Меню
Меню
Демонтаж на бойлер

11.04.2022 06:05:12

Демонтаж на бойлер

Бойлерът е сред задължителните уреди в оборудването на всяко съвременно домакинство. Рано или късно, по ред различни причини, идва моментът, в който старият бойлер следва да се замени с нов. Този процес изисква демонтаж на стария бойлер, за да се премине към монтаж на новия. 

Процедурата по демонтаж на бойлер е свързана с определена последователност и специфики. В следващите редове на този материал ще ви запознаем по-подробно с нея. Независимо дали ще се доверите на собствените си способности, или ще се възложите тази задача на специалистите, представената тук информация ще ви бъде от полза. 

Как се демонтира бойлер?

Демонтажът на бойлера е процедура, която е наложителна, когато старият електроуред вече е протекъл или е настъпила повреда, която трудно може да бъде отстранена. 

Много често повредите в бойлера изискват твърде голяма инвестиция, за да бъдат ремонтирани. Свързани са с покупката на материали, консумативи и други. В тези случаи по-добрият вариант е да се пристъпи към покупката и монтажа на нов такъв. 

Тук ще споменем основните моменти при демонтаж на бойлера, а малко по-надолу ще разгледаме всеки един от етапите в процеса малко по-подробно.

Прекъсване на електричеството и обезопасяване на електрическия кабел

Процедурата по премахване на стария бойлер следва да стартира с прекъсване на електричеството към бойлера. Това е първата и най-важна стъпка, която ни гарантира безопасност, тъй като премахва риска от възникване на токов удар.

В никакъв случай жиците не бива да остават оголени, след като връзката на бойлера с електрозахранването бъде прекъсната. Погрижете се за това те да бъдат изолирани впоследствие. 

Източване на бойлер

Процедурата по източване на бойлера е следващият момент, свързан с демонтирането му. Това е и един от най-често задаваните въпроси от мнозина домашни майстори, които са решили да се справят сами с премахването на повредения стар бойлер от дома си.

Всички обемни електрически бойлери следва да бъдат източени преди демонтажа си. Преди процедурата да стартира, следва да бъде спряно водоподаването към бойлера. 

Това може да стане както посредством спирателните кранове към бойлера, така и от централното водозахранване, ако няма такива. След това отворете крана на мивката (душа), свързан с бойлера - това действие ви гарантира, че ще бъде освободено наличното налягане в системата.  

Независимо от това кой от двата начина за източване на бойлера ще изберете - чрез неговите тръби или тези на водопреносната мрежа, и в двата случая възвратният клапан за студена вода следва да бъде демонтиран.

Ако пропуснете тази процедура, няма как да източите водата от бойлера успешно. За да се източи безпроблемно всичката налична вода, двете тръби на бойлера е важно да бъдат свободни и отворени. По този начин успешно навлиза въздух във водосъдържателя на бойлера и източването на всичката налична вода става бързо лесно.

Малко по-специфичен е случаят с източването на хоризонтален тип бойлер, чийто тръби за студена и топла вода са съответно отляво или отдясно. В този случай няма как наличната вода в бойлера да бъде източена напълно. 

Реално в него остава вода до нивото на тръбите, а това е около ⅓ от вместимостта на бойлера. Тази част от водата следва да се източи по друг начин - най-често с маркуч през тръбата на студената вода или бойлерът да бъде свален. 

Сваляне на бойлер

След като минете през гореизброените стъпки, следва да се премине и към заключителната част от процедурата, а именно свалянето на стария бойлер. Тя се състои в премахване на бойлера от носещата го конструкция. За целта първо се разхлабват куките и/или болтовете, в зависимост от механизма, посредством който е осъществено закрепването. 

Свалете бойлера внимателно. Ако е необходимо, повикайте за съдействие още някого, за да сте сигурни, че ще успеете да поемете цялата тежест на уреда. Препоръчително е за по-големи бойлери (от 80 л нагоре) свалянето да става от двама души.

Можем ли да направим демонтажа на бойлера сами, или е добре да потърсим услугите на специалисти?

Сама по себе си процедурата по демонтаж на бойлера може да бъде определена като трудоемка и изключително пипкава. В случай че следвате стриктно горепосочените стъпки за премахване на бойлер, бихте могли да се справите и сами.

Въпреки това експертите съветват, когато се налага смяна на стария бойлер с нов, да се потърси помощ от специализиран сервиз и/или лица, занимаващи се с дейности по монтаж  и ремонт на бойлери. 

Магазините, които предлагат такъв тип техника на своите клиенти, обикновено разполагат и с екип от специалисти по монтаж и демонтаж на бойлери. Други си партнират със сервизи за бойлери, чиито експерти се отзовават на адрес за демонтаж на бойлера, който е за смяна и монтаж на новозакупения. 

Какви са плюсовете и минусите на самостоятелния демонтаж на бойлер?

Както стана ясно, редица потребители се доверяват на собствените си възможности и познания, става ли въпрос за демонтаж на стар бойлер у дома. Какви обаче са предимствата и недостатъците при този подход? 

Плюсове при самостоятелен демонтаж на бойлер у дома

Да се заемете с тази процедура напълно самостоятелно има следните няколко основни предимства.

На първо място спестявате средства - бихте могли да си спестите суми от порядъка на от 20 до около 100 лв., в зависимост от особеностите на бойлера, който ще се демонтира (вертикален, хоризонтален, обем и т.н.). 

На второ място имате свободата да го направите в удобно за вас време. Когато с премахването на стария бойлер е ангажиран специализиран екип, това обикновено може да стане в рамките на стандартното работно време.

Въпросът тук е дали имате времето, нервите и нужния минимум от инструменти, с които да осъществите процедурата по най-правилния начин.

Минуси при самостоятелен демонтаж на бойлер у дома

Освен своите предимства, самостоятелният подход има и своите негативи. Основният сред тях е рискът от това да не получите удовлетворяващ резултат. Това може да ви коства време, усилия и премного нерви, които бихте могли да си спестите, доверявайки се на сервиз за монтаж и демонтаж на бойлери.

Другият минус при самостоятелно премахване на бойлера у дома е причиняването на вреди във вашата баня, които ще доведат съответно до допълнителни разходи. С други думи, в стремежа си да спестите всъщност бихте могли да загубите значителни средства.

Какви са плюсовете и минусите при монтаж на бойлер от специалисти?

Съществува и една друга категория хора, които се доверяват на професионалистите, става ли въпрос за монтаж или демонтаж на бойлер. И този метод има своите положителни и отрицателни страни от гледна точка на потребителя. 

Плюсове при сервизен демонтаж на бойлер у дома

Първото и най-важно предимство е гарантираното качество и бързина в изпълнението на тази дейност. Те ще пристигнат на адреса ви според предварителна уговорка, разполагайки с цялото необходимо оборудване, за да демонтират стария бойлер. 

Можете да се възползвате от комплексна услуга - демонтаж и монтаж на бойлер. По този начин ще спестите време и средства за допълнително заплащане, свързано с монтажа на новия ви бойлер. Техниците ще дойдат на място, за да премахнат стария ви бойлер и веднага след това ще извършват процедурата по монтаж на новия. 

Минуси при сервизен демонтаж на бойлер у дома

Сред основните недостатъци, изтъквани от потребителите в този аспект, са нуждата от допълнително заплащане за извършването на услугата. Това няма как да бъде избегнато, освен ако не пристъпите към самостоятелно демонтиране на бойлера, но ако резултатите от дейността са неудовлетворяващи, рискувате да загубите повече, отколкото ще спечелите. 

Екипът от специалисти за демонтаж на бойлера би могъл да посети адреса ви в рамките на стандартно работно време, което може да не ви е особено удобно. В този случай ще се наложи да осигурите човек у дома, който да е на разположение. 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Бойлери

Блог за бойлери | Termos.bg

Демонтаж на бойлер

Демонтаж на бойлер - Termos.bg

Бойлерът е сред задължителните уреди в оборудването на всяко съвременно домакинство. Рано или късно, по ред различни причини, идва моментът, в който стария Бойлерът е сред задължителните уреди в оборудването на всяко съвременно домакинство. Рано или късно, по ред различни причини, идва моментът, в който стария 2022-04-11T06:05:16+00:00 Демонтаж на бойлер

<p><span style="font-weight: 400;">Бойлерът е сред </span><b>задължителните уреди в оборудването на всяко съвременно домакинство. </b><span style="font-weight: 400;">Рано или късно, по ред различни причини, идва моментът, в който старият бойлер следва да се замени с нов. Този процес изисква демонтаж на стария бойлер, за да се премине към монтаж на новия.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Процедурата по демонтаж на бойлер е свързана с </span><b>определена последователност и специфики</b><span style="font-weight: 400;">. В следващите редове на този материал ще ви запознаем по-подробно с нея. Независимо дали ще се доверите на собствените си способности, или ще се възложите тази задача на специалистите, представената тук информация ще ви бъде от полза.&nbsp;</span></p> <h2><b>Как се демонтира бойлер?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Демонтажът на бойлера е процедура, която е наложителна, когато </span><b>старият електроуред вече е протекъл или е настъпила повреда,</b><span style="font-weight: 400;"> която трудно може да бъде отстранена.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Много често повредите в бойлера изискват твърде голяма инвестиция, за да бъдат ремонтирани. Свързани са с покупката на материали, консумативи и други. В тези случаи по-добрият вариант е да се </span><b>пристъпи към покупката и монтажа на нов такъв.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тук ще споменем основните моменти при демонтаж на бойлера, а малко по-надолу ще разгледаме всеки един от етапите в процеса малко по-подробно.</span></p> <h3><b>Прекъсване на електричеството и обезопасяване на електрическия кабел</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Процедурата по премахване на стария бойлер следва да </span><b>стартира с прекъсване на електричеството към бойлера</b><span style="font-weight: 400;">. Това е първата и най-важна стъпка, която ни гарантира безопасност, тъй като премахва риска от възникване на токов удар.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В никакъв случай жиците не бива да остават оголени, след като връзката на бойлера с електрозахранването бъде прекъсната. Погрижете се за това те да бъдат изолирани впоследствие.&nbsp;</span></p> <h3><b>Източване на бойлер</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Процедурата по източване на бойлера е следващият момент, свързан с демонтирането му. Това е и един от най-често задаваните въпроси от мнозина домашни майстори, които са решили да се справят сами с </span><b>премахването на повредения стар бойлер от дома си.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всички обемни електрически бойлери следва да бъдат източени преди демонтажа си. Преди процедурата да стартира, следва да бъде</span><b> спряно водоподаването към бойлера.&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това може да стане както посредством спирателните кранове към бойлера, така и от централното водозахранване, ако няма такива. След това отворете крана на мивката (душа), свързан с бойлера - това действие ви гарантира, че ще бъде </span><b>освободено наличното налягане в системата.&nbsp;&nbsp;</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо от това кой от двата начина за източване на бойлера ще изберете - чрез неговите тръби или тези на водопреносната мрежа, и в двата случая </span><b>възвратният клапан за студена вода следва да бъде демонтиран.</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако пропуснете тази процедура, няма как да източите водата от бойлера успешно. За да се източи безпроблемно всичката налична вода, двете тръби на бойлера е важно да бъдат свободни и отворени. По този начин успешно навлиза въздух във водосъдържателя на бойлера и източването на всичката налична вода става бързо лесно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Малко по-специфичен е случаят с </span><b>източването на хоризонтален тип бойлер</b><span style="font-weight: 400;">, чийто тръби за студена и топла вода са съответно отляво или отдясно. В този случай няма как наличната вода в бойлера да бъде източена напълно.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Реално в него остава вода до нивото на тръбите, а това е</span><b> около ⅓ от вместимостта на бойлера</b><span style="font-weight: 400;">. Тази част от водата следва да се източи по друг начин - най-често с маркуч през тръбата на студената вода или бойлерът да бъде свален.&nbsp;</span></p> <h3><b>Сваляне на бойлер</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">След като минете през гореизброените стъпки, следва да се премине и към заключителната част от процедурата, а именно </span><b>свалянето на стария бойлер</b><span style="font-weight: 400;">. Тя се състои в премахване на бойлера от носещата го конструкция. За целта първо се разхлабват куките и/или болтовете, в зависимост от механизма, посредством който е осъществено закрепването.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Свалете бойлера внимателно. Ако е необходимо,</span><b> повикайте за съдействие още някого</b><span style="font-weight: 400;">, за да сте сигурни, че ще успеете да поемете цялата тежест на уреда. Препоръчително е за по-големи бойлери (от 80 л нагоре) свалянето да става от двама души.</span></p> <h2><b>Можем ли да направим демонтажа на бойлера сами, или е добре да потърсим услугите на специалисти?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Сама по себе си процедурата по </span><b>демонтаж на бойлера може да бъде определена като трудоемка и изключително пипкава</b><span style="font-weight: 400;">. В случай че следвате стриктно горепосочените стъпки за премахване на бойлер, бихте могли да се справите и сами.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки това експертите съветват, когато се налага </span><b>смяна на стария бойлер с нов</b><span style="font-weight: 400;">, да се потърси помощ от специализиран сервиз и/или лица, занимаващи се с дейности по монтаж&nbsp; и ремонт на бойлери.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Магазините, които предлагат такъв тип техника на своите клиенти, обикновено разполагат и с екип от специалисти по монтаж и демонтаж на бойлери. Други си партнират със </span><b>сервизи за бойлери</b><span style="font-weight: 400;">, чиито експерти се отзовават на адрес за демонтаж на бойлера, който е за смяна и монтаж на новозакупения.&nbsp;</span></p> <h2><b>Какви са плюсовете и минусите на самостоятелния демонтаж на бойлер?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както стана ясно, редица потребители се доверяват на собствените си възможности и познания, става ли въпрос за демонтаж на стар бойлер у дома. Какви обаче са предимствата и недостатъците при този подход?&nbsp;</span></p> <h3><b>Плюсове при самостоятелен демонтаж на бойлер у дома</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Да се заемете с тази процедура напълно самостоятелно има следните няколко основни предимства.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На първо място</span><b> спестявате средства</b><span style="font-weight: 400;"> - бихте могли да си спестите суми от порядъка на от 20 до около 100 лв., в зависимост от особеностите на бойлера, който ще се демонтира (вертикален, хоризонтален, обем и т.н.).&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">На второ място </span><b>имате свободата да го направите в удобно за вас време.</b><span style="font-weight: 400;"> Когато с премахването на стария бойлер е ангажиран специализиран екип, това обикновено може да стане в рамките на стандартното работно време.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Въпросът тук е дали имате времето, нервите и нужния минимум от инструменти, с които да осъществите процедурата по най-правилния начин.</span></p> <h3><b>Минуси при самостоятелен демонтаж на бойлер у дома</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Освен своите предимства, самостоятелният подход има и своите негативи. Основният сред тях е</span><b> рискът от това да не получите удовлетворяващ резултат. </b><span style="font-weight: 400;">Това може да ви коства време, усилия и премного нерви, които бихте могли да си спестите, доверявайки се на сервиз за монтаж и демонтаж на бойлери.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Другият минус при самостоятелно премахване на бойлера у дома е </span><b>причиняването на вреди във вашата баня</b><span style="font-weight: 400;">, които ще доведат съответно до допълнителни разходи. С други думи, в стремежа си да спестите всъщност бихте могли да загубите значителни средства.</span></p> <h2><b>Какви са плюсовете и минусите при монтаж на бойлер от специалисти?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Съществува и една друга категория хора, които се</span><b> доверяват на професионалистите</b><span style="font-weight: 400;">, става ли въпрос за монтаж или демонтаж на бойлер. И този метод има своите положителни и отрицателни страни от гледна точка на потребителя.&nbsp;</span></p> <h3><b>Плюсове при сервизен демонтаж на бойлер у дома</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Първото и най-важно предимство </span><b>е гарантираното качество и бързина в изпълнението на тази дейност.</b><span style="font-weight: 400;"> Те ще пристигнат на адреса ви според предварителна уговорка, разполагайки с цялото необходимо оборудване, за да демонтират стария бойлер.&nbsp;</span></p> <p><b>Можете да се възползвате от комплексна услуга </b><span style="font-weight: 400;">- демонтаж и монтаж на бойлер. По този начин ще спестите време и средства за допълнително заплащане, свързано с монтажа на новия ви бойлер. Техниците ще дойдат на място, за да премахнат стария ви бойлер и веднага след това ще извършват процедурата по монтаж на новия.&nbsp;</span></p> <h3><b>Минуси при сервизен демонтаж на бойлер у дома</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Сред основните недостатъци, изтъквани от потребителите в този аспект, са </span><b>нуждата от допълнително заплащане за извършването на услугата.</b><span style="font-weight: 400;"> Това няма как да бъде избегнато, освен ако не пристъпите към самостоятелно демонтиране на бойлера, но ако резултатите от дейността са неудовлетворяващи, рискувате да загубите повече, отколкото ще спечелите.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Екипът от специалисти за демонтаж на бойлера би могъл да </span><b>посети адреса ви в рамките на стандартно работно време</b><span style="font-weight: 400;">, което може да не ви е особено удобно. В този случай ще се наложи да осигурите човек у дома, който да е на разположение.&nbsp;</span></p>

Сравнение на продукти

Онлайн магазинът използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки