на климатика, следва да бъдат премахнати двете климатични тела, при това в определена последователност. Първо се преминава към демонтиране на външното, а след това и на вътрешното тяло.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На пръв поглед изглежда лесно, но истината е, че </span><b>тази процедура има своите специфични правила и изисквания,</b><span style="font-weight: 400;"> за да се осигури правилна, бърза и безопасна работа. За целта е добре да се доверите на екип от </span><b>специалисти по монтаж и демонтаж на климатици</b><span style="font-weight: 400;">. Те имат нужните познания, опит и оборудване за осъществяване на тази дейност.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако решите да демонтирате стария си климатик сами, рискувате да загубите допълнителни средства - за осигуряване на допълнителен тръбен път, допълнително зареждане с фреон и т.н.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Изпълняван от непрофесионалисти, </span><b>процесът по демонтаж на климатици може да бъде и опасен</b><span style="font-weight: 400;"> за здравето и живота ви - ако демонтажът на външното тяло следва да бъде осъществен от няколко етажа височина например.</span></p> <h2><b>Подробно описание на демонтаж на климатик</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">В следващите редове ще ви представим подробно процедурата по демонтаж на климатика. Информацията има информативна цел и не заменя нуждата от професионално съдействие при демонтаж на климатици.&nbsp;</span></p> <h3><b>Събиране на фреона</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За ефективната работа на климатика важно значение има </span><b>хладилният агент, познат като фреон.</b><span style="font-weight: 400;"> Първата важна стъпка при демонтаж представлява неговото събиране. За целта климатикът се включва в режим на охлаждане.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вентилаторът на устройството следва да работи на максимална мощ. Температурата на охлаждане трябва да е максимално ниска, като в зависимост от модела климатично устройство, тя варира.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По този начин климатикът следва да работи </span><b>между 3 и 5 минути.</b><span style="font-weight: 400;"> След това се преминава към </span><b>премахване на капаците на външното тяло на климатика</b><span style="font-weight: 400;">. Така техниците си осигуряват достъп до климатичните кранове.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Крановете на климатика имат три изхода - единият е разположен странично, другите два отдолу. Трите капачки се развиват, като на тази, позиционирана най-отдолу, се завива манометърът. Той ще </span><b>следи за нивото на налягане на фреона </b><span style="font-weight: 400;">в реално време.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преминава се към затваряне крана на малката тръба, която обикновено е с размер 6 мм. За целта са необходими шестограми - при битовите климатици ще са ви нужни такива с размери 4 или 6 мм. Следят се показанията на манометъра, след като налягането на фреона падне под нулата се затваря и кранът на дебелата тръба.</span></p> <p><b>Климатикът се изключва от дистанционното,</b><span style="font-weight: 400;"> изчакват се няколко минути да спре и вентилаторът, а след това се прекъсва и връзката на уреда към електричеството.</span></p> <h3><b>Демонтаж на външно тяло</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Тънката и дебелата тръба, намиращи се на външното тяло, разполагат с херметически гайки. Те трябва да бъдат отвити, а след това </span><b>краищата на двете тръби да се изолират с тиксо</b><span style="font-weight: 400;">, за да се предотврати навлизането на въздух или прах в тях.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Кабелите от клемореда се разкачват. По този начин връзката между външното и вътрешното тяло на климатика е прекъсната.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Необходимо е да </span><b>премахнете болтовете от стойката на климатика,</b><span style="font-weight: 400;"> за да премахнете модула от нея. Дюбелите на стойки също се развиват и демонтират след премахването на външното тяло.&nbsp;</span></p> <h3><b>Демонтаж на вътрешно тяло</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За да бъде успешно демонтирано вътрешното тяло на климатика, </span><b>гайките от тръбите следва да бъдат изрязани.</b><span style="font-weight: 400;"> Само по този начин те могат да бъдат прекарани през дупките на стената.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Модулът се откача от щипките на металната планка и целият пакет се издърпва през дупката. Ако това е невъзможно, е </span><b>небоходимо да се направи рязане и от вътрешната страна.</b><span style="font-weight: 400;"> На финала следва да се демонтира и планката на вътрешното тяло от стената.&nbsp;</span></p> <h2><b>Основни стъпки при демонтаж на климатик и необходими инструменти&nbsp;</b></h2> <p><b>След като се запознахте подробно с процедурата по демонтаж на климатика си струва да обобщим основните моменти и свързаните с тях инструменти:&nbsp;</b></p> <ol> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Събиране на фреона на климатика - манометър, шестограми.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Демонтаж на външно и вътрешно тяло - шестограми, ключове.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Събиране на тръбен път и електрически кабели, свързващи двата климатични модула - ъглошлайф.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Демонтаж на планки - вътрешни и външни.&nbsp;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Запечатване на тръбен път на климатика.&nbsp;</span></li> </ol> <h2><b>Почистване при демонтаж на климатици</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">В някои случаи </span><b>демонтажът на климатика е свързан с нуждата от ремонта му в специализиран сервиз</b><span style="font-weight: 400;">. Ако той вече е стар и няма да се използва отново от вас, той може да се реновира или частите му да бъдат използвани за ремонт на други климатици.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо от съдбата на старото ви климатично устройство, демонтажът е предшестван от почистване на климатичните модули. </span><b>Почистването се налага</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като по време на експлоатацията му в ламелите се натрупват значителни количества мръсотия.</span></p> <h3><b>Почистване на външно тяло&nbsp;</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Процесът стартира с </span><b>разглобяване на кутията на модула</b><span style="font-weight: 400;">, за да се осигури достъп до вътрешността. Платките и другите елементи, свързани с електрониката на уреда, следва да бъдат изолирани.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преминава се към </span><b>почистване на топлообменника,</b><span style="font-weight: 400;"> като това трябва да стане много внимателно, за да не се изкривят ламелите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На финала се почиства дъното на външното тяло. Модулът се сглобява в първоначалния си вид. За максимално лесно почистване може да се използва пароструйка.</span></p> <h3><b>Почистване на вътрешно тяло</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Процедурата стартира със </span><b>сваляне на филтрите, позиционирани под капака </b><span style="font-weight: 400;">- не&nbsp; е необходимо да се използват допълнителни препарати, достатъчно е да се измият само с вода. Внимателно се </span><b>разглобяват и свалят пластмасовите плоскости на вътрешния модул,</b><span style="font-weight: 400;"> като се внимава да не се чупят държачите в горната част, тъй като са изключително чупливи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преминава се към </span><b>почистване на питата</b><span style="font-weight: 400;"> - може да се използва четка и пароструйка, а в комбинация със спрей за почистване на климатици прочистването ще бъде още по-лесно. След нанасяне на спрея върху областта за почистване следва да се изчака около пет минути преди да се премине към отстраняване на замърсяванията с пароструйката.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На финала се </span><b>почиства турбината на вътрешното тяло.</b><span style="font-weight: 400;"> Прахта се отстранява първоначално с четка, а след това се измива с пароструйка. При употребата на спрея за почистване на климатици се повтаря същата процедура като при почистването на питата. След изпълнение на тези процедури модулът е готов за сглобяване отново.</span></p> <h2><b>Демонтаж на климатик - сами ли да го направим, или да се доверим на екип от техници?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както стана ясно и в самото начало на тази статия, процедурата по демонтаж на климатици е сложна и трудоемка. Не всеки би имал ресурсната обезпеченост и нужната експертиза, за да се справи с тази задача.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Дали ще се доверите на собствените си умения, или ще </span><b>повикате екип от техници по монтаж и демонтаж на климатици</b><span style="font-weight: 400;">, зависи изцяло от вас.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нашият съвет е тази дейност да бъде оставена в ръцете на специалистите. Това е ви спести време, усилия, нерви и немалко разходи. Още повече, че ако дейността бъде извършена от технически екип, същият може да се </span><b>заеме и с монтажа на новия ви климатик. </b></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки